reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

mamusie grudniowe:)

Nieistotna, z drugiej strony jak nie słyszy co mówisz to jak ma rozumieć? :confused:
A skąd to skierowanie? Od pediatry? Jakoś badał mu słuch? :confused:
Mój mówi akurat dużo, już nawet zaczął odmieniać wyrazy (jest miś, nie ma misia), więc cię nie pocieszę :no: Ale na wątku w dwulatkach mowa dziecka jest dużo mam, których synkowie mają 2,5 roku i też mówią tylko mama, tata, baba. Potem nadrabiają w tydzień. Możesz tam popatrzeć. Dobrze że cię skierowali na badanie. :happy2:

Kate, gratki dla nowej Kobiety przez duże K :-) Hihi :-)

reklama
Nieistotna:-D:-D:-D

piszę do Ciebie na GG, ale coś się zwisło i nie idzie...

a używacie książeczek dla dzieci jakichkolwiek?

normą jest, że dzieci w wieku 1-2 lata osiągają etap WYRAZU
a w wieki 2-3 etap ZDANIA
więc jeszcze luzik

mi się wydaje, że może on ma za dużo informacji na raz? za dużo bodźców?

coś chce... nie pytaj go: jogurt? chleb? pić? ciuciu?.... itd.... zobacz, gdzie się patrzy i wtedy pytaj o jedną rzecz podając mu... aż do skutku

albo postaw na stole 3-5 rzeczy i niech pokaże, co chce

Ilonka......nie dobijaj... to ja też chyba bym musiała iść na badania....
że nie mówi to nie jest nic dziwnego......moja mała mówi tyle co Twój a nawet mniej bo tylko mama tata z własnej woli, resztę muszę wymuszać pytam chcesz to... pokasz paluszkiem co chcesz...ona zawsze kiwa głową na tak lub nie...a potem ja ...to powiedź daj i dopiero ostatnio zaczęła mówić dada...pozostałe wyrazy które mówi to nie tak że sama jak np Nat "pepasiam" tylko trzeba pytać, albo powiedz to czy tamto to coś tam zaczyna próbować...ale to dopiero się zaczyna od przyjazdu z nad morza czyli dopiero co .....przed wyjazdem nie powtarzała nic...więc spokojnie zacznie mówić........ale badania zawsze można zrobić a pozatym to chyba widzisz czy reaguje na dzwięki, możesz sama sprawdzić, jak śpi to mu zaszeleść gazetą czy coś w tym stylu..tylko nie na najgłębszym śnie bo dzieci śpią jak kamienie ja zazwyczaj wtedy odkurzam i nic małej nie ruszy
Fakt nasze grudniowe dzieciaczki już fajnie sobie w większości radzą z gadaniem, ale nasze na prawdę mają jeszcze czas, mojej koleżanki syn jest starszy o pół roczku a niewiele mówi wyrazy dzwiękonaśladowcze owszem ale wyrazy zwykłe nie... no właśnie a mówi jak piesek szczeka, krówka muczy itp itd.....???

No właśnie a jak on chce jogurt i pokazuje go paluszkiem że chce to jak go zapytasz, czy jogurt jest pyszny to pogładzi się po brzuszku???

a i jeszcze co do mama tata..pytam kto tam idzie a ona mama na tatę, a ja mówię tata ona powtarza tata.....ale jak coś chce to np woła mamo i idzie do mnie a jak coś od taty to woła tato i idzie do taty, to samo jest z babcią dziadkiem kto idzie... mama;-)

Illona ja znowu pocieszam!!! Mój Domisios tez całkiem niemowa, ale to całkiem. Tata tez nie mowi, czasem daj. Wszystko dla niego jest "ko" lub "ka":sorry2:
A słyszy łoś, bo jak mówie do niego szeptem to reaguje, np pytam czy chce pić, a on mowi taaa lub kiwa głowa lub idzie do kuchni po sok:-D
Łos i tyle:cool2:.
Lucky juz całymi zdaniami gadał w jego wieku:-)
Smieje sie ze Mi bedzie szybciej mowiła niz Domis:-p

Kate gratuluję "dorosłej" córci. Jezu ja tez miałam 10 lat jak dostałam pierwsza @:dry: Brrrrrrr. Łokropieństwo!!!

Hej Maja!! Pokazuj swoje new mieszkanko:-)
Pingwinku Lena Sara super:-)!
Cosmo nie polecam nic innego od diety "nżt", bo dostarczysz do organizmu wszystko a le w mniejszych ilosciach. Ja ciągle na delikatnie mówiąc niedojedzeniu jade;-)
Nonek cudny sielankowy widok. Mnie tam sie podoba:-D
Kamila fajnie masz!:-)

Noz co za syfiasta pogoda!!! Nie wyrabiam z praniem i suszeniem:wściekła/y: (a to ostatnio moja "ukochana, stała i wciąż obecna" czynność:baffled:)

Ilonka moj szwagier nie mowil do 3 roku zycia praktycznie nic. A debilem nie jest. Zreszta szybkosc gadania nie ma tu nic do rzeczy.Tak niektore dzieci maja i juz. Mojej kolezanki corka tez baaaardzo dlugo nie mowila. Zrob badania, ale pamietaj nie ma co na razie panikowac.

Dzis otwieram drzwi a mnie w progu przywital znow Budrys. Panstwo pojechali do pracy a ten znow u nas.

Kate no to Asiunia juz prawdziwa panienka, jeszcze troche a Pałeł ( jak mowi Manka) bedzie gonil kawalerow spod drzwi;-).

a tak w ogóle to witam kobitki ,musiałam napisać pocieszenie dla Ilonki... no przynajmniej tak myślę że to pocieszenie..
my już po weselu ,było fajnie tylko te 300 osób robiło taki zamęt że nie czułam się jak na weselu :-(
zaraz będę czytała co u Was ale na początek witam Asię w gronie kobitek po tej gorszej stronie naszego losu:-(;-):tak:

nieistotna nie martw sie mati też mało mówi : tata,pa pa ,daj idę ,tak , nie,od niedawna zaczął mówić mama , a i jeszcze mówi to to - [co znczy co to] ale zato bardzo dużo rozumie , jak go o coś poprosze np. przynieś buciki to przynosi i takie tam , wie ,że jak idziemy na dwór to trzeba założyć czapke wiele,żeczy rozumie. ale znam też dwulatka ,który mówi tyle co mati ,więc nie masz co się martwić ,karzde dziecko rozwija sie we włąsnym tępie , ale dla pewności zrób badania

hejo.
kate - gratulacje dla Asi, ech... wcześnie dość.
A czy przypadkiem nie miałyscie być z nonkiem i nieistotną dziś w pewnym miejscu|???:dry::dry::dry:

nie wiem nawet co pisac, śpię na stojąco, fakin szit, doba ma za mało godzin, :-:)-:)-(
Natka dalej ma to cholerne zgrubienie po szczepieniu, nie wiem w końcu czy to normalne, już się zaczynam martwić...
poza tym ogólnie du pa i tyle.

nieistotna
- jesteś po prostu niesamowita:-D:-D:-D Spokojnie, o zęby też się tak strasznie martwiłaś, luzik;-)

reklama
nieistotna, synek mojej kuzynki ktory ma juz prwaie 3 mowi nie za duzo i wiekszodsc po swojemu
wszystko jest ok i w swoim czasie ma sobie poukladac wszystko, takze spoko loko bedzie dobrze

kasu dawaj do debek!!!
ja na pewno bede w pierwszy weekens sierpnia na Helu wiec jakby jakas byla to dawac!!

Do góry