reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

mamusie grudniowe:)

Hej hej.
Mam pytanie, czy dajecie dzieciom może tran? Bo ja jem z okazji ciązy i Piotrusiowi ta ohyda strasznie smakuje... i myślę żeby też dawać. Ktoś daje może? Chodzi mi o to, czy się wtedy odstawia D3?

Co do chust, to z osob które noszą to znam że się sprawdzają takie z serii 4 metrowy kawał szmaty. Chyba Sugar taką ma? Mój brat miał taką szytą i jakoś im nie leżała, w końcu nie używali.

reklama
a to Ty dajesz jeszcze Kasiu witaminę D3 ???

bo my już od dawna nie a pediatra mi mówił, że albo tran albo d3 nie można stosowac na raz :tak:

Ja nigdy d3 nie dawalam bo tu sie nie daje.
A tran podobno dobra sprawa...babcia mnie kiedys tym poila ale pamietam ze niedobre bylo.

No my dajemy 3 krople, teraz się daje do 18 roku życia D3. W lecie się nie odstawia, bo się smaruje filtrem dużym, to się nie tworzy ze skóry. Właśnie wiem że z tranem się ogranicza albo odstawia, tylko nie chce mi się na razie leźć do pediatry o taką pierdołę pytać, to pytam was. ;-)

elou kobitki
zycze sobie i wam wszytstkiego najnajnaj:-)

ech niby tu swieto ale moj D. i tak pracuje:dry:za to wczoraj bylo super, bylismy z mlodym w Guliwer Park, super sie bawil, jezdzil autkami, slizgawki, karuzele, ciuchcie, tory przeszkod... wrocilismy wykonczeni od biegania za nim:-Dale mial frajde:-D
i musze sie pochwalic ze wprowadzilam jakis czas temu rutyne zasypiania bez usypiania, tzn, kolacja,kapiel, przytulanie z tata, mleczko+ bajka na dobranoc, wklaam go do lozeczka, on sieuklada sam,poprawia podusie, mowi mi 'papa aaaaaaaaa' i grzecznie zasypia w ciagu 5 min a mymamy czas nawlasna kolacje/film itp gdzie wczesniej musial sie 20 min wiercic u mnie na kolanach, ciagnal mnie za wlosy, wkladal rece pod bluzke itp zanim usnol mialam ochote strzelic sobie w leb
i generalnie zrobil sie mega grzeczny i super je:tak:[pochwalilamsie i wlasnie wykradl z mydelniczki mydlo i je ugryzl]:sorry2::-D
Miłka ja juz prawie zapomialam ze jestem fryzjerem stylista:baffled: hehe
ale na szczescie wracam do pracy:-)co do produktu na wlosy to bardzo polecam wosk matrixa[do kupienia w salonach fryzjerskich] w takim czerwonym sloiczku. mega wydajny i niedrogi, nie obciaza wlosow i super sie uklada fryz:tak:
a i gratuluje prawka [ja zdalam za 6tym razem:sorry2:]
i fajoskie foto Milaczka w suwaku:tak:

Kasia dzieki za info o d3, ja dawalam wczesniej, chyba do tego wrocimy, bo faktycznie niby lato ale smaruje Brunia filtrem 50.
jesli chodzi o tran to nie mam pojecia:zawstydzona/y:

Nieistotku moze mu but mlodzieczy przeszedl:blink: mam nadzieje ze juz tak zostanie:laugh2:

Lucky ja cie rowniez buziakuje moj ty hero;-)jak Matylka sie sprawuje?

Sugar zeskanuj fote bo ja dostepu do oliwi nie mam:no: Plissss:laugh2:
Dita, Kate foty wstawiac! no i zazdroszcze wyjazdu...
Kicia buzka wielka i nie dererwuj sie budowa, bedzie ok:tak: a co u Plumka?

Kasiu ja na rzecz tranu (bezsmakowego mollersa czy jakoś tak) odstawiłam D3. Daję od lutego obu łosiom po łyżeczce, a Matylka dostaje od tygodnia 3 krople w dziob:-)

Kasu Matylka cudnie sie sprawuje! Jest mega spokojna, grzeczna, uśmiecha się i guga, podnosi łebek, sama zasypia (błogosławieństwo) i jetsem w niej szaleńczo zakochana:rofl2:
Bardzo się cieszę ze Brunio(cudne imię) sam zasypia! A jak do tego dochodziliście? Tzn jak wyglądał pierwszy raz? U nas kłopot wielki z Domisiem się zrobił z nastaniem Mi. Sam zasypiał a teraz musze z nim siedzieć i trwa to ponad godzinę, wymaga głaskania, śpiewania kołysanek, boże już nawet my cyganie w repertuarze:baffled:, ale co tam i targa mnie za włosy własnie normalnie już mam dość takiego usypiania! Podpowiadaj:tak:

Kochana po prostu postanowilismy ze juz moment na samodzielne zasypianie i ze nie mozemy mu siedac szantazowac placzem- to ulubiona metoda Brunia na wymuszanie czegos od nas [chociaz bardziej odemnie]
wiec jak zawsze byla kapiel,przytulanie z tata i mleczko
trzymam go na kolanach,on sam pije,nic sie do niego nie odzywalam ani slowemwypil,przytulilam go, wlozylam do lozka i tu mega ryk
bez slowa wyszlam- jeszcze wiekszy ryk
podgladalam o przez szpare i wrzeszczal ze zlosci,skakal w lozeczku,cyrk
po 5 nim placzu poszlam go uspokoic i zaczol bardziej wyc:dry:nie dlasie polozyc a ja gi nie wzielam na rece, bez slowa wyszlam
podgladalam go przez szpare,plakaljeszcze 10 min i zasnol

na drugi dzien to samo,dalej placz ale juz tylko 5 min
a na trzeci juz sie dal polozyc, pozniej usiadl ale nie plakal, podgladalamgo przez spare w drzwiach i on zasypial na siedzaco,kiewal sie do przodu i tylu,walczyl ze snem wiec go polozylam, bez jekow sie obrocil na bok i zasnol:tak:
tylko Daniel mial zakaz wchodznia do pokoju jak Brunio szedl spac no i ja nie odzywalam sie do Brunia

jak juz zaczol sammowic do mnie papa jak go kladlami sioe sam ukladal w lozeczku rzecznie wprowadzilam dodatkowo czytanie bajki przed snem podczas picia mleczka i jak wychodze Brunio sie do mnie usmiecha i mowi slicznie papa i widac siejest zadowolony ze idzie spac:tak:
nareszcie:-D

zycze tego i tobie!! no i bardzo sie ciesze ze Matylka jest grzeczna :)

A propos:
Przeciętne dzienne spożycie wapnia wśród dzieci jest niższe niż zalecana dzienna norma spożycia, która wynosi: 800-1000 mg dla dzieci w wieku 1-3 lat i 800 mg dla dzieci w wieku 4-9 lat. Jeszcze bardziej niekorzystnie przedstawia się sytuacja w odniesieniu do witaminy D, tak ważnej, ponieważ odpowiada ona za przyswajanie wapnia z pożywienia. Zalecany poziom spożycia witaminy D dla dzieci i młodzieży to 10 µg (400 jednostek), podczas gdy ponad 90% dzieci w Polsce spożywa witaminę D w dawce mniejszej niż zalecana norma,
a większość z nich nie realizuje jej nawet w 50%.

Głównymi przyczynami niedoboru wapnia i witaminy D są:
- nieprawidłowe nawyki żywieniowe: zbyt duża zawartość w diecie mięsa, a zbyt mała produktów mlecznych i ryb
- nieprawidłowy styl życia: mała aktywność fizyczna, zbyt krótkie przebywanie na świeżym powietrzu
- stosowanie kosmetyków z filtrami UV, zalecanych profilaktycznie ze względu na wzrastającą częstość występowania czerniaka skóry

A mój w ogóle nie pije mleka. Je niby kaszę, ale to też nie daje dawki dziennej. Jakoś też już drugi pediatra zaleca mi D3 mimo picia mleka modyfikowanego (ogólnie) - teraz mi zwiększyli dawkę, jak się na mleko obraził. W sumie wolę przejść na tran, bo ma cudo-kwasy omega3, a my mało ryb jemy ogólnie, bo D. ma rybowstręt.

reklama
co do chusty to ja mam didymos indio flamingo Vega - wszystko o chustach i noszeniu dzieci 4,6m

wszystko zalezy od wysokosci mamy etc
ja bylam raczej sceptyczna wlasnie do tego kawala szmaty, no i cale to tow zalatywalo mi jakas chusciarska sekta ;-)
ale sprzedalam bejbibjorna i kupilam chuste, spotykam sie z laskami chustowymi w wawie i jestem pod wielkim wrazeniem
do tego jest po prostu kupa plusow i zalet noszenia dzidzi w takim czyms
mlodego nosilm w chuscie na plecach w tzw plecaczku i tez jest super!!!
Lula uwielbia chuste, spi w niej na spacerach , nie boli kregoslup i ma sie wolne rece, przy dwojce fajna sprawa

tutaj forum chustowe Witamy na forum Chusty.info - dla zainteresowanych noszeniem dzieci w chustach :: Indeks gdzie mozna podczytac jaka chusta co i gdzie
sa tam tez inf dlaczego akurat chusta
i polecam zeby pojsc sobie na jakies spotkanie z chustowymi mamami niedaleko siebie zeby pokazaly i pomogly porzadnie zawiazac takie cudo- roznica kolosalna jak zrobi to profesjonalista :tak:

no to agitacja poszla

Do góry