my mielismy wkladke w zaproszeniu z informacja, ze zamiast kwiatow prosimy o wrzucanie pieniazkow na nich zaoszczedzonych do specjalnej puszki, ktora trzymala moja swiadkini (ladniej brzmi niz swiadkowa ;-) ) :-) fajnie, zebralismy ok. 600zl i oddalismy do placowki interwencyjnej, gdzie sie OGROMNIE ucieszyli. mieli zabrac za to dzieci na wycieczke do zoo, kupic kurtki i buty dla kilku dzieciaczkow.
ogolnie uwielbiam takie akcje :-)
swoja droga, nie wiem.. ostatnio, jak bylismy u Dawida cioci w Brzeziu to zwiedzalismy zamek, w ktorym umieszczona jest wlasnie taka placowka interwencyjna z dwiema grupami domu dziecka jeszcze.. po prostu straszne.. bylismy wieczorkiem, ciocia mowila, ze no problem, zamek z XVII wieku, wiec naprawde warto zobaczyc.. i wychowawca zaprosil nas do sali, w ktorej spaly malenstwa.. najmlodsze niecale dwa latka, najstarsze - 4, a ten najstarszy chlopaczek byl mniejszy i bardziej "zabiedzony" od tego najmlodszego.. ktory spal z pieluszka tetrowa przy buzi, jak moj Filip.. znowu placze :-(
normalnie nie wiem, czemu los skazuje takie dzieciaczki na tulaczke.. od chwili narodzin.. po prostu serce sie lamie na pol :-(
mam ochote cos z tym zrobic.. tam kasy na nic nie ma. zeby zebrac 1500zl na jakis wyjazd, kemping, ciocia z innymi wychowawcami zorganizowaly same bal sylwestrowy, same przygotowaly zarelko, same sprzataly.. bo to wiocha straszna.. nie ma sponsorow, nie ma nic..
ciocia mowila, ze przyjmuja ciuchy, wlasciwie wszystko, co sie moze przydac.
a najgorsze, ze te dzieci moga niedlugo stracic ten dom, ktory juz od lat jest ICH.. bo gmina chce sprzedac zabytkowy teren.. jak zdobeda pozwolenia i jak sie znajdzie kupiec - a znajdzie sie na pewno, bo niedaleko bedzie szla autostrada - to poupychaja dzieciaki po roznych domach.. a tam jest wiele rodzenstw.. nawet 6-osobowych :-(
myslalam, zeby zorganizowac choc taka akcje na bb, ale tam wiekszosc dzieci jednak jest starszych, 4-18 lat, nie wiem, czy to dobre miejsce :-( chcialam tez sie wystarac o sponsorow, ale jak sie do tego zabrac?
macie jakis pomysl?