reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamusie grudniowe:)

Wesmonika - polecam arbuza do "picia" - 90% wody :) a jaki smaczny, mniam. Co do picia, też na lato fajne są schłodzone kompoty, np. z wiśni (sezon), polecam :) Z wodą polecaną przez Instytut Matki i Dziecka jest trochę dziwnie - 170 tys PLN kosztuje firmę taki znaczek, Instytut niczego nie bada - były afery w gazetach! Żywiec nadaje się do picia po przegotowaniu :) Chyba że ignorujecie skażenia bakteriologiczne - ja osobiście wierzę, że mam trochę tych białych krwinek i nie przegotowuję, bom leniwa z natury ;)
Aenye - serce pewnie wali, żeby małego krwiopijcę natlenić :D A też i od niedoboru magnezu to być może - jak to w mądrym internecie pisze, niedobór skutkuje skurczami mięśniówki naczyń i arytmiami.
U mnie nic się objawowego nie dzieje, ale mój organizm jest trochę dziwny, rzadko uwidacznia objawy. Kamicę żółciową diagnozowali u mnie koło miesiąca bo nic mnie nie bolało tylko sobie lekko pozżółkłam ;) Więc teraz średnio co dwa dni mam jakiś pomysł, ostatnio zastanawiałam się, czy aby nie mam skurczy (bo niby nic nie boli i brzuch nie twardnieje... ale...a nuż skrycie występują). Zaczepiony lekarz powiedział, że skurcze raczej wszyscy odróżniają :))) Może magnez u mnie pomoże na dziwne ciążowe pomysły :D.
A 3D mój gin sam zaproponował, jeśli oczywiście chcemy, bo uważa, że tam jest lepszy ultrasonograf, no i zawsze warto, żeby drugi lekarz obejrzał, szczególnie taki, który zajmuje się głównie robieniem USG. Ja akurat idę do D.Doeringa, który własnie robi doktorat z rozpoznawania wad u płodów za pomocą USG, a poza tym jest sympatyczny :) . Ale ten mój gin to jest jakiś taki wyluzowany i z podejściem, że nie myli się tylko ten, co nic nie robi, więc też mało obraźliwy ;) A teraz ciągle robi USG, bo mówi, że w każdym tygodniu inny narząd dobrze widać, ostatnio było piękne serduszko :))
A na 4D w końcu idę jutro, małżonek zapisał (już się nie może doczekać czy Zosia czy Piotruś) :) Mam tydzień pod znakiem USG :))
Dziewczyny z Rumii - może chcecie przyjechać do Gdańska na 3D? Zawsze większy wybór, a godziny do wyboru, do koloru. 8)

reklama
dziewczynki jeszcze raz dziekuje za rady.
u mnie ciśnienie jest dość niskie ale puls mam w sumie w normie. może u was to przez te pogode tak serducho daje, bo nie wyrabia ;D
ja za to narzekam na żebra :mad: jak siedzę zgięta, to czuję się tak, jakby mi się w żołądek wbijały.. dopiero jak poleżę albo się porządnie wyprostuje, to przechodzi.
na 3D i 4D idę w gorzowie. kosztuje 150 zł i w cenie jest płytka dvd i nagranie;) już się nie mogę doczekać, bo u mojego gina-babsztyla to niczego się nie dowiem:)

sa_raa myslalam, ze tylko ja mam takie dziwne objawy. Jestem niskocisnieniowcem, srednio 100/60, ale serducho bije jakos tak szybciej, jak przy oslabieniu. I to oddychanie, ale to przepona sie podnosi i jest mniejsza objetosc pluc. A z tym magnezem to dalyscie mi do myslenia...

Zauważyłamjeszcze ostatnio bardzo dziwne zjawisko. zmianowicie jak wstaje w nocy do WC ok. 3- 4 razy bolą mnie stopy ??? dużo śpię na lewej stronie i z nogami w gorze i nie wiem od czego to moze byc ??? zdażył się ktorejś z was coś takiego ??? słyszałam, że rutinoskorbin jest dobry na obolałe nogi ??? co o tym myślicie ???

Nonek to ciśnienie i ten cięzki oddech potrafią człowieka wymęczyć nie?? ja w pewnym momencie troche spanikowałam ale później wyczytałam gdzieś, ze tak się moze dziać w ciąży ze serducho musi wiele wiecej krwi przepompowac i ze zmniejsza sie objetosc płuc tak jak mówisz a z czasem też będzie wiele większy nacisk na narządy wewnętrze i rózne dolegliwości z tego tytułu wystąpią

Ja też wstaje kilka razy w nocy do wc, ale to wynik ucisku na pęcherz :D , teraz tak bedzie :), stopy masuj, noszą więcej i poza tym teraz jesteśmy bardziej czułe na ból i niewygodę. Ja zrezygnowałam z ulubionej pozycji do zasypiania=na brzuchu i też zasypiam na lewym boku :laugh:

moja znajoma w ciąży dostała od lekarza rutinoskorbin na naczynka i tak sie zastanawiałam właśnie czy mozna normalnie go brac czy nie :)
Luckymama mi nie chodziło o to ze tyle razy wstaje :p bo wiem ze to nacisk itd. ale o to ze za kazdym razem jak wstaje to mnie bola te stopy a jak sie juz obudze i wstane to nie bola :-[

reklama
alesmy sie rozruszaly  :D fajnie!

luckymama - mowiac o "moim" miescie mialam na mysli Gdynie (jakos sie jeszcze z Rumia do konca nie identyfikuje ;-) ) :) znalazlam adres http://janusz.janecki.webpark.pl/ i sie waham..

kasia_z
- tez slyszalam o doktorze Doeringu!!! i myslalam, zeby do Gdanska jechac :) wiec nic nie przesadzone. poczekam na twoje rewelacje, ile trwala wizyta (podobno wiekszosc filmow ma ok. 40min, czy to prawda? moje wizyty nigdy tyle nie trwaja ;-) ) i czy robil dokladne pomiary (chcialabym wszystko zobaczyc czarno na bialym, dlugosc stopki, glowki, nozki, praca serca itp, a nie tylko - ze wszystko w normie ;-) moj lekarz chyba mysli, ze mnie to mniej denerwuje, jak tak powie ;-) ) - no i jaki koszt z nagraniem dvd... aha, no i jak sie tam dostac? znaczy o adres pytam ;-)

kasia_z - poza tym, tez slyszalam, ze te znaczki to taki pic na wode :) no i ze zywiec zanieczyszczony jest. coz zrobic, skoro ta woda jest naprawde najlepsza w smaku? od wiel, wielu lat zapijam sie ta woda - gazowana czy nie - i nigdy nie mialam zadnych rewolucji. a tak poza tym, to kazda woda staje sie niezdatna do picia po uplywie 24h, a w upalach, jak teraz - to nawet szybciej. a poza tym, gdzie nie ma mikrobow???

a usg 3D jest czarno-biale? ja bym fciaua takie kolorowe...

a co do serca - nie mierzylam pulsu, ale nawet najlzejszy ruch sprawia, ze wali jak szalone. nie naleze do najbardziej wysportowanych osob ;) ale kondycji dotychczas niczego nie zarzucalam. wiem, ze to w normie, bo serce kobiety ciezarnej juz na etapie 16tc pracuje az 50% ciezej niz wczesniej!!! wiec nie ma sie co dziwic "kolataniu" itp. oczywiscie, lepiej pogadac o tym z lekarzem, ale moj mnie uspokoil - u niego w gabinecie mialam zawsze dobre wyniki :) (Za kazdym razem mierzy mi cisnienie itp)

Do góry