reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mama! Modnie i szykownie

Z tego co ja wiem to wszelkie parabeny, barwniki, perfumy są tymi złymi sladnikami wszelkich kosmetyków.
Szamponu i odżywki najlepsze są bez silikonów.
I wiecie moze to dziwne ale ja nie wiem jaki mam typ skóry :-( wydaje mi sie że raczej normalny ale okresowo np mam suchą- szczególnie płatki nosa, część czoła i miedzy brwiami a bywa tak że wydaje mi sie tłusta.
Ja uwielbiam płyny micelarne :-) o nich czuje taką świeżość na skórze.
A kremu pod oczy to już dawno noe używam tylko dlatego że nie wiem jaki kupic :-(
Chyba czeka mnie wizyta u kosmetyczki, tylko naprawde dobrej ktora poradzi a nie będzie chciała wcisnąć mi kosmetyki które sprzedaje i z których ma największy procent.

reklama
Inka, ja też unikam wszelkich parabenów, SLS/SLES, poza tym pochodne ropy naftowej, oleje mineralne dla mnie są na nie. Silikony to różnie, teraz na bank moim włosom się przydadzą, niech je chronią zimą, ale tylko te zmywalne wodą, innych nie tykam, poza tym u mnie sprawdzają się emolieny, szczególnie w odżywkach do włosów.

pod oczy mam teraz krem Pat&Rub, ale srednio jestem zadowolona, dla mnie za lekki, ja lubię takie treściwe kremy, wcześniej używałam Clinique All About Eyes Rich i uważam, że jest super (choć klasyczna wersja lekka na lato jest ok), ale chcę odmiany, może coś z Shiseido w ramach odżywczego szotu, zależy jaka będzie roczna premia z pracy ;) jak fajna, to się szarpnę, ja nie, to zobaczymy, poszukam czegoś tańszego :))

Dziewczyny bede dodawala tak na bierzaco i napisze co nie co o skorze. Dzieci spia ale nie wiem czy dam rade opisac kazda skóre wiec jak by co to wybaczcie mi post pod postem:)

Skóra sucha:
jasny kolor, cienka, mało elastyczna, mogą występować przebarwienia. Skłonna do podrażnień, łatwo czerwienieje, przebarwia się i łuszczy a po umyciu wodą z mydłem daje uczucie ściagania.

Pielęgnacja: Należy dostarczyc odpowiednia ilość ceramidów, witamin NMF, kwasu hialuronowego, mukopolisacharydów. należy stosować emulsje typu woda w oleju. Absolutnie nie używać kosmetyków z zawartościa alkoholu. Do mycia stosować mleczka do cery suchej, do mycia twarzy najlepiej stosować wodę mineralną lub przynajmiej przegotowaną.

Kosmetyki które powinny znajdować się w kosmetykach dla cery suchej:
*sole mineralna, NMF, hydrofiilne aminokwasy, sole kwasu mlekowego - one uzupełniają wode
* lipidy -
* witamina A
*panthenol, filtry przeciwsloneczne
* chitozan - nawilża i ochrania
*kwias hialuronowy ( jest w tonikach i kremach) - swietnie nawilża i wygładza naskórek.
* oleje roslinne - najlepsze dla tej cery to olej z pestek moreli, z pestek brzoskwiń, olej z ogórecznika
* sorbitol
* mocznik - uelastycznia, silnie nawilża.
* PCA ( kwas piroglutaminowy)
* kolagen
*glicerol, gliceryna
*kwas mlekowy
*kwas glikolowy

Skóra tłusta:

Powierzchnia się błyszczy, ma szarawy, ziemisty koloryt, słabo reaguje na bodźce zewnętrzne ( mroz, wiatr wiec rzadko powoduje zaczerwienienia). Zmarszczki pojawiaja sie dosc pózno. Na twarzy pojawiaja sie zaskórniki

Kosmetyki do tej cery powinny mieć działanie bakteriostatyczne, lagodzące podrażnienia, działanie złuszczające, działanie matujące, i regulujące wydzielanie łoju.

Pielegnacja: mycie twarzy tonikami antybakteryjnygi, nigdy mydlem! jak w ciagu dnia widzimy ze sie skora "swieci" mozna zetrzec nadmiar sebum.
Toniki - powinny miec zblizone PH do skory ok 5,5, oczywiscie bez alkoholu. Robic peelingi najlepiej enzym atyczne lub chemiczne.
Nie stosowac zadnych olejkow prosto na skóre, tlustych kremow.
Stosowac hydrożele l;ub emulsje typu olej w wodzie.

substancje w kosmetykach;
* subs. sebostatyczne - np kwas azelainowy,zwaizki cynku, witamina b6, ekstrakt z drozdzy
* subst. bakteriostatyczne - olejek z dzrewa herbacianego, olejek pomaranczy, mięta, melisam nagietek,
* o działaniu lagodzącym - żeń -szęn, rumianek, aloer, zielona herbata, algi, nagietek, lagodzi tez allantoina a pantenol przyspiesza gojenie.

tak wiec krok po kroku:
- myć zelem antybakteryjnym, potem stosowac tonik ktory zredukuje odpowiednie ph, na dzien krem o dzialaniu matujacym, na noc krem ktory reguluje prace gruczołów, raz lub dwa razy w tyg peeling

Viola kawał roboty z tymi wpisami, bardzo przydatnej, dziękuję :* :tak:

A kurteczka wygląda tak:

1361745515194.jpg

Lada moment będzie pewnie leżała jeszcze lepiej, bo ciągle ćwiczę i liczę na zeszczuplenie jeszcze przynajmniej o 3-5kg. Ciekawe jest w niej to, że guziki zostały ukryte pod dodatkową warstwą materiału (jest ich 3). Materiał z którego została uszyta to takie a'la płótno, średniej grubości (98% bawełna, 2% elastan), ma też poliestrową podszewkę w kolorze kawy z mlekiem. Równie fajnie wygląda rozpięta i zapięta :tak: No i spodobała mi się opcja z paseczkiem, bo mogę gdziekolwiek indziej dokupić różnokolorowe paseczki i zmieniać je w zależności, jakiego koloru dodatki wybiorę. Ciekawa jestem, jak będzie prezentować się z wymarzonymi czerwonymi rurkami, które dostałam ostatnio od G. ;-)

Ostatnia edycja:
Skóra naczyniowa - tutaj nie bede sie jakos bardzo rozwodzila bo ta skóre to gołym okiem, można poznać. Powiem tylko ze nie wolno stosować gorącej wodty, nie przebywac w saunie, intensywne treningi tez zle na nia dzialaja, ostre przyprawy i bardzo gorace posilki i napoje tez.

składniki:
- pantenol
-alantoina
-
witamina PP, witamica C, E
- zywokost lekarski
- kwas gamma - linolenowy (GLA)
- oleje szeregu omego -3 ( z watroby rekina, dorsza, siemienia lnianego, i rzepaku)
- wąkrotka azjatycka
-Jeżówka azjatycka
opuncja figowa
- rumianek lekarski
- zielona herbata

do mycia tez smietanki, plyny micelarne i można wybierać te dla skóry wrażliwej.

Sergi, już i tak fajnie leży :) super wyglądasz! dobrze, że metki spalone!!!! :)
Violett, a co byś powedziała o innej typologii skór: (to wg Clinique, ale zauwazyłam że chyba się przyjęło, bo wiele kosmetyczek właśnie numerycznie określa typy skór)
Typ skóry 1: skóra sucha – bardzo sucha,
typ skóry 2: skóra sucha i mieszana,
typ skóry 3: skóra przetłuszczająca się,
typ skóry 4: skóra bardzo przetłuszczająca się

ja podobno jestem typową dwójką i często mam problem z doborem kosmetyków, a oleje na skórze bardzo mi pomagają, więc bywa, że błądzę, idealnych kremów jeszcze dla siebie nie znalazłam, podkłady na szczęście tak.

Skóra mieszna;

I to jest chyba najgorsza cera bo jest to polaczenie suche i tlustej.
Skóra tlusta występuje w pasie T ( czolo, czubek nosa, broda) a sucha po bokach.

Ale pielegnacja powinna obejmowac regulowanie nadmiar wydzielania łoju, ale jednoczesnie nawilżac.

Używać płynu micelarnego, peelingi enzymatyczne bądz drobnozairnistych

i kosmetyki to tez bardziej takie do cery tlustej, ale te suche miejsca można potraktować kwasem hialuronowym zawartym w kremie, kolad\genem, sorbitolem i tymi sybs. co podalam przy cerze suchej.Ale wazne zeby omijac ta strefe T aby nie powiekszac tej tlustosci i nie podraznic.

Aaa no i pamietajcie dziewczyny robiac demakijarz oka ze zmywamy od zewnatrz do srodka!!! bo wtedy nie rozcieramy zmarszczek.

Kota masz racje ze teraz kosmetyczki tak okreslaja skory bo poprostu tak jest wygodniej, i np bedac u jednej kosmetyczki ona napisze gdzies w notatkach ze jestes 2 i potem kazda inna kosmetyczka bedzie na szybko wiedziala co moze ci zaoferowac nie czytajac i nie przygladajac sie dokladnie skorze bo prawda jest taka ze czesto jest tak ze na "gole" oko ciezko stwierdzic jaka to skora, albo moze sie wydawac ze ona jest sucha ale robiac zabiegi pod katem wilgotnosci od srodka i nadmiaru sebym moze sie okazac ze ona wcale sucha nie jest tylko przez bledy klientki skora wyglada tak jak wyglada.

No i jak masz sucha to wlasnie dobrze ze stosujesz te olejki bo one naprawde swietnie nawilzaja skore.
A w kremach poszukaj tych skladnikow co napisalam wyzej ale wiadomo w jednym kremie nie znajdziemy ich wszystkich to zwroc uwage aby byly sole mineralne, NMF, witaminy A i E, kolagem - bo on mocno nawilza, uelastycznia i tworzy nietlusty film na powierzchni i wygładza, kwas hialurowowy tez ma swietne dzialanie nawilzajace.

reklama
Do góry