reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mama listopadowa u lekarza!

ja przy pierszej ciazy tez mialam nisko ulozone lozysko, ale lekarz mi powiedzial ze w wiekszosci przypadkow samo sie podnosi i tak tez bylo ze mna. Pod koniec ciazy jeszcze zrobiono mi usg zeby sprawdzic i bylo wysoko. Gdyby sie nie podnioslo to bylaby cesarka. Nawet mi nikt nie powiedzial ze trzeba sie oszczedzac przy nisko polozonym lozysku, wiec zylam normalnie. Nie wczytywalam sie tez bo moj lekarz powiedzial mi to tak lekko i ze to czesto sie zdarza, ze nie wiedzialam nawet ze to moze sie odkleic itp,,,,

tym razem lozyko jest na swoim miejscu. Z oszczedzaniem sie u mnie to roznie bywa, bo mam male dziecko w domu, wiec raczki tez sa grane, choc nigdy jej nie przyzwyczajalam za duzo. Ale za to dzisiaj robilam generalne porzadki w domu, wraz z przemeblowaniem naszej sypialni i malej pokoiku. Oczywiscie przy asyscie meza, ale mi to zawsze tak odbija w ciazy. Ostatnio w 9 miesiacu ciazy tak mi odbilo:szok:

reklama
Czesc Dziewczyny

Co do tej urody:baffled: mi tez przepowiadaja dziewczynke, ponoc zbrzydlam na twarzy heheh mysle, ze to urok dziwnego tradziku starsznie mnie wysypuje:baffled:. A znowu slyszalam tez, ze jak dojdzie do zaplodnienia w pierwszej czesci dni plodnych to bedzie chlopak:-D, u mnie tak bylo hehehe, a usg blizniakow nie wykazalo:-).

Druga sprawa to ja mialam wizyte tydzien temu, to byl pierwszy dzien 12 tyg. I tak czytam wasze posty i zaczynam sie martwic:-(moja fasolka tydzien temu miala 4,2cm dlugosci kiedy wasze maja juz po 6 i wiecej. Wszedzie czytam, ze w 13 tyg powinna miec ponad 6cm, no i tak sie zadreczam. Gin nie ruszyl tego tematu:baffled: mysle sobie, ze nie wytrzymam tam calego miesiaca do nastepnej wizyty i chyba udam sie do niego ponownie, zeby wyjasnic te watpliwosci.

pozdrowki

nie martw sie na zapas, to ile dziecko ma centymetrow zalezy tez od genetyki i wielu innych rzeczy, moze teraz byc drobniutkie a potem jakos nadgoni. jesli lekarza to nie zaniepokoilo, to chyba nei musisz sie martwic ;-)

Dziewczynki byłam dzisiaj na Usg genetycznym. Jestem pod wrażeniem nie spodziewałam się aż tak dokładnego badania:szok:Super lekarz bardzo skrupulatny:tak:
NT było mierzone 4 razy i doktor wybrał najwyższy pomiar 1,5mm. kość nosowa bardzo wyraźnie widoczna. Pęcherz moczowy prawidłowy 4mm ( wypełniony moczem), żołądek ok,powłoki brzuszne ok, prawidłowy przczep pępowiny.Widoczny przepływ w przewodzie żylnym.
Nawet widziałam przekrój mózgu dzidzi w kształcie motyla:happy:
Crl 58mm
Dla mojego wieku ryzyko ZD wynosi 1/500 po tym badaniu zmalało do 1/8733:-):-):-)
Jestem taka szczęśliwa M był ze mną i nie mógł oderwać oczu od monitora:-DGdy dr puścił głośno akcję serca dzidziusia myślałam, że się popłaczemy.

Dzisiaj byłam u gina. Nasłuchiwał tętno dziecka, on stwierdził, że jest, a ja w tych głosnikach słyszałam tylko jakies pierdzenie :rofl2: he he he. Przytyłam 3 kg. Toxoplazmoza wyszła ujemna, czyli ok. Inne wyniki tez ok, chociaz w moczu mam jakies drobne bakterie. Pytał sie mnie czy jak sikałam do pojemniczka, czy zrobiłam to prawidłowo czy tak sobie nasikałam po prostu, a potem strescił cała instrukcje jak to ma wygladac :-D he he he. Wejsc do wanny, rozchylic wargi, przemyc wilgotnym wacikiem, a do pojemniczka łapac ten mocz srodkowy, a nie z poczatku :rofl2::biggrin2: Nastepna wizyta za około miesiac. USG miałam w 12tc, a teraz bede miała 4 czerwca połowkowe :-D Nie moge sie doczekac. Moze bedzie widac juz płeć, chociaz ja mam przeczucie, że bedzie chłopczyk, ale po cichu licze na małą księzniczke, zebym ją mogła stroić jak Dziuba :-D Patryk chce pierwszego chłopca i moja kobieca intuicja stwierdza, ze bedzie chłopczyk (wstepnie Rafałek) :rofl2:
Co do mojego samopoczucia to jest roznie, mam swoje humorki, czasem zachcianki, ostatnio codziennie jem lody :-D Momentami jestem zmęczona, ze nic mi sie nie chce, osłabiona troche albo rozkojarzona, co Patryk zauwazył jak prowadze samochod, ze nie moge sie skupic, wiec chyba sobie na razie odpuszcze jeżdżenie, prawko mam od lutego, ale do naszego Golfa za cholerke nie moge sie przyzwyczaic :-D A z objawów to w sumie teraz nic specjalnego, ostatnio wieczorami silne bóla bioder/ kości miednicy i czesto bóle lewego żebra. Mowiłam lekarzowi o tym dzisiaj, powiedział, ze z lekow moge brac tylko No-Spe, ale nie wie czy pomoże na bóle kostne, a leki do tego przeznaczone są zabronione w ciązy :szok: No, ale na razie te bóle da sie wytrzymac, jak bedzie gorzej sprobuje z ta No Spą :-D

Mam pytanko... Lekarz na wydzielinę z pochwy przepisał mi clotrimazolum tabletki dopochwowe 100mg. Czytam, że to do stosowania dopiero od drugiego trymestru, który chyba się już zaczął. Mam jednak dylemat i nie wiem czy brać, czy nie....

Może mi coś doradzicie??

Hanus78 tez to stosowalam, i musze powiedziec ze mi pomoglo, a skoro lekarz Ci to zapisal to chyba wiedzial co robi... tak mi sie wydaje, a II trymestr juz Ci sie zaczal

reklama
Odpisałam w listopad2008 juz, ale co tam:
"Ja sie pytałam lekarza o Clotrimazolum, bo sama go czasem stosowałam, ale krem. Lekarz powiedział ze krem moge sobie stosowac ile chce na jakies podraznienia czy infekcje, a dopochwowe to tylko jak on przepisze. Wiec skoro Ci przepisał, to spokojnie uzywaj. A jak bardzo nie chcesz to kup tylko masc. Kosztuje z 5zł i jest bez recepty :biggrin2:"

Do góry