reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mama listopadowa u lekarza!

madzik1388 widze, że mamy ten sam termin , u mnie też 8.11 (licząc wg OM), dziś byliśmy na USG, podobno wszystko jest w porządku, dziecko wg USG ma już 13 tygodni, czyli jest starsze niz sie spodziewaliśmy, ale jego "wiek" z USG nie ulega zmianie, 3 tyg. temu był 10 tydzień, strasznie ruchliwe było i w większości demonstrowało nam plecki ;) ta moja ginka jest taka lakoniczna, ze juz nawet nie wiem o co sie jej pytac, bo nikt mi takich badań jakie niektóre z Was robią nie proponuje... aha dziecko ma 71,5 mm

reklama
Hej Wszystkim ;-)

Ja dzis po drugiej wizycie u gina widzialam cudne malenstwo, wspaniala chwila. Tatusiowi tez pozwolono popatrzec :-D Malenstwo strasznie sie wiercilo machalo raczkami i nozkami. Nie musze brac tez juz luteiny, bole podbrzusza calkowicie przeszly. Marzy mi sie teraz usg3D. Malenstwo ma 3,4cm i 10tyg i 6 dni. Z OM termin na 28.11 a z usg na 19.11:-)

S5301703.JPG

S5301701.JPG

he he, a rzeczywiscie przekrecilam nick, drobna pomylka za ktora bardzo przepraszam, kurcze jakos wczesnie macie usg robione, ja musze jeszcze cierpliwie poczekac

USG 3D robi się w kilku etapach. Pierwszy około 11 - 14 tydzień. Badają dziecko pod względem genetycznym - głównie na zespół downa. Następne badanie robi się około 19 - 25 tydzień, a trzecie już po 30. Mnie mój gin nie kierował - sama chciałam pojechać i sprawdzić. Zapłaciłam 200 zł, ale warto było. Jestem spokojniejsza, bo wszystko wyszło dobrze. A i fajnie było zobaczyć Maleństwo machające rączkami. :) No i wreszcie Mąż mógł Je zobaczyć. :))

A w którym tygodniu najlepiej jest robić USG 3D? Też się chętnie wybiorę:tak:
Z reguły najlepiej wychodzą zdjęcia w połowie ciąży (20tc)
- przy tzw. USG połówkowym. ;) Wtedy też można już rozpoznać płeć. ;)

Ze względów medycznych wciąż tradycyjne usg (2D) jest najważniejsze
- bo ono "dociera" do narządów wewnętrznych dziecka i lekarz może ocenić
czy są one prawidłowo wykształcone i czy działają jak należy. ;)

USG 3/4D, bez wskazań lekarskich, to tylko dodatkowa możliwość dla rodziców,
aby zobaczyć dzidziusia jeszcze przed jego narodzinami. :D

PS. Śliczna galeryjka pierwszych zdjęć już się tu zrobiła! :D

BEATTA wszystko idealnie i prawidlowo wytlumaczyla :tak: Dziekujemy bardzo :-)
HANUS - to nie jest tak jak napisalas...bo to co wymienilas to wlasnie momenty kiedy standardowo wykonuje sie normalne usg (czytaj 2D).
A usg 3D wlasnie najlepiej tak jak napisala BEATTA.
No i wlasnie jeszcze chcialam zapytac - to ktore Ty robilas ostatnio to bylo 3D??? Bo zdjecia wygladaja jak z normalnego :confused:

reklama
A ja idę jutro na usg genetyczne z moim Maleństwem i Tatuśkiem. No i przyznam się, że mam koszmarnego pietra ;/
Już za mną jedno usg zrobione w 7 tyg ciąży, bo (przepraszam za wyrażenie) "kretynka" gin nie była pewna, czy przypadkiem to nie jest ciąża pozamaciczna ;/ Najpierw mówi, że chyba pozamaciczna, za dwie minuty męczenia mnie na fotelu stwierdza, że może i nie. Pomimo swoich niepewnosci nawet na usg mnie nie wyslala. Ale na nastepny dzień od innej gin uzyskalam skierowanie i jak na razie wszystko jest ok i nawet serduszko widzialam :).

pozdrawiam serdecznie,

Do góry