reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mam apetyt....przepisy dla mam karmiących i nie tylko :)

Jaipur moja mama jutro przywiezie pasztety własnej roboty,z jajkiem taki ze sliwkami:-D
Matusia fajne te soki:) gdzie je mozna kupic??
 
Ostatnia edycja:
reklama
Futrzaczku zapraszaliśmy wszystkich na obiad:tak:
Na przystawkę podałam 4plastry pomidora, 4 plastry mocarelli podane mniej więcej tak 56pomidory_i_mozarella_is000005736860xsmall.jpg

Przystawka chyba nie pasowała do obiadu no ale był rosół zwykły taki wiejski, a na drugie danie schab pieczony jeden plaster czysty, drugi faszerowany pieczarkami, do tego ziemniaki i surówki bylo lato więc robiłam sezonowe pomidory albo ogórki, ale świetnie pasuje moim zdaniem marchewka albo buraczki:tak:

Później na drugie gorące danie takie roladki z piersi kurczaka w środku szynka i ser żółty myślałam dać jescze szpinak, ale nie wszyscy lubią więc zrezygnowałam, do tego kupiłam takie kulki ziemniaczane images.jpeg i surówka z kapusty pekińskiej.

Sałatki to tak:
- pieczarkowa
- gyros
- grecka

Placki
- sernik z brzoskwiniami i galaretką (służę przepisem zawsze wychodzi i jest pyszny)
- snikers
- kapuczino
- WZ-ka i ciastka (kupowane)
- tort też zamawialiśmy

Polecam również takie zimne przekąski np galaretki drobiowe, albo takie roladki z szynki w środku twarożek papryka, świerzy ogórek i rzodkiewka

Robiłam nawet taki kompot jabłkowy z miętą.

Wszyscy mnie tak schwalili, że chodziłam czerwona jak burak:sorry2:
 
Futrzaczku ja też robiłam chrzciny w domu, a ściślej mówiąc w garażu, bo mamy spory, poustawialiśmy stoły i ławki, udekorowaliśmy i było git. W domu nie mamy tyle miejsca. Chrzciny były na 40 osób z dziećmi.
Jeżeli chcesz to mogę Ci opisać co było do jedzonka.
 
Basiekkk- poproszę kotuś :*

wiecie chciałabym czymś zabłysnąć -zaskoczyć gości a nie znowu rosół i schabowy :dry:( choć rosołu pewnie teściowa nie podaruje :-D)
Agacio- te kuleczki się sprawdziły ? jak je przygotowałaś i ile miałaś paczek ? i prosiłabym Cię jeszcze o przepis na sałatke pieczarkową i snikersa i może na ta zupkę grzybową z gr.ptysiowym
 
Wiesz co kulek miałam chyba trzy paczki o ile dobrze pamiętam sprawdziły się jak najbardziej do kurczaka super:tak: a podawaliśmy dosłownie po kilka szt chyba, piekłam w piekarniku i jednocześnie odgrzewałam mięso. W biedronce są takie ćwiartki ziemniaka też są dobre także jakbyś chciała to spokojnie możesz kupić:-)

Sałatka pieczarkowa to taka zwykła napewno będziesz musiała rozłożyć do dwóch albo trzech półmisków Robiłam chyba z czterech słoików pieczarek marynowanych, dwa słoiki ogórków konserwowych dwie małe cebule dwie puszki kukurydzy jajek sporo bo neutralizują octowy smak sól pieprz majonez i śmietana.

Zupę grzybową robię tak z głowy ponoć zarombista mi wychodzi:tak:
Gotuję wywar z włoszczyzny (jak na rosół) plus porcja rosołowa, cebula kilka piórek czosnku, ziele angielskie tak z 7 ziarenek, liście laurowe 4, pieprz, sól po ugotowaniu wywalam warzywa i mięso wrzucam grzyby najlepsze byłyby borowiki trzy, cztery garści gotuję z 20 min. Żeby zupa była kremowa robię w osobnym naczyniu mieszanine wody(można mleko) śmieany, mąki i 4 żółtka wszystko roztrzepuję na gładką konsystencję, a gęstość lejąca jak ciasto na naleśniki:tak: Wybieram z gara grzyby wlewam mieszaninę trzeba ciągle mieszać, dla pewności co by żadan grudka nie znalazła się na talerzu cedzę przez gęste sitko, na koniec wrzucam grzyby:tak: a groszek ptysiowy ze sklepu;-) gwarantuję że się uda robiłam na rocznicę ślubu rodziców bo mieli gości na obiedzie i smakowała wszystkim:tak: tylko nie podam proporcji bo tak jak napisałam robię z głowy, może spróbuj w domu dla Was na obiad zrobić?
snikersa podeślę jutro ok?, bo nie chce mi się teraz szukać:zawstydzona/y: raczej też wychodzi wolę nie ryzykować przed takimi imprezami że coś nie wyjdzie:tak:

Futrzaczku co byś nie podala będzie dobre, a dużą robotę robi sposó podania wiesz o co chodzi super ułożona wędlina jakieś ozdoby z mandarynek itp, jak jest ładnie kolorowo podane to nawet schabowczak zrobi furorę:-)
 
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry