reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mam apetyt....przepisy dla mam karmiących i nie tylko :)

Jaipur moja mama jutro przywiezie pasztety własnej roboty,z jajkiem taki ze sliwkami:-D
Matusia fajne te soki:) gdzie je mozna kupic??

Ostatnia edycja:
reklama
Futrzaczku zapraszaliśmy wszystkich na obiad:tak:
Na przystawkę podałam 4plastry pomidora, 4 plastry mocarelli podane mniej więcej tak 56pomidory_i_mozarella_is000005736860xsmall.jpg

Przystawka chyba nie pasowała do obiadu no ale był rosół zwykły taki wiejski, a na drugie danie schab pieczony jeden plaster czysty, drugi faszerowany pieczarkami, do tego ziemniaki i surówki bylo lato więc robiłam sezonowe pomidory albo ogórki, ale świetnie pasuje moim zdaniem marchewka albo buraczki:tak:

Później na drugie gorące danie takie roladki z piersi kurczaka w środku szynka i ser żółty myślałam dać jescze szpinak, ale nie wszyscy lubią więc zrezygnowałam, do tego kupiłam takie kulki ziemniaczane images.jpeg i surówka z kapusty pekińskiej.

Sałatki to tak:
- pieczarkowa
- gyros
- grecka

Placki
- sernik z brzoskwiniami i galaretką (służę przepisem zawsze wychodzi i jest pyszny)
- snikers
- kapuczino
- WZ-ka i ciastka (kupowane)
- tort też zamawialiśmy

Polecam również takie zimne przekąski np galaretki drobiowe, albo takie roladki z szynki w środku twarożek papryka, świerzy ogórek i rzodkiewka

Robiłam nawet taki kompot jabłkowy z miętą.

Wszyscy mnie tak schwalili, że chodziłam czerwona jak burak:sorry2:

Futrzaczku ja też robiłam chrzciny w domu, a ściślej mówiąc w garażu, bo mamy spory, poustawialiśmy stoły i ławki, udekorowaliśmy i było git. W domu nie mamy tyle miejsca. Chrzciny były na 40 osób z dziećmi.
Jeżeli chcesz to mogę Ci opisać co było do jedzonka.

Basiekkk- poproszę kotuś :*

wiecie chciałabym czymś zabłysnąć -zaskoczyć gości a nie znowu rosół i schabowy :dry:( choć rosołu pewnie teściowa nie podaruje :-D)
Agacio- te kuleczki się sprawdziły ? jak je przygotowałaś i ile miałaś paczek ? i prosiłabym Cię jeszcze o przepis na sałatke pieczarkową i snikersa i może na ta zupkę grzybową z gr.ptysiowym

Wiesz co kulek miałam chyba trzy paczki o ile dobrze pamiętam sprawdziły się jak najbardziej do kurczaka super:tak: a podawaliśmy dosłownie po kilka szt chyba, piekłam w piekarniku i jednocześnie odgrzewałam mięso. W biedronce są takie ćwiartki ziemniaka też są dobre także jakbyś chciała to spokojnie możesz kupić:-)

Sałatka pieczarkowa to taka zwykła napewno będziesz musiała rozłożyć do dwóch albo trzech półmisków Robiłam chyba z czterech słoików pieczarek marynowanych, dwa słoiki ogórków konserwowych dwie małe cebule dwie puszki kukurydzy jajek sporo bo neutralizują octowy smak sól pieprz majonez i śmietana.

Zupę grzybową robię tak z głowy ponoć zarombista mi wychodzi:tak:
Gotuję wywar z włoszczyzny (jak na rosół) plus porcja rosołowa, cebula kilka piórek czosnku, ziele angielskie tak z 7 ziarenek, liście laurowe 4, pieprz, sól po ugotowaniu wywalam warzywa i mięso wrzucam grzyby najlepsze byłyby borowiki trzy, cztery garści gotuję z 20 min. Żeby zupa była kremowa robię w osobnym naczyniu mieszanine wody(można mleko) śmieany, mąki i 4 żółtka wszystko roztrzepuję na gładką konsystencję, a gęstość lejąca jak ciasto na naleśniki:tak: Wybieram z gara grzyby wlewam mieszaninę trzeba ciągle mieszać, dla pewności co by żadan grudka nie znalazła się na talerzu cedzę przez gęste sitko, na koniec wrzucam grzyby:tak: a groszek ptysiowy ze sklepu;-) gwarantuję że się uda robiłam na rocznicę ślubu rodziców bo mieli gości na obiedzie i smakowała wszystkim:tak: tylko nie podam proporcji bo tak jak napisałam robię z głowy, może spróbuj w domu dla Was na obiad zrobić?
snikersa podeślę jutro ok?, bo nie chce mi się teraz szukać:zawstydzona/y: raczej też wychodzi wolę nie ryzykować przed takimi imprezami że coś nie wyjdzie:tak:

Futrzaczku co byś nie podala będzie dobre, a dużą robotę robi sposó podania wiesz o co chodzi super ułożona wędlina jakieś ozdoby z mandarynek itp, jak jest ładnie kolorowo podane to nawet schabowczak zrobi furorę:-)

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry