reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mam apetyt....przepisy dla mam karmiących i nie tylko :)

reklama
Basiekkk- moim gościom smakuje coś takiego :

- 2 opakowania zupki Knorr Ser w ziołach
- pól kg filetu z kurczaka bądź indyka
- puszka kukurydzy
- kilka ogórków konserwowych
- pomidory z puszki bądź żywe jak kto woli
- ser żółty
- majonez

makaron z zupek gnieciemy i zalewamy odrobiną wody aby zmiękł dosypujemy przyprawę ser w ziołach , kurczaka smażymy najlepiej na margarynie aby było jak najmniej tłuszczu z przyprawą gyros , dokładamy do makaronu i dodajemy resztę składników ( ogórki i pomidory na oko wedle uznania ) , ser żółty trzemy na dużych oczkach na koniec zaprawiamy majonezem ale już niczym nie przyprawiamy. :-) Pycha!

Persefona- nie znamy dawaj dawaj!
 
persefona, bardzo lubię! Też już dawno nie robiłam. Ostatnio kiedy była u mnie koleżanka (Amerykanka)wegetarianka moja mama zrobiła tym sposobem zamiast ryby - kotlety sojowe. Też było pycha.

Futrzaczku, brzmi super. Trzeba spróbować.
 
Dzięki dziewczyny, na Was można liczyć:-). Będę mieć gości niedługo, a moje stałe sałatki już się przejadły:-)
Persefona dawaj tą rybę:-)
 
Matusia, wstaw przepis na muffinki marchewkowe,

co do sałatki, to polecam taką z ryżem i słonecznikiem. Ciekawe połączenie różnych smaków, pycha!:

- 4 woreczki ryżu (ja daję brązowy),
- podwójna duża pierś z kurczaka pokrojona w kosteczkę i usmażona z dodatkiem vegety,
- puszka ananasa (pokrojony w kostkę),
- kilka ogórków kiszonych lub konserwowych (kostka),
- pęczek koperku (drobno kroimy),
- 40 dkg słonecznika uprażonego na patelni,
- majonez,
- sól, pieprz.

Wszystko łączymy i konsumujemy :-).
 
Więc podaję przepis :)
Ryba po japońsku
Składniki:

- duży słoik papryki konserwowej
- duży sloik ogórków-korniszonów
- 3-4 cebule
- ok.1,5 kg filetów ryby morskiej (bez ości)-ja uwielbiam dorsza
I na zalewę:
- mały koncentrat pomidorowy,
- 5 łyżek ketchupu
- pól szklanki oleju
- 4 łyżki octu
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
Ciasto do smażenia ryb: 1 jajko, 1 szklanka mąki pszennej, pół szklanki wody-wymieszać, obtaczać w tym rybę i smażyć na oleju.

Warzywa kroimy w kostkę i razem mieszamy.Rybę kroimy na kawałki (z jednego płata tak 4 kawałeczki), przyprawiamy solą i wegetą, a potem obtaczamy w cieście naleśnikowym i smażymy na zlotawy kolor.
Wszystkie składniki zalewy mieszamy i zagotowujemy.
Bierzemy miseczkę i układamy: warstwa warzyw, ryba, wartswa warzyw,ryba..itd.-u góry mają być warzywa. Nastepnie zalewamy gorącą zalewą i odstawiamy. Najlepsze na drugi dzień.
SMACZNEGO!
 
Tak, to ta sama ryba. Ja lubię też dorsza, albo mintaja, albo morszczuka, a warzywa kroję w paski i przekładam je warstwami osobno. A smakuje pewnie tak samo.:tak:

Muffinki poszukam wieczorem, bo gdzieś w moich przepisach mam te stare , a te co dziś robiłam też się udały, ale też muszę przepisać.
 
A ja uwielbiam najprostszą na świecie sałatkę ziemniaczaną

- ziemniaczki (najlepiej młode, malutkie, skrobane albo zwykłe pokrojone w grube kawałki, ugotowane w skórce)
- szczypior - dużo
- szynka w kostkę
- majonez (trochę chrzanu)
- pietrucha do posypania (lub koperek jak kto woli)
- sól, pieprz
banalne i pyszne :-)
 
Ostatnia edycja:
Lwiapaszczka na życzenie przepisik dla Ciebie :)


CIASTO MARCHEWKOWE


2szkl. mąki
1,5 szkl. cukru
2 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczki sody
1szkl. oleju
3jaja
1szkl. mleka
2 średnie marchewki
100g wiórek kokosowych
garść rodzynek
garść słoneczniku
garść orzechów włoskich lub laskowych
wykonanie:
mąkę, cukier, cynamon, sól, sode, olej jaja i mleko dokładnie razem wymieszać. dodać starta na grubych oczkach tarki marchew oraz wiórki i bakalie. ciasto wlać do natłuszczonej blachy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok. 50 min



 
reklama
Do góry