reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mam apetyt....przepisy dla mam karmiących i nie tylko :)

reklama
Ja marchewkowe robię tak :) ogólnie smakuje wszystkim więc chyba dobre :) jednomiskowe ;)

2 jajka,
ok 1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu ( ja zawsze troszkę więcej sypę )
szczypta soli
około 2 szklanek startych machewek
niektórzy dodają jeszcze zmielone orzechy

1. Jajka miksujemy z cukrem i olejem
2.następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia,cynamon i sól
3.Później marchewka - ja mieszam już marchewkę łyżką.
4.blaszkę smarujemy tłuszczem, ciasto na blaszkę
5. i około 30-40 min w temp 180 st
 
Bra- brzmi fajnie tylko zastanawia mnie ten sok albo kilka jego zamienników :confused: nie wiem w końcu co dać ?

futrzaczku ja dodaję sok jabłkowy, też wydalo mi się to dziwne, ale ciasto jest super wilgotne, jak dla mnie pyszne. spróbowalam raz dodać sok pomaranczowy i skórke z pomarańczy ale nie było już tak dobre. sok jabłkowy, mimo, że brzmi dziwnie, jest super w tym cieście :tak:

dodam jeszcze tylko, że dobrze, aby banany byly bardzo dojrzałe, lepiej sie zdziamdziają :)
 
basiekk - ja zawsze kupuję w Biedrze zestaw sałat już podartych (ewentualnie sama drę lodową), do tego co tam się ma pod ręką, pomidor, ogórek, papryka, i albo ser feta albo kurczak. Można dać oliwki, rzodkiewki, jajko co się lubi. Cokolwiek nie wrzucisz będzie pycha. Do tego sekretny składnik czyli podprażony na patelni słonecznik, pyszny vinegret lub sos sałatkowy z torebki i nie ma bata - musi smakować.
Druga pycha sałatka to makaron świderki, pomidory, szynka konserwowa, szczypiorek i mieszamy z majonezem.
I jeszcze mega szybka - puszka tuńczyka, puszka kukurydzy i majonez. Jak się chce można dorzucić np jajko czy tam coś, ale podstawowa wersja w zupełności wystarczy. Nie wygląda pięknie, ale jest pycha i nawet facet potrafi zrobić.
 
ja tylko sugerowałabym do salatki nie sos z torebki a banalnie prosty sosik wlasnej roboty. czyli: oliwa z oliwek, troche musztardy, trochę miodziku, trochę octu winnego i gotowe :D

a sałatka to tak jak pisze salsera: gotowa, podarta sałata, np kurczaczek , papryka (możesz ja upiec, mniammm), moze być fasola z puszki czy cokolwiek innego i gotowa!!! :D
 
Ostatnia edycja:
reklama
lwiapaszczaka, ja mam sprawdzony przepis na muffinki marchewkowe z przyprawą piernikową. Robię je co roku na Święta.

basiekk, ja mam pełno dobrych przepisów na sałatki i warstwowe i na bazie sałat z dressingami, ale w ostatni weekend odkryłam nową i bardzo dobra była, nawet Mateusz dużo zjadł, a sałatek nie lubi. Tu ją znalazłam Sałatka z porem i rzodkiewką - Sałatki - Moja książka kucharska - bloog.pl To zależy na co masz ochotę czy lekką, czy z mięsem, czy z majonezem, czy ma ładnie wyglądać. Mam taką jedną jeszcze warstwową, którą na imprezach lubią moi goście
- ser „Lazur perłowy” jak nie mogę dostać to daję blue
- słoik selera konserwowego
- puszka kukurydzy
- puszka ananasów
- 200g szynki konserwowej
- 2 małe białe części pora
- 3-4 łyżki majonezu
- 5 jaj
Ugotowane jajka, por i szynkę konserwową pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki układać w szklanym naczyniu kolejno warstwami : seler konserwowy, kukurydza, ananasy, jajka, szynka konserwowa, por, ser. Całość polać sosem : 50 ml soku z ananasów wymieszać z majonezem.
 
Do góry