reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mam apetyt....przepisy dla mam karmiących i nie tylko :)

reklama
Lwiapaszczka jak wyrwę przepis od siostry to Ci podeślę :tak:

Wszystkie piekłyście ostatnio serniki a dziś mój M upiekł schab ze śliwkami :)
 
Schab... mmm...

Przepis na babeczki, tzw. baza


  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g cukru
  • 2 jajka
  • 125 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
Wychodzi 10 babeczek-muffinek. Piec w temperaturze 200 stopni około 20 minut (15-20 minut).

Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, potem dodać jajko, część mąki z pozostałymi składnikami, znowu jajko, znowu mąkę i gotowe :-)

Do takich babeczek można dodać do woli. np. orzechy, czekoladę i rodzynki. Albo samą czekoladę i polać polewą. Albo ser. Albo budyń. Mniam :-) Co ciekawe są równie pyszne ciepłe jak i na zimno. Chociaż nie, na zimno są chyba lepsze ;-)
 
Motylku sera (wymieszanego z żółtkiem i wanilią) na oko, powiedzmy łyżka ciasta, łyżka sera i jeszcze trochę przykrywam ciastem chociaż nie ma obowiązku. Tylko uprzedzam, ser musi być dobry, do wypieków, zwykły jest za mokry i ciężki :tak:

Te babeczki lepiej nie wypełniać budyniem przed upieczeniem tylko po (rozciąć je można i przełożyć), ewentualnie dowolnymi kremami, są bardzo lekkie i puszyste (jeszcze mi się przypomniało połączenie bananowo-czekoladowe).

Żeby zapiec babeczki z budyniem w środku, trzeba zrobić twardsze ciasto, którym oblepia się foremki, nalewa do środka zwykły budyń z torebki i przykrywa to warstwą ciasta.

na elastyczne ciasto trzeba:

[FONT=verdana,geneva]30 dag mąki[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]15 dag masła[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]10 dag cukru pudru[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]2 łyżki śmietany[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]3 żółtka[/FONT] babeczki01.jpg
[FONT=verdana,geneva][/FONT]​
Pierwszy przepis jest bardziej muffinkowy, ciasto delikatne, puchate, nie kruche. Gotowe wlewa się do foremek lub papilotek. Drugi przepis to typowa babeczka, przygotowuje się jak wyżej a wnętrze wypełnia czym dusza zapragnie i przykrywa jak kołderką (brzegi trzeba zlepić).
 
lwiapaszczko z marchewkowym nie pomoge, ale mam bananowe, które baaardzo lubię :)


Składniki :

suche :
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru

mokre :
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki soku pomarańczowego [ w oryginale jest to mleko , kefir lub maślanka, ja dodałam sok jabłkowy ]
1 jajko
2-3 rozgniecione banany



Wymieszać w jednej misce suche składniki , w drugiej mokre . Do mokrych dodać rozgniecione widelcem banany , wymieszać . Wlać mokre składniki do suchych , wymieszać niedbale widelcem - tylko do połączenia się składników .

Przelać ciasto do formy keksowej [ 35 x 11 cm ] wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia , piec w temperaturze 175°C przez około 40-50 minut .
 
reklama
Do góry