reklama
sroczka24
Zaangażowana w BB
Tak chodzi mi o te wasze pampuchy tylko u nas mówiło sie kluski na parze, ale wszystkie wiemy o co chodzi, ja nie umiem ale po co mamy internet, zaraz się dowiem jak się robi, ale pierwsze w kolejce są jednak pyzy............ z mięcheeeeeeeeemmmmmm!!!!!!!!!!
_Roszpunka_
szczęśliwa mamusia :)
kochana ale pampuchy nie są roione na ziemniakach
dam Ci przepis na nie jak chcesz.. ale to są słodkie bułki robione na drożdżach , w środek wkładasz ostatecznie owoce lub marmoladę owocową ale nie mięso..
z mięsem są inneale tych nigdy nie robiłam bo jak już pisałam y nie jemy takich;-)
dam Ci przepis na nie jak chcesz.. ale to są słodkie bułki robione na drożdżach , w środek wkładasz ostatecznie owoce lub marmoladę owocową ale nie mięso..
z mięsem są inneale tych nigdy nie robiłam bo jak już pisałam y nie jemy takich;-)
U mnie to są pączki na parze i je uwielbiam szczególnie z koktajlem owocowym jagodowym czy truskawkowym. A tu przepis:
0,5 kg mąki;
0,25 l mleka;
1 jajko;
1 żółtko;
1/3 kostka margaryny lub 8 dkg masła;
10-15 dkg cukru;
1 cukier waniliowy;
5 dkg drożdży;
Drożdże rozetrzeć z 1 dużą łyżką cukru, 10 dkg mąki, mleko dodawać tak aby rozczyn miał gęstość dobrej śmietany.
Przykryć w ciepłym miejscu by rozczyn wyrósł. Po wyrośnięciu wlać go do mąki potem dodać jajka, cukier, cukier waniliowy i resztę mleka. Wyrabiać ciasto aż będzie odchodziło od ręki. Wlać tluszcz i wyrabiać jeszcze jakieś 5 minut i odstawić je w ciepłym miejscu na 30-40 minut do wyrośnięcia. Po czym uformować małe kulki również je odstawić do wyrośnięcia na jakieś 30 minut. Ja gotuję wodę w garnku i zakładam na górę pieluszkę tetrową układam po 3 - 4 pączków i paruję je ok 10 minut dla pewności nakłuwam je wykałaczka aby sprawdzić że nie ma surowego ciasta. Życzę smacznego!!!
0,5 kg mąki;
0,25 l mleka;
1 jajko;
1 żółtko;
1/3 kostka margaryny lub 8 dkg masła;
10-15 dkg cukru;
1 cukier waniliowy;
5 dkg drożdży;
Drożdże rozetrzeć z 1 dużą łyżką cukru, 10 dkg mąki, mleko dodawać tak aby rozczyn miał gęstość dobrej śmietany.
Przykryć w ciepłym miejscu by rozczyn wyrósł. Po wyrośnięciu wlać go do mąki potem dodać jajka, cukier, cukier waniliowy i resztę mleka. Wyrabiać ciasto aż będzie odchodziło od ręki. Wlać tluszcz i wyrabiać jeszcze jakieś 5 minut i odstawić je w ciepłym miejscu na 30-40 minut do wyrośnięcia. Po czym uformować małe kulki również je odstawić do wyrośnięcia na jakieś 30 minut. Ja gotuję wodę w garnku i zakładam na górę pieluszkę tetrową układam po 3 - 4 pączków i paruję je ok 10 minut dla pewności nakłuwam je wykałaczka aby sprawdzić że nie ma surowego ciasta. Życzę smacznego!!!
_Roszpunka_
szczęśliwa mamusia :)
u mnie:
Żółtka trę z cukrem. Kiedy już wyrośnie dodaję żółtka i wyrabiam ciasto, później dodaję roztopioną ciepłą jeszcze margarynę i czekam aż wyrośnie.
wałkiuję ciasto i wycinam kółka szkalnką , garnek obkładam pieluchą tetrową i owijam sznurkiem mocno żeby nie zjechało , w garnku oczywiście jest woda;-)
no i kłade na pieluchę kółeczka po czym nakrywam je miską i tak 10-15 min
- 40 dkg mąki
- 2 dkg drożdży
- 2 żółtka
- 1/4 litra mleka
- 5 łyżek cukru
- 5 dkg masła lub margaryny
- szczypta soli
Żółtka trę z cukrem. Kiedy już wyrośnie dodaję żółtka i wyrabiam ciasto, później dodaję roztopioną ciepłą jeszcze margarynę i czekam aż wyrośnie.
wałkiuję ciasto i wycinam kółka szkalnką , garnek obkładam pieluchą tetrową i owijam sznurkiem mocno żeby nie zjechało , w garnku oczywiście jest woda;-)
no i kłade na pieluchę kółeczka po czym nakrywam je miską i tak 10-15 min
sroczka24
Zaangażowana w BB
Źle doczytałyście!! To co pisałam o ziemniakach to były właśnie PYZY, wiem mniej więcej jak robi sie kluski na parze. Ja pisałam i o tym i o tym, mogło się pomieszać
A i dzięki za przepisy na kluski na parze na pewno skorzystam
A i dzięki za przepisy na kluski na parze na pewno skorzystam
Ostatnio edytowane przez moderatora:
_Roszpunka_
szczęśliwa mamusia :)
sroczka to u mnie na pampuchy mówi się właśnie pyzy
sroczka24
Zaangażowana w BB
jasne? to stąd to nieporozumienie Ja zaraz wyśle Ci fotke lub linka jak wyglądają u nas pyzy. Ale to juz tak jest.. u mnie racuchy to placki z jabłkami a u znajomej w regionie racuchy to placki ziemniaczane
aaaaaaa jeszcze słyszałam, że na pampuchy jak je nazywacie mówią parzaki. Co kraj to obyczaj
Uwielbiam.pl - przepis na Pyzy z misem babci helenki
Pyzy z mięsem - Pyzy, mięsem
to właśnie u nas Pyzy a kluski na parze to dokładnie to co jest na fotce wklejonej przez jedna z majówek powyżej
aaaaaaa jeszcze słyszałam, że na pampuchy jak je nazywacie mówią parzaki. Co kraj to obyczaj
Uwielbiam.pl - przepis na Pyzy z misem babci helenki
Pyzy z mięsem - Pyzy, mięsem
to właśnie u nas Pyzy a kluski na parze to dokładnie to co jest na fotce wklejonej przez jedna z majówek powyżej
Ostatnio edytowane przez moderatora:
_Roszpunka_
szczęśliwa mamusia :)
ja mówię o takich bułkach..."pyzach""pampuchach" "parowcach""bułkach parowych"itp
to ja ci dałam przepis na te bułki na parze
a przy okazji wkleję foto z neta jak wygląda ten blok czekoladowy;-)oczywiście mój wygląda nieco inaczej.. bo są wiórki kokosowe i sezam i orzechy a tu chyba widać rodzynki i pistacje
a na te twoje to u nas się mówi kluski z mięsem.. haha
to ja ci dałam przepis na te bułki na parze
a przy okazji wkleję foto z neta jak wygląda ten blok czekoladowy;-)oczywiście mój wygląda nieco inaczej.. bo są wiórki kokosowe i sezam i orzechy a tu chyba widać rodzynki i pistacje
a na te twoje to u nas się mówi kluski z mięsem.. haha
Ostatnia edycja:
reklama
klaudusiaNK
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 3 Styczeń 2008
- Postów
- 2 477
Teraz i ja złapałam ochotę na te pączki na parze!!! Mam truskawki zamrożone, bo u mnie tylko słodkie wchodzi w grę Przepis też jest... Dziękuje dobre kobietki za przepisy :-)
Podziel się: