reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mam apetyt....przepisy dla mam karmiących i nie tylko :)

O tak, mamy i babcie potrafią dopieścić... Mniam :-)

TZ mnie dzisiaj zaskoczył, zrobił na śniadanie naleśniki i mogłam się wylegiwać do 11, nawet wiem czym sobie zasłużyłam :-p:zawstydzona/y::-D Naleśniki nadal w cenie ;-)

reklama
Tak chodzi mi o te wasze pampuchy tylko u nas mówiło sie kluski na parze, ale wszystkie wiemy o co chodzi, ja nie umiem ale po co mamy internet, zaraz się dowiem jak się robi, ale pierwsze w kolejce są jednak pyzy............ z mięcheeeeeeeeemmmmmm!!!!!!!!!!

kochana ale pampuchy nie są roione na ziemniakach:no:
dam Ci przepis na nie jak chcesz.. ale to są słodkie bułki robione na drożdżach , w środek wkładasz ostatecznie owoce lub marmoladę owocową:tak: ale nie mięso..
z mięsem są inneale tych nigdy nie robiłam bo jak już pisałam y nie jemy takich;-)

U mnie to są pączki na parze i je uwielbiam szczególnie z koktajlem owocowym jagodowym czy truskawkowym. A tu przepis:
0,5 kg mąki;
0,25 l mleka;
1 jajko;
1 żółtko;
1/3 kostka margaryny lub 8 dkg masła;
10-15 dkg cukru;
1 cukier waniliowy;
5 dkg drożdży;
Drożdże rozetrzeć z 1 dużą łyżką cukru, 10 dkg mąki, mleko dodawać tak aby rozczyn miał gęstość dobrej śmietany.
Przykryć w ciepłym miejscu by rozczyn wyrósł. Po wyrośnięciu wlać go do mąki potem dodać jajka, cukier, cukier waniliowy i resztę mleka. Wyrabiać ciasto aż będzie odchodziło od ręki. Wlać tluszcz i wyrabiać jeszcze jakieś 5 minut i odstawić je w ciepłym miejscu na 30-40 minut do wyrośnięcia. Po czym uformować małe kulki również je odstawić do wyrośnięcia na jakieś 30 minut. Ja gotuję wodę w garnku i zakładam na górę pieluszkę tetrową układam po 3 - 4 pączków i paruję je ok 10 minut dla pewności nakłuwam je wykałaczka aby sprawdzić że nie ma surowego ciasta. Życzę smacznego!!!

u mnie:

• 40 dkg mąki
  • 2 dkg drożdży
  • 2 żółtka
  • 1/4 litra mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 5 dkg masła lub margaryny

• szczypta soli
Mąkę wsypuję do miski, wlewam mleko rozmieszane z drożdżami i solą, mieszam z odrobiną mąki.
Żółtka trę z cukrem. Kiedy już wyrośnie dodaję żółtka i wyrabiam ciasto, później dodaję roztopioną ciepłą jeszcze margarynę i czekam aż wyrośnie.
wałkiuję ciasto i wycinam kółka szkalnką , garnek obkładam pieluchą tetrową i owijam sznurkiem mocno żeby nie zjechało , w garnku oczywiście jest woda;-)
no i kłade na pieluchę kółeczka po czym nakrywam je miską i tak 10-15 min

Źle doczytałyście!! To co pisałam o ziemniakach to były właśnie PYZY, wiem mniej więcej jak robi sie kluski na parze. Ja pisałam i o tym i o tym, mogło się pomieszać

A i dzięki za przepisy na kluski na parze na pewno skorzystam :D

Ostatnio edytowane przez moderatora:
jasne? to stąd to nieporozumienie :D Ja zaraz wyśle Ci fotke lub linka jak wyglądają u nas pyzy. Ale to juz tak jest.. u mnie racuchy to placki z jabłkami a u znajomej w regionie racuchy to placki ziemniaczane

aaaaaaa jeszcze słyszałam, że na pampuchy jak je nazywacie mówią parzaki. Co kraj to obyczaj :)

Uwielbiam.pl - przepis na Pyzy z misem babci helenki

Pyzy z mięsem - Pyzy, mięsem

to właśnie u nas Pyzy a kluski na parze to dokładnie to co jest na fotce wklejonej przez jedna z majówek powyżej :tak:

Ostatnio edytowane przez moderatora:
ja mówię o takich bułkach..."pyzach""pampuchach" "parowcach""bułkach parowych"itp
to ja ci dałam przepis na te bułki na parze
DSCF4075.JPGIMG_9664-mini.jpg

a przy okazji wkleję foto z neta jak wygląda ten blok czekoladowy;-)oczywiście mój wygląda nieco inaczej.. bo są wiórki kokosowe i sezam i orzechy a tu chyba widać rodzynki i pistacje
471547.jpg

a na te twoje to u nas się mówi kluski z mięsem.. haha

Ostatnia edycja:
reklama
Teraz i ja złapałam ochotę na te pączki na parze!!! Mam truskawki zamrożone, bo u mnie tylko słodkie wchodzi w grę :-D Przepis też jest... Dziękuje dobre kobietki za przepisy :-)

Do góry