reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maluszkowy rozwój miesiąc po mięsiącu - czyli co już potrafię ... :)

Zgadzam się z Marzeną moja Kluska się nie obraca i wcale mnie to nie martwi, nawet nie zamierzam pytać pediatry ma jeszcze czas.

reklama
Jasne, że obracanie nie jest wymagane w 4 miesiącu, szczególnie jest to trudne, gdy dziecko jest duże i ciężkie. Ropuch też się nie obraca i nie widzę powodu do obaw. Ba, wiele dzieci w ogóle nie zamierza się obracać na żądanie, tak samo nie wszystkie raczkują. Poza tym maluchy rozwijają się skokowo, dzisiaj nie umie, jutro umie 5 rzeczy na raz :-)

obracanie to jak pisały dziewczyny jeszcze trochę, chociaż junior nawet dzisiaj pokazał - z plecków i z brzucha obrót.Najważniejsze aby dzieciak obracał się prawidłowo, może później. Czyli tak jak dorosły- jedna noga ugięta, druga prosta i praca barkami,a nie z rozpędu przy prostych nogach.
Tyle,że junior jest już leciwy;) jutro stuknie mu 4 miesiąc

z tym siadaniem to od dawien dawna dzieciaki zawsze podpierano poduszkami,sadzano w rog kanapy i niby siedzialy i siedzą...i pewnie teraz nic im nie bedzie,ale wada kregoslupa w przyszlosci bardziej prawdopodobna,rehabilitanci czesto gesto powtarzaja,zeby nie przyspieszac rozwoju dziecka w ten sposob bo to mu w przyszlosci dobrze nie wyjdzie...i wydaje mi sie ze tak na sobie jak dziecko bierzemy to ok,ale sztywno sadzac to za wczesnie, dziecko siada z czworaka...a nie z lezacej pozycji.
a moja Viki siadała z l;eżącej pozycji.. o tak z całkiem p[łaskiej poztycji usiadła sobie sama

a tak wogóle to żadna dziewczyna nie pisała tu o obkjładaniu dziecka poduszkami.. moja mała siedzi całkiem sztywno i nie potrzebuje zadnych poduszek....
tak jak pozostałe dziewczyny pisały o siadaniu dzieci to nie pisały o tym że sadzaja i obkładaja czymkolwiek...
Siadać prawidłowo bobo będzie za jakieś 2 miesiące, jak dziecko robi coś szybciej , to niestety zazwyczaj to wina wzmożonego napięcia.
u nas z Viki nie bylo wzmożonego napięcia i jak do tej pory kręgosłupek ma prosty i wsyztsko ze zdrowiem ok ..

co do obracania się to Emma odwrotmnie.. z brzucha nie chce sie obracać , ale jak leży na pleckach to się przekręca na bok i siup na brzuszek :-)

i co do noszenia w pozycji płaskiej to tak jak u ope , karolqi i kami jest tak ze albo w pionie noszona , albo siedzi sobie a leżeć to nie chce bo ryk
no chyba ze się zabawi na bujaczku albio na macie to wtedy sobie leży :-)

w ogóle kurcze tak sobie ostatnio myśle, że jakaś nagonka straszna na to napięcie mięśniowe jest,we wszystkim dopatruje się, zbytniego lub za małego napiecia...

U nas już obroty pełną p[arą z pleców na brzuch, do takiego stopnia że ciężko pieluche zmienić, bo tylko puszcze malucha na chwile już mi pośladersy tłuste pokazuje.

Ale z kolei wogóle do siadu sie nie podnosi i tego drygu nie ma, widać woli ruchy rotacyjne zamiast pionizowania się ;)

reklama
:-D zelka - u nas tez ciezko pieluche zmienic bo mala zaraz na boczek i kombinuje obrot na brzuchola, ale pion to jest to .. pozycja lezaca rzadko kiedy jej odpowiada, do pionu i od razu ryk przechodzi!
Faktycznie z tym napieciem ciagle .. u nas nikt nic nie mowi o tym, nie zwracaja uwagi na to .. (?)

Do góry