reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Maluszkowe zakupy :)

reklama
a mi położne na szkole rodzenia mówiły, żebyśmy kupiły fiolet /Hmm no zapomnialam jak się to fachowo nazywa :zawstydzona/y:/ a nie spirytus, i że latem będą duże problemy z gojeniem się pępuszka :-( i że gaziki Leko nie wysuszą pępka, nimi da się tylko przetrzeć, zdezynfekować skórę np. przed zastrzykiem itp. więc mamy się w nie zaopatrzyć

Pastela - fiolet to chyba właśnie nadmanganian, choć ja nie słyszałam takiej nazwy, ale on jest właśnie filetowy bardzo. Pisałam już o nim, ja się zaopatrzyłam, bo właśnie to samo słyszałam, że w lecie bywa różnie z gojeniem i skórą...

Dziewczyny ten fiolet o ktorym piszecie to GENCJANA (alkocholowy roztwor fioletu gencjanowego) stosowana do dezynfekcji skory, czasami wlasnie ludzie mylnie podaja ze jest to roztwor nadmanganianu potasu:tak:

Ja wiem ze mozna uzywac wlasnie gencjany i spirytusu, ale z tego co kiedys slyszalam gencjana brudzi ubranka( i niewiem czy mozna pozniej to doprac?)

Dziewczyny ten fiolet o ktorym piszecie to GENCJANA (alkocholowy roztwor fioletu gencjanowego) stosowana do dezynfekcji skory, czasami wlasnie ludzie mylnie podaja ze jest to roztwor nadmanganianu potasu:tak:

Ja wiem ze mozna uzywac wlasnie gencjany i spirytusu, ale z tego co kiedys slyszalam gencjana brudzi ubranka( i niewiem czy mozna pozniej to doprac?)

można... przynajmiej mi się odprały plamy na kocyku pobrudzonym przez położną w szpitalu... :-)

No to luzik:tak: ja wprawdzie zaopatrzylam sie juz w spirytus, ale jak widac niema najmniejszego problemu z praniem, tak wiec teraz kazdego indywidualna decyzja, czy spiryt czy gencjana bo chyba obie te opcje sa tak samo skuteczne w pielegnacji.

reklama
dziewczyny a kupiłyście gotowy spirytus do przemywania czy będziecie same rozcieńczać, bo pytałam w aptekach to sie śmiali że spirytusu nie sprzedaja, myślałam że jest jakis gotowy roztwór:confused2:

Do góry