reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maluszkowe zakupy

to rozumiem że jak w zime grudzień styczeń będą mrozy to wogóle z dzieckiem sie nie ruszysz na spacerek

matko! a gdzie tak każą :szok: jak są mrozy to po tygodniu się wychodzi powoli zwiększając czas,ale zeby 4-5 tyg. czekać,
to w lato tez byś te 4 tyg. czekała

furciaczek
bardzo ładny leżaczek i huśtawka

A tak na marginesie to jest chyba watek zakupowy, a nie dyskusja o spacerach :) uzasadnilam czemu nie kupuje gondoli. Dziekuje ;)

MinieMe śliczna wyprawka i mimo że to nie wątek o spacerach to pozwolę sobie wyrazić swoje zdanie.
Jestem lekko zszokowana że nie kupujesz gondoli i planujesz wozić dziecko w foteliku samochodowym. Ja nie uznają wożenia dzieci na spacerach w fotelikach bo nie do tego one służą. Są one przeznaczone do przeważenia dzieci samochodem aby zapewnić im jak największe bezpieczeństwo a producenci wózków dają nam jedynie możliwość montażu ich na ramie wózka ale to nie jest dobra pozycja dla dziecka. Byłam na wykładzie dotyczącym fotelików który prowadził facet z Maxi Cosi. Na pytanie jak długo dziecko może jeździć w foteliku odpowiedział po namyśle: tak długo jak to konieczne. A konieczne jest tylko tyle ile trwa podróż samochodem.

Gondoli używa się 6-8 miesięcy. Wcześniej dziecko nie powinno się sadzać. W gondoli dziecko może się ułożyć tak jak mu wygodnie, przekręcić na bok itp a w foteliku ???

Ja podjęłam decyzję, że teraz kupuję tylko gondole (fotelik również ale to do jazdy autem). Spacerówkę dokupię po pół roku albo do tego zestawu co gondola, albo inna typową spacerówkę w zależności jak sprawdzi się wózek i jakie będą nasze potrzeby.

Każda z nas podejmuje takie decyzje jakie uważa za słuszne ale jak dla mnie wygoda, bezpieczeństwo i dobro dziecka jest na pierwszym miejscu.

hej! matki polki!!!

ja popieram Mini Me w 100 procentach. Sama się zastanawiam czy kupować gondolę. Każde dziecko jest inne i moja córka odmówiła mi jeżdżenia w gondoli jak miała 3 miesiące. Szukałam spacerówki rozkładanej na płasko i to na gwałt. Mam dziecko jesienne i mała jeździła w śpiworku w spacerówce całą zimę. Inaczej była awantura na każdym spacerze.

Może Wy podchodzicie do macierzyństwa jak do egzaminu. Ja zamierzam wychodzić na spacery wtedy kiedy będę miała na to ochotę. Pewnie codziennie odbierając z przedszkola młodszą. Ale jak z dzieckiem nie wyjdę a tym bardziej w mrozie to nie będę sobie wyrzucać nieodpowiedzialności. Naprawdę trochę wyluzujcie. To, że ktoś nie ma zdania jak Wy nie znaczy, że jest wyrodnym. Każda matka zajmuje się swoim dzieckiem tak jak uważa i wara Wam od tego czy innego sposobu.

Mnie moja babcia prawie mordowała wzrokiem jak nie wyparzałam dziecku butelek i codziennie nie myłam podłogi. Dzisiaj mam dziecko bez żadnych alergii, które rozpiera energia. Inna znajoma robiła jak ja a ma dzieciaka alergicznego. Czy Wy musicie zachowywać się dokładnie tak jak Wasze teściowe? czyli na siłę udowadniać swoje racje?

ja sama prawdopodobnie nie kupię gondoli. Wystarcza mi rozkładana na płasko spacerówka plus gruby śpiworek.

I pewnie całą zimę wyjdę na spacer jedynie w weekendy bo mi wiecznie zimno i mam w yhy co na ten temat każdy będzie myślał. Po dziecko do przedszkola będę znając życie jeździć samochodem.

reklama
Aha.. widzę kolejny spór.. A w tym wszystkim nie o to chodzi MeniMe i Catedra nikt nie robi Wam na złość dziewczyny.. tu tylko chodzi o zdrowie i dobry rozwój maluszka...
Ja zgadzam się z resztą dziewczyn gondola to podstawa.. :)

gdyby zdrowie i rozwój maluszka czym się tak bronicie było zagrożone to nie byłoby produkowane...

ani ja ani minie nie zamierza wychodzić na wielogodzinne spacery. Tym bardziej nie mamy zamiaru wychodzić często w zimę bo zwyczajnie naszym zdaniem nie ma takiej potrzeby i wolimy zostać w domu albo wystawić malucha na chwilę do ogrodu (ja też mam ogród więc rozumiem ;) nic kręgosłupom się nie stanie bo NIE ZAMIERZAMY przetrzymywać dzieci godzinami w takiej pozycji.

i to, że nie zamierzamy zrobić tak jak wszyscy dookoła nie oznacza, że zrobimy swoim dzieciom krzywdę.

mam w takim razie małe pytanie. Skoro ta pozycja jest TAAAAKA tragiczna dla kręgosłupa to dlaczego żadna z Was nie kupuje gondoli z możliwością przewozu dziecka?
Albo dlaczego każda z Was kupuje leżaczek bujaczek/ huśtawkę w którym dziecko będzie spędzać pół dnia. Przecież to jest dokładnie ta sama pozycja!!!

nie dajmy się zwariować...

Dziewczyny, a ja mam kilka praktycznych pytań na temat zakupów i poproszę o pomoc :)

- ile potrzeba kupić rożków? bo jak rozumiem one również się brudzą i trzeba mieć na zmianę :)
- ile mieć na początek kompletów poszewek na kołderkę do łóżka?
- czy na początek również kupować już karuzelkę na łóżeczko? czy z tym zakupem można poczekać?
- no i czy przybornik na łóżeczko jest hmmm.. używany??:)

Narazie tyle :) pomocy! :)

1. rożek kupiłam ale kompletnie nie używałam. Dla mnie zupełnie zbyteczny zakup

2. kołderki miałam 3-4 komplety (ulewanie, albo coś się wydostało w nocy z pieluszki). Potem przerzuciłam się na śpiworki bo mała mi się ciągle rozkopywała i teraz zamierzam mieć na początku 2-3 śpiworki

3. ja miałam karuzelkę ale moje dziecko nigdy się nią nie interesowało. Nie kupuję. Kupię jak urodzę i sprawdzę jaki egzemplarz dostałam tym razem.

4. Przybornika nie miałam ale chcę kupić bo mi go brakowało przy przewijaniu.

catedra a wtedy jak używasz śpiworków to rozumiem że poduszeczki również ? :)

i jeszcze zastanawiam się na takim tematem: jak kupujemy zestaw poszewek z ochraniaczem, to później za każdym nowym zestawem nowy ochraniacz? jak robiłyście ? :)

ja nie miałam poduszeczki tylko taki klin z pianki. Za moich czasów była teoria, że poduszeczki nie można. Pierwszą poduszeczkę jaką kupiłam to taka płaska bardzo... Ale młoda miała z pół roku...

ja kupowałam komplety z ochraniaczami a potem przeszłam na łóżeczko turystyczne bo przy mojej córce ochraniacz nie zdawał egzaminu i wsadzała ciągle nogi pomiędzy szczeble (uprzedzam pytania- rozcinałam śpiworki bo młoda lubiła rozkładać nogi- była zawsze mocno ruchliwa). Więc ochraniacze leżały potem już na półce...

Ja ogólnie zamierzam z wieloma zakupami sobie poczekać do urodzenia młodego. Bo każdy dzieciak jest inny...

nam na szkole rodzenia mówili, żeby do 3 roku życia nie dawać poduszki
a co do ochraniaczy - naprawdę nie są one aż tak potrzebne, warto przemyśleć ten zakup

Dziewczyny, a ja mam kilka praktycznych pytań na temat zakupów i poproszę o pomoc :)

- ile potrzeba kupić rożków? bo jak rozumiem one również się brudzą i trzeba mieć na zmianę :)
- ile mieć na początek kompletów poszewek na kołderkę do łóżka?
- czy na początek również kupować już karuzelkę na łóżeczko? czy z tym zakupem można poczekać?
- no i czy przybornik na łóżeczko jest hmmm.. używany??:)

Narazie tyle :) pomocy! :)
ja kupie 2-3 rożki,jak dla mnie bardzo przydatne
co do poszewek to myślę że te 2 komplety w zupełnosci wystarczą
nie użwałam przybornika na łóżeczko
wszystko miałam na przewijaku
komoda-przewijak-leksvik-ikea-2918935901_2_orginal.jpg
pozatym u mnie Basia będzie spała na poczatku w kołysce

co do ochraniaczy to jest mi obojętne czy jest czy nie,jak kupowałam komplet poscieli do kołyski to był ochraniacz wiec zakładałam,ale jak zmieniałam na inne poszewki to już nei zakładałam go

Załączniki

• komoda-przewijak-leksvik-ikea-2918935901_2_orginal.jpg
    komoda-przewijak-leksvik-ikea-2918935901_2_orginal.jpg
    20,7 KB · Wyświetleń: 40
Ostatnia edycja:
reklama
Rożki miałam 2, mega przydatne jak dla mnie. Polecam rożki o większym rozmiarze, ja miałam Ferretti, są śliczne i nie za grube. Rodzimy we wrześniu a u nas kaloryfery grzeją dopiero kiedy temp powietrza spada pon. 10 st wiec w okresach przejsciowych u nas w mieszkaniu jest dość chłodno. Kołderki używalismy dopiero po paru miesiącach, poduszki po 1 rż. Mielismy 2 komplety pościeli i w zupełnosci wystarczyły.Karuzela ok. 3 mies życia a przybornika nie mielismy.

Do góry