reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Maluszkowe zakupy :-)

Ale laski! Mi chodziło o to, że byłby numer, GDYBY się okazało, że Emilka jest chłopcem. Na razie jest dziewczynką! Chyba się źle wyraziłam:D

ja tam dobrze zrozumiałam :D

Własnie chciałam zamówić pieluchy i zgłupiałam zupełnie, bo do wyboru są flanelowe, tetrowe i bawełniane. Które powinnam kupić i w jakiej ilości?

Zależy- jak masz zamiar dawać do wanienki i przy odbijaniu i w łóżeczku pod główkę ( w razie ulania, żeby od razu nie zmieniać prześcieradła) to min 10 tetr.
Jak masz zamiar nimi przykrywać w lecie itp. to z 15,

flanelki są do innych celów :D Ja np. kładę na przewijak, żeby na tej pseudo- ceracie nie kłaść i ich wystarczy z 5.

Bawełniane mi do niczego prawie się nie zdały. Tzn. używałam, żeby nie zmarnować, bo były :D

reklama
Własnie chciałam zamówić pieluchy i zgłupiałam zupełnie, bo do wyboru są flanelowe, tetrowe i bawełniane. Które powinnam kupić i w jakiej ilości?

ja kupilam narazie 10 tertrowych - bo wiem ze czesto sie ich uzywa tak jak Dagmar pisze, a to do kapieli, a to przy karmieniu itp, oraz 3 flanelowe, np, na przewijak. U mnie w szpitalu zawijaja niemowle w tetrowe a na to flanelową, ale musze miec 2 max 3 wiec tyle wezme :) bawełnianych nie kupuje.

Dziewczyny a jakie będziecie używać pieluszki chodzi Mi o pampersy jakiej firmy ? :-) Ja myślę albo Pampers albo Huggies ale nie wiem na co się zdecydować podpowiecie coś ? :-)

Evelinka my raczej od początku będziemy na pampersach, sprawdzone przetestowane i było super. Eksperymenty nam nie wyszły na dobre także za inne podziękujemy ;-)

Agunia, ja mam z 10 białych tetrowych jeszcze po Kubie, dokupiłam tylko 3 kolorowe takie na "wyjście" ;-) a flanelowe mi wystarczyły wcześniej 2, może jeszcze z jedną dokupię i tyle.

Agunia ja juz chyba gdzies pisalam ze mam chyba z 20 tetrowych i 10 flanelowych. Jak dla mnie i tak za duzo. Ale czesc mialam od szwagierki i tak jakos wyszlo. Flanelowych uzywalam tak jak dagmar na przewijak, do wozka wkladalam zeby na golym materacyku nie klasc, jak gdzies kladlam dziecko na lozku itp to tez na flaneli. Czasem do przykrycia stosowalam jak bylo cieplo. No a tetra standardowo przeciwulewaniowo i do wycierania.

Evelinka o pampersach byla juz dyskusja, musisz wrocic kilka stron wczesniej. Ogolnie zdania podzielone ale z tego co pamietam na poczatek wygrywaja biale pampersy, a potem to pampers lub dada. Takie byly preferencje.

Czytając ile tego macie zamówiłam 10 pieluch tetrowych, 4 flanelowe i 5 na ceratce żeby podkładać je do wózka, łóżeczka, rożka, itp w celu zabezpieczenia przed przemoczeniem. A teraz jadę kupić body, bo też się zdziwiłam, że należy je zakładać pod pajace. W sumie to nie mam pojęcia po co, ale nie mam zamiaru dyskutować z doświadczonymi mamuśkami ;-)

Agunia nie zawsze trzeba zakladac body pod panaceum. Zalezy od pogody i temperatury. Jak jest cieplo to zakladasz samego pajaca, a jak chlodniej to body z krotkim rekawkiem i na to pajac. W przypadku spiochow to cos pod nie trzeba zawsze zalozyc, bo one zapinane tylko na ramiaczkach sa, wiec na gore trzeba cos zalozyc. Moze byc bluzeczka, kaftanik lub wlasnie body. Ale body najwygodniejsze bo sie pod spiochami nie zwija na pleckach. Ot i tyle teorii :-)
Jeszcze sa oczywiscie polspiochy czyli w sumie takie spodenki tylko z zakrytymi stopkami. No i rampersy czyli pajace z krotkimi nogawkami i rekawkami. Rampersy sa bardzo fajne na gorace dni. No to tyle mojego wymadrzania sie.

reklama
Ja również korzystając z Waszych rad kupiłam na początek po 1 opakowaniu białych pampersów, w rozmiarze 1 i 2. Potem wypróbujemy Dadę.
Pieluch tetrowych mam 15, flanelowych to nawet nie pamiętam, ile kupiłam, czy 5 czy 10, są miluśkie w dotyku:)
A jutro przychodzi kurier z koszulami do karmienia, poduszką-rogalem też do karmienia i zestawem butelek Tommy Tippee.
Czekam jeszcze na pościel i ochraniacz na łóżeczko takie, jak niżej, z tym że ochraniacz zdecydowałam, że będzie lepszy na całą długość łóżeczka.

misie.jpg

Załączniki

• misie.jpg
    misie.jpg
    8 KB · Wyświetleń: 107
Do góry