reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Maluszkowe zakupy :-)

Jotemka śliczny ten rożek :tak:! Ja mam dwa miekkie więc nie będę kupować... zastanawiam się tylko czy nie kupić jednego usztywnianego żeby np. dać małego w nim babci na ręce czy komukolwiek, bo inaczej to się jakoś póki co trochę boję jak o tym pomyślę:szok: A tak wogóle to co myślicie o tym żeby na początku dziecko zawijać w rożek do spania? Nie za ciasno oczywiście, ale zastanawiam się czy to nie jest lepsze rozwiązanie do spania niż kołderka przy takim maleństwie?

Ja generalnie zastosuję się do zasady, która panuje tutaj i do której ja też się przychylam. Tutaj rożki i inne ciesne otulacze w zasadzie odeszły już w niepamamięć. Dziecko w łonie matki ma ciasno bo taka jest natura ale na zewnątrz ma mieć swobodę ruchów potrzebną do prawidłowego rozwoju mięśni i kośćca. Więc dopóki dziecko nie osiągnie 4-4,5 kg nie używamy śpiworków (zbyt małe dziecko możne się zssunąć do środka) maluszek śpi w łóżeczku, stopy dosunięte do dolnej części łóżeczka, żadnych poduszek i żadnych kołderek do 1 roku życia, dziecko okryte kocykiem nie wyżej niż pod paszki, kocyk dobrze podwinięty z trzech stron pod materacyk. Przykład:

getting-baby-to-sleep_364x200_76127460.jpg

226.gif

Powyżej wagi 4.5 kg dziecko śpi w śpiworku (te z GroBag są super bo mają dodatkwe klipsy pod paszkami dla mniejszych dzieci)

Ostanio czytałam bardzo ciekawe wyniki badań nad SIDS (Sudden Infant Death Syndrome - syndrom śmierci łóżeczkowej u niemowląt), badania były prowadzone przez połączone sztaby doktorów z Anglii i USA. Artykułu raczej nie odnajdę ale na koniec były podane ogólne zasady jak zapewnić naszemu dziecku bezpieczeństwo spania w pierwszych miesiącach życia:

- nie przegrzewać dziecka
- temperatura w pokoju idealna to 18-20 stopni
- jw żadnych kołderek, poduszek, maskotek, ogółem żadnych luźnych rzeczy które maluszek mógłby sobie nasunąć na twarz.
- polecane kocyki to tzw. cellular blankets (kocyki oodychające - tutaj takie jak ja kupiłam Baby Elegance Cellullar Blanket Cot available online and instore at All4Baby. )
- obszerną cześć artykułu zajmował problem często używanych tzw. cot bumpers czyli ochraniaczy do łóżeczek, i główne badania dotyczyły bezpieczeństwa ich używania i powiązania ze stwierdzoną łóżeczkową śmiercią noworodków. Nie pamiętam w jakim okresie czasu były te badania (wydaje mi się że 5 lat), w każdy razie w Stanach powiązano ponad 50 przypadków śmierci niemowląt z zaduszeniem przez ochraniacz. Dziecko się obróciło, przycisnęło buzię do ochraniacza, albo pomiędzy ochraniacz i materacyk. Uważa się też, że ochraniacze w znacznym stopniu upośledzają przepływ powietrza przez łóżeczko. W podsumowaniu padło nawet stwierdzenie, że lekarze chcieliby wpłynąć na producentów i wprowadzić zakaz sprzedaży ochraniaczy.
Dodatkowo w badaniach wzięli udział chirurdzy-ortopedzi i badano możliwość poniesienia przez dziecka urazów w łóżeczku jeśli się nie używa ochraniacza, i nie zdarzyło się żeby dziecko (nawet takie które się już samo przewraca na boczki, uszkodziło się o szczebelki łóżka, Dziecko nie ma na tyle siły i impetu żeby mocno sie uderzyć, a nawet jeżeli włoży rączkę czy nóżkę pomiędzy szczebelki, nie przekręci się tak mocno żeby złamać kość. Oczywiście może w takim przypadku odczuć dyskomfort, ale na pewno da nam o tym znać płaczem.

to trzeba pod spiochy body???

No też mnie koleżanka w piątek zastrzeliła i stąd moje sobotnie zakupy bodziakowe:-D

Dzisiaj doszły mi pocztą paczki z polski: mam już moje koszule do szpitala - wcale nie są okrutne, miśki na cycach da się przeżyć, jakościowo są całkiem, całkiem jak za cenę 17zł za koszulę.
Dodatkowo w drugiej paczce z apteki doszły mi majtki siatkowe, wkładki laktacyjne ( LOVI) i kosmetyki dla maluszka: krem bambino, zasypki Altek, oliwki Hipp i delikatna pianka do mycia dziecka od 1ego miesiąca życia firmy Skarb Matki :-)

Mogę zacząć prać w weekend:-)

Załączniki

• getting-baby-to-sleep_364x200_76127460.jpg
    getting-baby-to-sleep_364x200_76127460.jpg
    26,7 KB · Wyświetleń: 48
  • 226.gif
    226.gif
    9 KB · Wyświetleń: 70
Ostatnia edycja:
reklama
Znalazłam na komórce zdjęcie z okresu przedświątecznego szału prania i prasowania:)

Teraz sobie wyobraźcie, że okazuje się, że Emilka jest chłopcem...

Zobacz załącznik 605043

Zrobisz to co ja- mega paczka, sprzedać na tablicy. Kupić niebieskie :D

E tam - nie będzie źle. Kupisz parę męskich ciuchów żeby rodzinie pokazywać, a po domu będzie wycierał różowości:-D Suisiak mu od tego nie odpadnie:-D

A ot moje wczorajsze zakupy

Dużo bodziaków, bo miałam trzy sztuki. Dopiero mnie koleżanka uświadomiła, że pierwsze się body zakłada na dzieciaka a później śpiochy więc zaszalałam wczoraj

Zobacz załącznik 605069 Zobacz załącznik 605070 Zobacz załącznik 605071

Zobacz załącznik 605072 Zobacz załącznik 605073

Jeszcze jeden śpioszek w komplecie z czapeczką

Zobacz załącznik 605074

I dodatkowe śliniaki dla małego plujka

Zobacz załącznik 605075

Oprócz tego maluch został zaopatrzony w akcesoria do manicure, szczoteczkę do włosów i grzebyk, kocyk oddychający, dodtakowy ręczniczek, gąbkę do kąpieli (taką podpierającą pod pleckami) , podkład nieprzemakający do łóżeczka ( na wymianę, gdyby do prania poszedł ten co jest w komplecie z materacykiem), prześcieradła, łóżeczko i materac. Niestety z braku miejsca nie damy teraz rady złożyć łóżeczka, sprawdziliśmy tylko każdą część czy nie jest uszkodzana. Pokaże tylko jakie wybraliśmy - proste nam się najbardziej podobało

Zobacz załącznik 605077

Materacyk sprężynowy - Obaby 120 x 60cm Spring Cot Mattress: Amazon.co.uk: Baby. Był u nas w sklepie w mieście. Obmacany. Zakupiony. Zapowiada się super - mam nadzieję, że maleństwu będzie wygodnie:-)

Mamusia dostała podkłady poporodowe. staniki do karmienia, koszulki na ramiączkach rozpinane z przodu do spania i karmienia, a zamiast szlafroka, których nienawidzę, kupiłam sobie większego rozmiaru, rozpinaną do samego dołu taką koszulę po domu, wychodzi mi do połowy uda więc będzie git do szpitala.

No i został tylko wózek:tak: No i oczywiście pranie ale to poczekam aż dojdą mi koszule z Polski i hurtem już będę prała:-)

Nooooo poszalałaś :D
Gratuluję :) śliczności

wow..no to widze ze chlopiec od najmlodszych lat polubi kolor rozowy :-) ja mam teraz juz wszystkie ciuszki, i moze nie kazdy niebieski,a le sporo z samochodzikami itp. Mam nadzieje, że nasz Mikołaj już nie zmieni płci.

Piękne te zakupy :)

Ja tez sie pochwale moim wczorajszym wypadem z rodzinką na zakupy. Już mamy prawie wszystko , łózeczko zamówione i wózek w trakcie negocjacji :) jeszcze tylko jakies drobiazgi, lampka czy termometr i teraz zostanie pranie i prasowanie :)
Poniżej kilka fotek z zakupów :)

Zobacz załącznik 605139Zobacz załącznik 605140Zobacz załącznik 605141Zobacz załącznik 605142Zobacz załącznik 605143Zobacz załącznik 605144

a łóżeczko kupilismy w komplecie z poscielą, materacem itp.
http://web.jagoda4kids.pl/primooo/p6cz180misnadrabincekremowy.jpg

No, no, szaleństwo- przebiłaś mnie :)

Kochana, nie martw się... ja nadal nic.... No jakoś nic a nic.... A termin no jakoś wcześniejszy mam choć pewnie się Ty szybciej rozpakujesz, tzn CIę rozpakują ;-)

Kłamczucha- masz laktator :D

Przeglądałam jakie są dostępne rożki z Glucka. Poczekam jeszcze aż się oferta powiększy - w weekend widziałam ładniejsze, ale póki co ten do mnie przemawia: GLUCK ROŻEK WIĄZANY MARYNARSKI WZÓR USZTYWNIANY (3868294404) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Bardzo ładny :)
No to chociaż szukać zaczynasz :)

to trzeba pod spiochy body???

hahaha jesteście swietne :)

madzik, loka poszalałyście obie!! piękne zakupy! :)

kroczek, edysiek spokojnie ja też w tyle za dziewczynami, mam tylko ciuszki i wózek :)

oby tylko Lilka nie wywinęła numeru jeszcze raz i z powrotem nie okazała się chłopcem..
ja rożka nie kupuje wcale, będę małą owijała w kocyk a do spania najpierw jej kupuję Hetty Gro-swaddle | Baby Girl swaddle wrap | The Gro Company a potem po trzecim miesiącu się przerzucamy do tego Hetty Baby Grobag | Baby Girl Sleep Bag | The Gro Company

To drugie bardzo mi się podoba :)

Ale laski! Mi chodziło o to, że byłby numer, GDYBY się okazało, że Emilka jest chłopcem. Na razie jest dziewczynką! Chyba się źle wyraziłam:D

Własnie chciałam zamówić pieluchy i zgłupiałam zupełnie, bo do wyboru są flanelowe, tetrowe i bawełniane. Które powinnam kupić i w jakiej ilości?

reklama
Do góry