reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maluszkowe zakupy :-)

Ja również się nie znam za bardzo, ale na początek kupię białe pampersy, a później będę eksperymentować z pozostałymi rodzajami. Jeśli zaś chodzi o smoczek to już się w niego zaopatrzyłam. Faktycznie może być problem jak dzieco się do niego za bardzo przyzwyczai, ale z drugiej strony wiem, że ssanie smoczka bardzo dobrze wpływa na rozwój podniebienia i przyszły zgryz, a że mam małego bzika na punkcie zębów to jest to dla mnie bardzo ważne.

A tak odbiegając od tematu to kupujecie leżaczek czy huśtawkę dla maluszków, bo ceny są porównywalne i już całkiem zgłupiałam na co się zdecydować.

leżaczek :)

Maluszek się dziś wzbogacił o chusteczki i pampersy. Kupiłam białe rozmiar 1 - jest napisane 2-5 kg sztuk 23. I mam pytanie: czy to będzie dobry rozmiar dla noworodka nawet jak dziecko będzie ponad 4kg? I czy wystarczy mi taka mała paczka do szpitala i jak się sprawdzą to wtedy mąż dokupi takie same bądź rozmiar większe jeżeli dziecko będzie duże???

Zrobiliśmy także zamówienie z polskiej apteki: mąż chciał jakieś lekarstwa to ja się podpięłam i zamówiłam dla siebie majteczki siatkowe, wkładki laktacyjne i trochę kosmetyków dla maluszka (jakoś mam zaufanie do niektórych polskich firm :tak: )

Zamówiłam także koszulki do porodu i karmienia na allegro (teściowa mi je podeśle a i tak wyjdzie mi taniej niż kupienie w tutaj).

Jutro mam do odebrania na poczcie laktator - szarpnęłam się na Medela Swing - ale był w niezłej cenie bo za mniej niż 100euro kupiłam .

Jeszcze tylko wkłady poporodowe, jakiś szlafroczek bo do szpitala się przyda (a ogólnie nie lubię, nie używam więc i nie posiadam), i ja i maluszek jesteśmy wyposażeni - mogę rodzić (oczywiście w kwietniu:tak::-D)

W lutym zamawiamy wózek i kupujemy łóżeczko + osprzęt i nic tylko czekać na bąbla:-)

Zauważyłam też że wy już wszystko pierzecie....nie za wcześnie?? Bo nie wiem czy też już wpadać w szał i prać czy jeszcze się troszke wstrzymać??

Wgłębiając się w opinie o smoczkach i dopytując się doświadczonych mamusiek, stwierdziłam że smoka nie kupuję (zresztą takie moje było zdanie od początku). Gdyby jednak okazało się że maleństwo jest "nałogowym ssaczem) i chce wisieć i ssać cyca 24h/na dobę to może wtedy ewentualnie .... (opinia stąd O ssakach i smokach )

pupki ok a do szpitala też starczy a mąż kupi.
Na pierwsze dni na bank będą dobre :)

A ten po siostrzenicy bardzo zuzyty, czy za rozowy? ;)

Tak w sumie to ile sie wlasciwie uzywa takiego lezaczka? Bo podejrzewam ze jak tylko maluch zaczyna raczkowac to pewnie juz ciezko go w nim utrzymac?

Ja probuje obecnie rozpracowac temat poscieli i kocykow. Raczej do spania planuje otulacz lub spiworek, ale kocyki chyba tez sa potrzebne? Do wozka to pewnie odzalujemy na oryginalny Stokke, bo da sie go przypiac do fotelika samochodowego i do wozka, wiec ciezko go np zrzucic w blotko na spacerze ;)

Czy ktoras z Was planuje nosic dziecko w nosidelku albo chuscie? Ja planowalam zakup nosidelka Maxi Cosi Easia, ktore niby ma byc bezpieczne dla noworodkow, ale ostatnio czytalam ze mimo atestow, nie jest dobre dla stawow biodrowych i juz calkiem zglupialam...

Ja jak zwykle będę chuścić od urodzeni ale na leżąco w elastyku lub na żabkę ale tak po miesiącu i jeszcze wiążę z podtrzymaniem główki

reklama
Jouluatto moja chrześnica też miała po kimś a ja wolałabym taki z jakimiś grzechotkami itp a nie zwykły.
No właśnie myślałam o chuście ale chyba dopiero jak Kubuś będzie sztywno trzymał główkę:) Jakoś napawa mnie lękiem takie wiotkie dziecko w chuście.

Natomiast pościel do wózka i łóżeczka kupie normalną chociaż zakupie też kocyki gruby i cienki i mam trzy cienkie śpiworki w spadku:))

Ja też zobaczę czy malutka zechce smoka, jak tak to dam. A co do odzwyczajania to może być ciężko, córa ssała do 3 lat. Teraz problemów ze zgryzem nie ma

Ja piorę ciuszki, bo może być różnie i już mogę nie mieć tyle siły.

A ja dziś dostałam porządny stanik do karmienia w spadku po mamie,nosiła go w zeszłym roku przez miesiąc czy dwa po operacji i kurcze będzie idealny, aż się zdziwiłam. Jak trochę urosnę, to nie będę miała w nim luzu. Więc jeden wydatek mam z głowy:)

Co do noszenia to ja probowalam chusty ale nie jakos tak czesto. No i Tymek mial wtedy ze 3 miesiace. Jak juz siedzial dobrze to zakupilam nosidlo ale ergonomiczne. To o ktorym piszesz Jouluetto to tak zwane wisiadlo. Poczytaj sobie na forum chusty.info albo jakims innym jakie sa roznice. Ogolnie zasada jest taka ze na poczatek chusta a do nosidla dziecko powinno juz samo stabilnie siedziec.

Ja również się nie znam za bardzo, ale na początek kupię białe pampersy, a później będę eksperymentować z pozostałymi rodzajami. Jeśli zaś chodzi o smoczek to już się w niego zaopatrzyłam. Faktycznie może być problem jak dzieco się do niego za bardzo przyzwyczai, ale z drugiej strony wiem, że ssanie smoczka bardzo dobrze wpływa na rozwój podniebienia i przyszły zgryz, a że mam małego bzika na punkcie zębów to jest to dla mnie bardzo ważne.

A tak odbiegając od tematu to kupujecie leżaczek czy huśtawkę dla maluszków, bo ceny są porównywalne i już całkiem zgłupiałam na co się zdecydować.

ja zakupiłam juz tez leżaczek Tiny taki:
http://www.smyk.com/tiny-love-wielo...emowy-do-18-kg,p1052156769,swiat-niemowlaka-p

jest fajny bo ma i funkcje kołyski i funkcje rozłożenia go zupełnie na płasko. Polecam.

Kupiłam tez spiworek:
Cool Club, Śpiwór, Fisher Price, 0-6 m - Cool Club - Ubranka dla dzieci - Smyk.com

do wózka planuje chyba raczej kocyk, zobaczymy jaka bedzie pogoda :) zreszta zanim wyjde na spacer to juz bedzie pewnie koniec wkietnia, nie wczesniej :).

Ostatnia edycja:
Widzę L-oka, że planujesz iść na jogę ;-) też nad tym myślałam, ale w moim mieście zajęcia dla kobiet w ciąży są jedynie w tym samym terminie kiedy mam basen, a że basen ma tą przewagę, że cały przez godzinę jest tylko na wyłączność moją i męża to wygrał :tak:

A śpiworek jest prześliczny. Bardzo lubię takie pełne kolorów rzeczy dla dzieciaczków.

reklama
Do góry