dagmar
Fanka BB :)
Ja również się nie znam za bardzo, ale na początek kupię białe pampersy, a później będę eksperymentować z pozostałymi rodzajami. Jeśli zaś chodzi o smoczek to już się w niego zaopatrzyłam. Faktycznie może być problem jak dzieco się do niego za bardzo przyzwyczai, ale z drugiej strony wiem, że ssanie smoczka bardzo dobrze wpływa na rozwój podniebienia i przyszły zgryz, a że mam małego bzika na punkcie zębów to jest to dla mnie bardzo ważne.
A tak odbiegając od tematu to kupujecie leżaczek czy huśtawkę dla maluszków, bo ceny są porównywalne i już całkiem zgłupiałam na co się zdecydować.
leżaczek
Maluszek się dziś wzbogacił o chusteczki i pampersy. Kupiłam białe rozmiar 1 - jest napisane 2-5 kg sztuk 23. I mam pytanie: czy to będzie dobry rozmiar dla noworodka nawet jak dziecko będzie ponad 4kg? I czy wystarczy mi taka mała paczka do szpitala i jak się sprawdzą to wtedy mąż dokupi takie same bądź rozmiar większe jeżeli dziecko będzie duże???
Zrobiliśmy także zamówienie z polskiej apteki: mąż chciał jakieś lekarstwa to ja się podpięłam i zamówiłam dla siebie majteczki siatkowe, wkładki laktacyjne i trochę kosmetyków dla maluszka (jakoś mam zaufanie do niektórych polskich firm )
Zamówiłam także koszulki do porodu i karmienia na allegro (teściowa mi je podeśle a i tak wyjdzie mi taniej niż kupienie w tutaj).
Jutro mam do odebrania na poczcie laktator - szarpnęłam się na Medela Swing - ale był w niezłej cenie bo za mniej niż 100euro kupiłam .
Jeszcze tylko wkłady poporodowe, jakiś szlafroczek bo do szpitala się przyda (a ogólnie nie lubię, nie używam więc i nie posiadam), i ja i maluszek jesteśmy wyposażeni - mogę rodzić (oczywiście w kwietniu)
W lutym zamawiamy wózek i kupujemy łóżeczko + osprzęt i nic tylko czekać na bąbla:-)
Zauważyłam też że wy już wszystko pierzecie....nie za wcześnie?? Bo nie wiem czy też już wpadać w szał i prać czy jeszcze się troszke wstrzymać??
Wgłębiając się w opinie o smoczkach i dopytując się doświadczonych mamusiek, stwierdziłam że smoka nie kupuję (zresztą takie moje było zdanie od początku). Gdyby jednak okazało się że maleństwo jest "nałogowym ssaczem) i chce wisieć i ssać cyca 24h/na dobę to może wtedy ewentualnie .... (opinia stąd O ssakach i smokach )
pupki ok a do szpitala też starczy a mąż kupi.
Na pierwsze dni na bank będą dobre
A ten po siostrzenicy bardzo zuzyty, czy za rozowy?
Tak w sumie to ile sie wlasciwie uzywa takiego lezaczka? Bo podejrzewam ze jak tylko maluch zaczyna raczkowac to pewnie juz ciezko go w nim utrzymac?
Ja probuje obecnie rozpracowac temat poscieli i kocykow. Raczej do spania planuje otulacz lub spiworek, ale kocyki chyba tez sa potrzebne? Do wozka to pewnie odzalujemy na oryginalny Stokke, bo da sie go przypiac do fotelika samochodowego i do wozka, wiec ciezko go np zrzucic w blotko na spacerze
Czy ktoras z Was planuje nosic dziecko w nosidelku albo chuscie? Ja planowalam zakup nosidelka Maxi Cosi Easia, ktore niby ma byc bezpieczne dla noworodkow, ale ostatnio czytalam ze mimo atestow, nie jest dobre dla stawow biodrowych i juz calkiem zglupialam...
Ja jak zwykle będę chuścić od urodzeni ale na leżąco w elastyku lub na żabkę ale tak po miesiącu i jeszcze wiążę z podtrzymaniem główki