reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Maluszkowe zakupy

Kilka dni temu byliśmy w decathlonie i Mila dorwała taką fajną hulajnogę Decathlon - rolki i łyżwy akcesoria hulajnoga - - mini micro r W domu mamy taką z jednym kółkiem z przodu i dwoma z tyłu. I tak średnio sobie na niej radzi i dość często traci równowagę. A na tej śmigała tak, że byłam w szoku. Bo na pierwszy rzut oka taka mniej stabilna mi się wydała. Ale jakby któraś z Was zastanawiała się nad hulajnogą to polecam ten model, choć nie jest może najtańszy.

reklama
Dziewczyny, jak myślicie, czy wszelkie kombinezony i kurtki zimowe kupować z zapasem rozmiarowym, czy teraz maluchy nie powinny już tak szybko rosnąć?? Ja kupiłam rozmiar 98 i jest taki fajny, że teraz super w nim wygląda, a jak mierzyłam 104 to był dość obszerny. I tak już leży w domu od 3 tygodni, a ja nadal się zastanawiam czy jednak nie wymienić na większy, żeby przechodził w nim całą zimę...:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y: Wiem, wiem, że można sobie pomyśleć "a skąd ja mam babo wiedzieć jak urośnie twoje dziecko", ale napiszcie jak wy to planujecie. :sorry2::sorry2:

Siwona, rozmiar rozmiarowi nierówny. Np ciuchy w coccodrillo czy H&M zawsze są noszone dłużej, niż wynika z metki. Z kolei Kappahl jest ciut mniejszy niż wynika z metki. Ze smyka czy reserveda to tak w sam raz są rzeczy. A z 5.10.15 czasem mniejsze, czasem większe. Ja w takich sytuacjach sobie sprawdzam na siatkach centylowych ile urośnie przez jakiś tam czas, zakładając, że ciągle będzie na tym samym centylu. Zazwyczaj dobrze kupuję. Np Mila ma teraz 89 cm, na trzecie urodziny powinna mieć ok 93, więc kurtka na 92 powinna jej wystarczyć na całą zimę. A gdyby się nie udało, to już będą wyprzedaże i mogę kupić większą, tak żeby na przyszły rok też była.
Więc jeśli ta na 98 nie jest taka na styk, tylko ma zapas na rośnięcie, to bym zostawiła. Bo jak będzie dużo za duża, to ciężko będzie mu się ruszać.

Siwona - to zależy jaka rozmiarówka: ja kupiłam w tamtym roku kombinezon niby spore 80 a gdyby nie możliwosć wywijania rękawów i nogawek to Tymon "utopiłby" się w nim w nadchodzącym sezonie.
co do rośnięcia to nie jestem wiarygodnym źródłem bo nie mam doświadczenia ale wydaje mi się, że już tak nie bedą dzieciaki
(pamiętam, że sama w 2 klasie miałam 122 cm to wypada od 3-go to 9-go roku życia po jakieś max 4-5 cm na rok ;-P )

ninja ja już od trzech lat mam nadzieję, że synio nie będzie już tak szybko rósł ;-) ma 5 lat i 116cm.. rozmiar 116 jest dobry jeszcze tylko z H&M, w pozostałych sklepach kupuję już na 122.. ale mam wrażenie, że Mary rośnie znacznie wolniej.. teraz zaczynam jej kupowa ubrania na 92.. i pierwszy raz mi sie zdarzyło, żeby w kurtce zimowej obskoczyć dwie zimy - kupiłam jej w listopadzie taką "z zapasem na rośniecie", ale nie nadzwyczajnie dużą - dzisiaj przymierzałam i jest dobra:szok:

siwona ja bym zrobiła tak jak radzo giza - jeśli nie jest na styk to zostaw.. na jeden sezon na pewno wystarczy, a gdyby synio znacznie śmignął to w końcówce będziesz mogła kupić coś na wyprzedaży.. a przynajmniej będzie mu wygodnie się poruszać.. no i będzie ładnie wyglądał;-)

Ostatnia edycja:
reklama
Popieram gize i podobnie kupuje ubranka:tak:
Domis ma kurtke ze spodniami z zeszlego roku bo byla mozliwosc podwiniecia mozliwosc podwiniecia jeszce mu nie przymierzalam ale albo zostanie podwiniete albo rozwine i jest git i tez mam wrazenie ze Domis wolniej rosnie niz Arek:sorry2:
Arecki to mi sotatnio znowu strasznie poszedl do gory:tak:

Do góry