reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Maluszkowe i nasze zakupy.

A ja się pozbyłam prawie wszystkich ciuszków i będę kupować teraz nowe ;-):cool2:. Ale mam łóżeczko, wózek (muszę dokupić gondolę i fotelik samochodowy), leżaczek, nianię elektroniczną, podgrzewacz i parę innych pierdółek, więc to i tak jest sporo mniej do kupienia :tak:

reklama
no mam kraba :-p moj maz jak sie do mnie przeprowadzaj jak mezem jeszcze nie byl to przywlukl go ze soba ;-) ja tam takich gadow nie lubie czy co to tam jest skorupiak chyba haha :-D w ogole w nocy dziwne odglosy daje jak sie wiesza na scianie akwarium albo jak mu wlacze fikltr to wchodzi na niego jakby sie onanizowal i siedzi az go nie wylacze albo jak mu sie znudzi :-)

Ja tez jeszcze nic nie kupilam bo uwazam ze jeszcze czas .Nie chce zapeszac i mysle ze tak dopiero 7 miesiac zaczniemy sie rozgladac tu i tam .Na poczatek kupilam dla mamy :) ciuchy ciazowe na reszte przyjdzie czas ,tez nie moge sie doczekac jak bedziemy wybierac wozio i inne drobiazgi a przede wszystkim te sliczne ciuszki w H&M jupiiiiiiii

Cześć:-)
no ja kupiłam łóżeczko i przewijak, ale na razie nie rozpakowuje, mam jeszcze karuzele do łóżeczka cudną:-D:-D

przypomnialo m isie kiedy zaczelam kupowac - to bylo jak poczulam pierwsze ruchy mojego Jasia :-) 18 tydzien :-) No i potem poszlo lawinowo :-D

widzę, że już doświadczone mamy mają większe logistyczne rozeznanie (podgrzewacz?), ja na razie właśnie jestem nieco rozkojarzona i nie za bardzo wiem, co i jak kupować, bo ciuszki to spox - się kupi bez problemu, ale pozostałe gadżety to już wyższa szkoła jazdy, bo jak oglądam (sporadycznie na razie) wózki i inne rzeczy to się zastanawiam co na prawdę jest potrzebne, co się sprawdza i jaki typ, model wybrać...
rodzinkę mam niedużą, w dodatku daleko więc nawet jak się już pojawiło nowe pokolenie, to ja się na pielęgnacji i jakiejś wiedzy specjalistycznej odnośnie sprzętów niewiele znam... :confused:
więc liczę na Was bardziej doświadczone dziewczyny, że pomożecie jakoś przebrnąć takiej niedoświadczonej jak ja, w tej lawinie reklam i pięknych ofert
:happy2:
jeszcze sporo czasu przed nami, więc mam nadzieje się czegoś dowiedzieć

monia - zerknij sobei na dzial "Polecam - odradzam" - gdzies na dole glownej strony forum babyboom i tam byl taki watek o rzeczach kupionych niepotrzebnie.

Ja z mojego doswiadczenia moge stwierdzic ze jesli chodzi o nieco wieksze rzeczy to zbedny jest:
- sterylizator
- niania elektoroniczna jesli ma sie male mieszkanie - i tak sie jest bardzo wyczulonym
- monitor oddechu jesli dziecko jest zdrowe i nie ma jakiegos niebezpieczenstwa

Laktator dorbze jest miec upatrzony ale nie ma sensu kupowac przed porodem bo mzoe sie okazac niepoitrzebny. Jak sie ma upatrzony to maz moze szybko kupic i przyniesc do szpitala jesli okaze sie ze jest potrzebny :tak:

Mi podgrzewacz sie przydal ale tez nie jakos tak niesamowicie. W podrozy czasem sloiczek podgrzalam (wtyczke mam taka do samochodowej zapalniczki) ale trwalo to dlugo i raczej wolalam wejsc do knajpy i poprosic o podgrzanie w mikrofalowce. W dom uzreszta robilam ta ksamo. Wode podgrzewalam normalnei w czajniku (zawsze tam mialam przegotowana).

co do wozka to zalezy gdzie sie mieszka, gdzie sie bedzie spacerowac (na wertepy tylko na pompowanych kolach) ile chce sie kasy wydac :dry: itp.
Skarbnica wiedzy o wozkach jest forum na gazecie Wózki dziecięce - Forum dyskusyjne | Gazeta.pl ale tez i na BB w tym dziale "polecam - odradzam" sa pozyteczne informacje :-)

Ubranek NAPRAWDE nie ma sensu kupowac zbyt wielu bo potem az jest szkoda ze takei sliczne rzeczy a dziekco zdazylo miec raz na sobie bo wyroslo. Aha - i raczej nie kupujcie na 56 (no - mozna ale doslownie 1 spioszki i 2 kaftaniki) bo dziecko szybko wyrasta z tego rozmiaru, albo wrecz w ogole w ten rozmiar nie wchodzi... A tak w ogole to co firma to inna rozmiarowka - 56 w H&M niekoniecznie musi wielkosciowo odpowiadac temu samemu rozmiarowi innych firm... :dry:
Niepraktyczne sa jeansy i sukieneczki czy spodniczki - sa twarde i niezbyt wygodne. Podobnie bluzy z kapturem.
W ogole najlepiej jest kupowac rzeczy ktore sie latwo prasuje :-p albo wrecz nie trzeba ich prasowac :-D

dobra - moglabym tak pisac do switu :-D jak macie konkretne pytania to piszcie :-)

Znalazlam na sierpniowkach liste z wyprawka wydaje mi sie ciekawie uslozona z uwagami w miare doswiadczonej mamy.Raczej zgadzam sie do wiekszosci.Zobaczcie same.

WYPRAWKA DLA DZIDZI:
- Pieluchy tetrowe
(10 - 50, do odbijania, przykrywania w upały, do lekarza (ja miałam 10-15itp.)
- Pieluchy flanelowe (parę sztuk, ja miałam 2 tak na wyjścia np do lekarza, w gości)
- Pieluchy jednorazowe lub ekologiczne wielorazowe (ja miałam jednorazowe)
- Okrycia kąpielowe (ręczniczki z kapturkami, około 2) lub Ręczniki normalne (kąpielowe) -okrycia na krócej starczają tylko dla maluszka
- Wanienka (ja miałam najprostszą+mata kąpielowa z ssawkami )
- Kocyki:
- Kocyk bawełniany lekki
- Kocyk ciepły akrylowy
- Kocyk polarowy​
- Wózek
- Łóżeczko
- Materac (piankowy, kokosowy, kokosowo gryczany)
- Przewijak
- Powłoczki/pościel
- Prześcieradła (np frote z gumką)
- Cerata do łóżka
- Ochraniacze do łóżeczka(dobre są te na całą długość)
- Fotelik samochodowy
- Folia przeciwdeszczowa do wózka (większość wózków ma na wyposażeniu)
- Termometr do wody
- Myjka(ja nie stosowałam u maluszka, wolałam ręką lub pieluszką(można wygotować)
- Nożyczki do paznokci lub cążki
- Termometr do ciała
- Gruszka do noska lub Frida
- Butelki (ja byłam zadowolona z Avent mogłam karmić i z piersi i z butelki)
- Szczotka do butelek
- Wilgotne chusteczki
- Krem do pupy(polecam sudocrem)
- Gaziki jałowe
- Pałeczki higieniczne
- Krem do buzi
- Szczotka z miękkiego włosia do główki
- Mydełko dla niemowląt
- Proszek do prania (koniecznie dla niemowląt)
- Oliwka(używałam krótko wolałam właśnie płyn do kąpieli z oliwką skóra nawilżona a ubranka czyste np: olilatum)
- Olilatum do kąpieli
- Spirytus 70% (wystarczy kupić 100 ml spirytusu rektyfikowanego, rozcieńcza się go przegotowaną wodą w stosunku 2:1)-nie używałam do pępuszka stosowałam nadmanganian potasu)
- Sól fizjologiczna(można przemywać ropiejące oczka, przyda się)
- Paracetamol w czopkach dla niemowląt
- Herbatka koper włoski( dobra na trawienie)
- Ubranka (w małych ilościach jednego rozmiaru, rozmiar 56 najmniejszy raczej w ilości wystarczającej akurat do szpitala 3-5 kompletów nie więcej dzieci szybko rosną):
- Bodziaki polecam zapinane na całej długości, łatwiej założyć na początek
- Pajacyki
- kaftaniki
- śpioszki
- kombinezon
- Łapki niedrapki(lepiej sprawdzają się zwykłe skarpetki)
- Czapeczki
- Skarpetki
- Rożek z usztywnieniem kokosowym (najlepiej wyjmowanym, jeśli dziecko nie lubi być owijane może służyć jako przykrycie lub mata do położenia dziecka)
- Smoczek uspokajający(ja używałam dopiero od 6 miesiąca bo mały wyssał sobie kciuk)
- Karuzela do łóżeczka
- Wkład do wanienki (delfinek, mata antypoślizgowa lub wystarczy sama tetra)
- Poduszka klin(ja nie korzystałam)
- Termo opakowanie na butle(średnio dobra rzecz,czasem przydatna ale i niedroga)
- Podgrzewacz do butelek(jeśli brak mikrofali ,przydatne przy karmieniu sztucznym i dokarmianiu, przy karmieniu piersią to koło 5 mieś do podgrzania zupek w słoiczku, soczków)
- Chusta lub nosidło(ja nie stosowałam i nie będę)
- Śpiworek
- Laktator

reklama
A tu znalazlam liste co potrzeba w szpitalu.Tylko tu chba zalezy od szpitala:

Dla mam do szpitala potrzebne jest
(może się to różnić zależy od szpitala:tak:
):

-dokumenty:
  1. dowód osobisty
  2. książeczka ubezpieczeniowa, lub inny dokument
  3. karta ciąży razem ze wszystkimi wynikami z całej ciąży
-torba dla nas:
  1. koszule noce ze 2 sztuki( z możliwością odpięcia do karmienia)
  2. szlafrok
  3. bielizna bawełniana lub majtki jednorazowe
  4. kapcie i klapki pod prysznic
  5. ręcznik
  6. biustonosz do karmienia
  7. wkładki laktacyjne
  8. tantum rosa do przemywania krocza
  9. kosmetyki(pomadka ochronna, chusteczki higieniczne itp)
  10. laktator
  11. podpaski duże
  12. herbatka dla kobiet karmiących
-torba dla dziecka:
  1. mała paczka pampersów i wilgotne chusteczki
  2. pieluszki tetrowe
  3. body (min 3 szt) do szpitala rozmiar 56 ewentualnie 62 jeśli duże dzieciątko
  4. śpioszki lub pajacyki (ok 3 szt)-(jeśli śpioszki to i kaftaniki)
  5. czapeczki bawełniane (2szt)
  6. luźne skarpetki (ze ściągaczem a nie gumką)
  7. rożek
  8. kocyk
  9. ręcznik
  10. kosmetyki(jeśli nie ma w szpitalu)
Prezent od dzidziusia dla starszego dziecka(świetny pomysł ja o tym nie pomyślałam);-):tak:

Szczegolnie w moim przypadku podoba mi sie prezent dla rodzenstwa.wczesniej o tym tez nie pomyslalam ale napewno teraz cos drobnego ale bardzo lubianego przez maluchy przygotuje bo to jakby wkupne malucha,oczywiscie z maluchami kupie tez cos dla malenstwa to w jakis sposob uaktywnia i przygotowuje do bycia starszym bratem lub siostra:-):-):-)
Co myslicie o tych listach.​

Do góry