reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maluszkowe i nasze zakupy

ja z innej beczki: ktoś kupował lovi 360? Kwiatuszku, dobrze pamiętam, że Tymek ma? Jak sobie radzi. Chcę Anielce kupić, a nie wiem czy nie za wcześnie. Najwyżej na razie kupię same uszczelki i wymienię w Maniowym i sprawdzę, bo ona ma ten największy a nie chcę jej go całkiem zabierać, bo na podróże i wyjścia jest bardzo dobry
Tymek uwielbia ten kubek
tradycyjne niekapki gryzł i sie bawił
a z tego sam pije
klade go w krzeselku do karmienia i mu wręczam :)))
polecam
ja mam z rączkami 9+ ale Tymek pił z niego jiuz jak mial 8 i troche

reklama
Może to głupie pytanie :zawstydzona/y:, ale zupełnie nie wiem jak to jest z numeracją dziecięcych bucików. Chodzi mi już o takie normalne po dworze do chodzenia. Jaka jest najmniejsza numeracja i jak to się ma do długości stopy :eek:?

Wcześniej Alicja piła z niekapka TT, ale przerzuciłam ją jednak na butelkę. Bo z niekapka jak jej dawałam to wypijała tylko z 50ml w ciągu dnia. A to stanowczo za mało. Z butelki spokojnie wypija 3 razy tyle i więcej. Więc stwierdziłam, że nic na siłę, zostajemy przy butli.

O bucikach to pewnie Aniam Wam dużo napisze, bo ona w 'obuwiu' pracowała, ja Wam napiszę, jak było u nas:

Kuba pierwsze buty dostał jak zaczął chodzić po podwórku (w sensie nie siedział juz w wózku), czyli, jak miał około 12 miesięcy :-). Były to sandałki, kupiliśmy wtedy Ecco, nie pamiętam dlaczego, ale byliśmy zadowoleni :-) były to butki tego typu: Butik - Ecco - Dziecięce - Casual Sandal - 752011 Hide&Seek , kolejnymi butkami były Geoxy i czasem wracamy do tej marki- szczególnie, jak kupujemy sportowe butki dla K: Sklep internetowy sklep.bartek.com.pl :: T-B0102K014CE0670
Często też kupujemy Bartki, ale tez zaczynają 'szaleć' z cenami.

Zaczynaliśmy chyba od rozmiaru 21, ale to sprawdzę w domu. natomiast dziecku nie kupuje się butków 'na oko' tylko 'na stopę', więc rozmiar i tak ustalicie w sklepie :-)

Markowe butki są dość drogie, ale można kupić tańsze odpowiedniki, dla mnie ważne jest np. to z czego bucik jest zrobiony (jak dla mnie tylko skórka i oddychające materiały), jaki ma kształt i jaką ma podeszwę, teraz to jest łatwiej, bo Kuba mówi czy coś go nie ciśnie :-) Dla dziecka nie kupuje w sieciówkach typu CCC, bo jakoś nie mam przekonania do ichnich wyrobów.

Tu macie kilka info (z tym, że u nas sznurowane butki to nie mają racji bytu, bo by były non stop rozsznurowane... tylko rzepy):

Jak wybrać pierwsze buciki? - Kobieta i dziecko - co powinna wiedzieć każda mama - porady dotyczące wychowywania dzieci, informacje i wiadomości - Dziennik.pl - wiadomości, informacje, rozrywka

Może to głupie pytanie :zawstydzona/y:, ale zupełnie nie wiem jak to jest z numeracją dziecięcych bucików. Chodzi mi już o takie normalne po dworze do chodzenia. Jaka jest najmniejsza numeracja i jak to się ma do długości stopy :eek:?

Wcześniej Alicja piła z niekapka TT, ale przerzuciłam ją jednak na butelkę. Bo z niekapka jak jej dawałam to wypijała tylko z 50ml w ciągu dnia. A to stanowczo za mało. Z butelki spokojnie wypija 3 razy tyle i więcej. Więc stwierdziłam, że nic na siłę, zostajemy przy butli.

Buty dzieciece zwykle sa od 17-18 ( mowie o tych już do chodzenia )

http://www.butydladzieci.pl/sklep/rozmiary-wkladek,22.html

tu masz tabelkę
Buty kupuje się lekko większe jak sa na styk wymieniamy .
ale kazda firma to inne buty , trzeba iść i mierzyć poprostu jak chcesz orientacyjnie zobaczyć jaki miałby rozmiar to weź patyczek czy słomkę zmierz przytnij na wymiar nogi i zobacz w sklepie do jakiego buta wlezie , ale to taka orientacja tylko

Aniez - SZymek miała w tamtym roku ecco i rewelka , szkoda tylko że kosztują 200zeta możew też mi się uda jak w tamtym roku kupić w outlecie za 130 to bym mu znowu kupiła, bo ja i tak musze mieć dwie pary bo SZymek cały dzień latem na dworzu i wiecznie a to w błocie buty były a to w wode wlazł itp
też nie lubi sznurowanych butów - porazka

Ostatnia edycja:
Jeszcze mi się przypomniało- jak na miarce wychodzi stópka dajmy na to 17 cm, to babki dodają maksymalnie 1- 1,5 cm luzu- w sandałkach 1 cm ;-) w półbutkach czasem 1,5, ale też zazwyczaj 1 cm. I babka mi kiedys powiedziala, że stopka dziecka najbardziej rośnie na ... wiosnę... nie wiem, ale u nas coś w tym jest, bo w zimie Kuba nie wyskakuje z butków, a na wiosnę, to zdarzało mi się kupować np. jedną parę w marcu a kolejną w maju, bo marcowa była za mała.
U nas też jedna para butów to mało, ale ja kupuję jedną 'lepszą' a drugą do zdarcia.

I od razu powiem, że jak się da, to młodszy będzie nosił butki po bracie, tzn. pierwsze i na lato dostanie nówki, ale na zimę, nie ma mowy- będzie nosił używane, bo z obuwiem nie wyrobimy :-D Ja wiem, że się nie powinno, ale nie mam skrupułów. Ciekawa jestem co inne podwójne mamy na to? Jaki macie plan?

reklama
Aniez - u mnie zimowe też po SZymku w tych butach dziecko chodzi bardzo mało - no ile w sumei dziennie się jest w zime , buty jak nówki mam z tamtego roku z tego zresztą też . Gdzie się da wymienie najwyżej wkładki lub dołoże cieniutką
Pierwsze SZymka półbuty to pewnie będą na Ole dobre jak będzie miała ze dwa lata he he . ale są gładkie i granatowe też je zostawie szymek w nich chodził 1.5 miecha tylko i mało ( no bo pierwsze kroki ) letnie zmasakrował a dwa ze sa typowo chłopiece więc Oli kupie bo nie założę jej męskich sandałów do kiecki ale na wszelki wypadek zostawię jakby były potrzebne na chwilkę . No i woadomo to takie na teraz bo jak Ola będzie gadać to pewnie oprotestuje buty brata i bedzie chciała dziewczęce ale póki co .
Kapcie wiadomo kupie bo to tanie i dziecko w tym cały dzień łazi .
To tyle u mnie
Ja też kupuje jedne lepsze sandały jedna tańsze ( bo inaczej to bym chyba z torbami poszła )

Do góry