reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Maluszkowe i nasze zakupy

oki dzięki zaraz poszukam tej listy...
no ja własnie dziś usiadłam i tak starałam sie ogarnąc co ile itp i wyszło mi ok 4 tys...ale coś czuje że to i tak będzie za mało...

reklama
polecam, jesli lubisz, polazic po sklepach, i to tych malych bo czesto tam własnie mozna znalesc fajne i niedrogie rzeczy.

hehe no a z tymi tysiacami na start to mam nadzieje ze wystarczy nam ubezpieczenie i becikowe, ale górnej granicy w tej liscie wydatkow niestety nie ma;-)

ubezpieczenie ? tzn?
no ja chyba jednak pojade do tej hurtowni co mi ją kuzynka poleciła... oni tam zrobili cała wyprawke...

jestesmy z K. ubezpieczenie grupowo w firmie i za narodziny dziecka dostajemy pieniazki. nie pamietam dokladnie ile, ale fajna sprawa. i ja np masz taka mozliwosc i nie masz karencji na pol roku to polecam ubezpieczenie. pozniej przyplyw 2 czy 4 tys to nie lada pomoc

Tutaj znalazłam dość fajną listę zakupów z podziałem na rzeczy niezbędne i przydatne,
http://www.smyk.com/index.php?option=com_dlarodzicow&task=artykul&id=23&Itemid=48 niestety troszkę nieczytelna, ale spróbuję ją sobie skopiować i poprawić,ewentualnie mogę wrzucić tutaj.

Ok,lista poprawiona, jak się tu przyda, to proszę krzyczeć, wrzucę, ewentualnie mogę przesłać jako plik tekstowy.

Ostatnia edycja:
Jeśli to mają być butki takie do wózka czyli tylko do ozdoby to najczęściej mają rozmiarówkę ) 0-3 miesiące. Rozmiar 16 to już takie butki do nauki chodzenia.
ryczej chyba nie..., u nas to sie zaczynaja butki od numeru w sumie 15-16 i to sa takie tylko do wozka, albo jak dziecko zaczyna raczkowac czy cos...numer 16 to ma jakies 9,5 cm i niektore babki tu mi pisza ze byly od razu za male...nie wiem (to z niemieckiego forum)

Mój jak się urodził to 16 na niego pasowała :-D Do nauki chodzenia miał buty 21:-D
no wlasnie tez tak czesto slysze, ale i tak kupie 16 zeby byly pierwsze takie malutkie, potem sobie w samochodzie na lusterku powiesze hihihi, ty pewnie kupowalas jakies oryginalne butki albo zagraniczne i pewnie stad ta numeracja, bo one wlasnie sie tak zaczynaja od 16

Justa sprawdziłam i ciuszki Pinokio mają się świetnie :tak: ciągłe prania znosiły super, a leżakowanie też im nie zaszkodziło... Coccodrillo też się dobrze trzyma :-) Miałam kilka ciuszków, których pochodzenia (marek) nie pamiętam- głównie prezentowych- no i niektóre są w kiepskim stanie :sorry: wyblakłe i takie... no... niefajne :-p Mój mąż patrzył na mnie z rozbawieniem i spytał kiedy te zakupy będą :-p ustaliliśmy, że w styczniu, bo Wigilia u nas (cała rodzina się zwala:szok:) i możemy nie dychnąć finansowo :shocked2:
dzieki wielkie ze to sprawdzilas, super! to zamowie sobie pare rzeczy od tej firmy, lubie polskie firmy jak sa dobre jakosciowo, no i ja tez tak chce bardziej od stycznia startowac z zakupami. a co do wigilii to ja sie jade do polski tylko stolowac...moja mama robi co roku u siebie i wszyscy sie tam zwalamy, oczywiscie ja jej tez tam troche pomagam...tobie pewnie tez rodzinka troche pomoze bo samemu tak cala wigilie przygotowac o jej:szok: ja bym rady nie dala

Z tym rozmiarem 16 w chwili urodzenia to chyba jakieś nieporozumienie, Ola od rozmiaru 17 zaczynała naukę chodzenia, stópkę zawsze miała malutką ale bez przesady.
no chyba jakies nieporozumienie, bo u nas numer 16 to dla niemowlakow, nie dla dzieci co zaczynaja chodzic. to sa takie buciki cieniutkie pod spodem, raczej nie do chodzenia...nie wiem jaka srednio dziecko ma stopke jak sie urodzi...dlatego sie specjalne zapytalam was, bo moze w Polsce jakos inaczej z tymi rozmiarami... i chyba zalezy jakie to sa butki...

Z tym rozmiarem 16 w chwili urodzenia to chyba jakieś nieporozumienie, Ola od rozmiaru 17 zaczynała naukę chodzenia, stópkę zawsze miała malutką ale bez przesady.

To nie jest nieporozumienie mój synek z chwili urodzenia miał 4100 teraz waży 13 kg zapowiada się na 2m jak to moja lekarka stwierdziła:tak: Mąz ma 186 wzrostu jego starszy syn ma też tyle drugi 182. Stope ma dużą i na jesień miał buty 21 jak miał roczek, zimowe ma 22 . A 16 stki miał pierwsze pumy do wózka one wogóle się od tego rozmiaru zaczynały więc skoro robią od tego to znaczy że wiele maluszków ma takie nóżki bo inaczej pewno by zaczeli od mniejszych

dziewczyny co myslicie o tym łóżeczku? wersja orzechowa mi się podoba...
16 EL.ZESTAW EXCLUSIVE ŁÓŻECZKO Z WYPOSAŻENIEM (819830338) - Aukcje internetowe Allegro

Drogie strasznie a bez sensacji

osobiście baldachimów nie lubie bo to takie zbieracze kurzu, materace chyba lepsze ( zdrowsze) są gryka-kokos, ceratka pod materac też bez sensu, przez te półtorej roku ani raz nam nic nie przeciekło z pampersów... idei pancernego ochraniacza na łóżeczko też nie rozumiem ( ten "zwykły" zdecydowanie nam wystarczał, a i tak szybko go wyjełam bo dziecko po całym łóżeczku sie obraca i często spi tam gdzie go nie ma, poza tym niestety tak to jest że jak się dzidzia pare razy nie uderzy to nigdy uważac nie zacznie i nie nabierze wyczucia co można a co nie...) szufladę mam, ale odkąd Jerz biega sobie koło łóżeczka to nic sie tam nie da trzymać bo małe rączki wszystko wyciągną, a sprzątać pod ciezko, 2 raz wybrałabym łóżeczko bez, zwłaszcza teraz jak nie mam siły go przenosić...

łóżeczko ma to co najważniejsze czyli regulację wysokości (ulga dla kregosłupa) i szczebelki wyciagane więc extra:-)

też jestem zwolenniczką tradycyjnych szczebelkowych łóżeczek, turystyczne mam, ale bardziej jako kojec je traktowalismy u babci czy na innych tego typu wyjsciach żeby mały nóżki rozprostował, a nie trzeba było za nim biegać po nieprzystosowanych do dzieci mieszkaniach

butki kupowałam na miesiące na początku, a chodzić zaczynaliśmy od 18 i był problem bo numeracja takich porządnych bucików do chodzenia zaczyna się od 19, ale w sumie wiekszosc smigalismy (i dalej tak jest) w skarpetkach lub boso więc nie tragedia:-)

Aniez dobrze powiedziane, do faceta trzeba tak prosto, że prościej się nie da

Baldachimów tez nie lubie , szuflada podobnie jak Ty uważam że zbędna , szczebelki wyciagane jak najbardziej się przydają ochraniacz miałam na całe wyrko i uważam że był super ale taki niski i na całe , potem jak się młody tam wiercił to się przydał

:szok::szok::szok: Nadia nosi w tej chwili 23 :-p

He he no co poradzić ze mam synka w 97 centylu:-D Zresztą ważą też tyle samo he he

Zawsze możesz sobie poszukać takiego wózka w sklepach, obejrzeć i jeśli wychodzi taniej, zamówić na allegro;-).
Teraz, żeby się w tym nie pogubić, przydałoby się w punktach wypisać najważniejsze rzeczy, na które trzeba zwracać przy wyborze wózka. Z tego, co pamiętam, będą to:
-skrętne koła
- dobra amortyzacja (a przy okazji, co to są te koła piankowe?)
- żeby był ładnyyyyy ;-)
-...
Dziewczyny, co jeszcze?

Koła z pianki są dużo lżejsze ni z pompowane często firmy robią te same wózki własnie na takich i takich kołach . Po tej kawie widzę że na następne spotkanie umawiamy się do świata dziecka do jupitera na oględziny pojazdów:-D
- rozkładana na płasko spacerówka .
- mały po złożeniu ( chyba ze jeździcie tirem )
- łatwość składania i przepinania fotelika , gondoli itp.
- regulowana rączka , no chyba że mąz jest taki jak Ty i nie będzie wam to potrzebne.
- ładny , sliczny , piękny:-D
- akcesoria typu folie , parasolka itp jak nie ma od razu dokup.
-torba na akcesoria.
- łatwośc prania , ściągania tapicerki.

reklama
dzisiaj bylam z kumpela w ikea, chcialam zobaczyc co tam maja dla dzieci ciekawego i powiem wam szczerze ze chyba nic...

Ja mam sporo rzeczy z ikea i dla mnie sa fajne moze nie dla noworodka ale na teraz mam miseczki , łyżeczki , meble w pokoju małego są z ikea , przewijak a własciwie regał do przewijanie tez mam z ikea w sumie sporo by wymieniac :-D

Do góry