reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Maluszkowe i nasze zakupy

osobiście baldachimów nie lubie bo to takie zbieracze kurzu, materace chyba lepsze ( zdrowsze) są gryka-kokos, ceratka pod materac też bez sensu, przez te półtorej roku ani raz nam nic nie przeciekło z pampersów... idei pancernego ochraniacza na łóżeczko też nie rozumiem ( ten "zwykły" zdecydowanie nam wystarczał, a i tak szybko go wyjełam bo dziecko po całym łóżeczku sie obraca i często spi tam gdzie go nie ma, poza tym niestety tak to jest że jak się dzidzia pare razy nie uderzy to nigdy uważac nie zacznie i nie nabierze wyczucia co można a co nie...) szufladę mam, ale odkąd Jerz biega sobie koło łóżeczka to nic sie tam nie da trzymać bo małe rączki wszystko wyciągną, a sprzątać pod ciezko, 2 raz wybrałabym łóżeczko bez, zwłaszcza teraz jak nie mam siły go przenosić...

łóżeczko ma to co najważniejsze czyli regulację wysokości (ulga dla kregosłupa) i szczebelki wyciagane więc extra:-)

też jestem zwolenniczką tradycyjnych szczebelkowych łóżeczek, turystyczne mam, ale bardziej jako kojec je traktowalismy u babci czy na innych tego typu wyjsciach żeby mały nóżki rozprostował, a nie trzeba było za nim biegać po nieprzystosowanych do dzieci mieszkaniach

butki kupowałam na miesiące na początku, a chodzić zaczynaliśmy od 18 i był problem bo numeracja takich porządnych bucików do chodzenia zaczyna się od 19, ale w sumie wiekszosc smigalismy (i dalej tak jest) w skarpetkach lub boso więc nie tragedia:-)

Aniez dobrze powiedziane, do faceta trzeba tak prosto, że prościej się nie da

reklama
ewka84 dzieki za cenne wskazówki
agawkl też oglądałam to łozeczko...to fajnie że można odebrac osobiscie bo lepiej jest zobaczyc najpierw na żywo ...bo wiadomo nie zawsze jest tak jak na obrazku..ja znalazłam fajny wózek na allegro ale chyba bede musiala sobie go darowac , bo chyba lepiej znalesc w sklepie i obejrzec najpier...
mi znajomi polecili sklep
MAMA I TATA

• Stare Babice, Rynek 15
  • mazowieckie
  • Tel.: 022 7961417
podobno jest tam dużo taniej...i chyba tam sie przejade po wyprawke dla Zosi

Zawsze możesz sobie poszukać takiego wózka w sklepach, obejrzeć i jeśli wychodzi taniej, zamówić na allegro;-).
Teraz, żeby się w tym nie pogubić, przydałoby się w punktach wypisać najważniejsze rzeczy, na które trzeba zwracać przy wyborze wózka. Z tego, co pamiętam, będą to:
-skrętne koła
- dobra amortyzacja (a przy okazji, co to są te koła piankowe?)
- żeby był ładnyyyyy ;-)
-...
Dziewczyny, co jeszcze?

właśnie tez sie zastanawiałam czym różnią się koła piankowe od tych pompowanych ?...hmm
dziewczyny a myslici ze to nie zawszenie na zakupy dzidziusiowe? czy moze lepiej poczekac do kwietnia/marca i wtedy pojechac raz i kupic cała wyprawke...?

Paulka ja tam wolę wcześniej być przygotowana przynajmniej w najpotrzebniejsze rzeczy, nigdy nie wiadomo czy dzidziusiowi nie pospieszy się na świat, czy końcówki np nie będę musiała przeleżeć itp. Poza tym łatwiej sobie finansowo zakupy rozłożyć na kilka razy. My startujemy w styczniu

Z tym rozmiarem 16 w chwili urodzenia to chyba jakieś nieporozumienie, Ola od rozmiaru 17 zaczynała naukę chodzenia, stópkę zawsze miała malutką ale bez przesady.

właśnie tez sie zastanawiałam czym różnią się koła piankowe od tych pompowanych ?...hmm
dziewczyny a myslici ze to nie zawszenie na zakupy dzidziusiowe? czy moze lepiej poczekac do kwietnia/marca i wtedy pojechac raz i kupic cała wyprawke...?

mnie juz teraz czesto plecy pobolewaja, a co bedzie w marcu to juz nawet nie mysle:-). a jakbym miala zostawic wszytskie zakupy innym to bym sie chyba zaplakała, bo to moja pierwsza dzidza:-)tak jak u magdy ciosek zaczynamy w styczniu pelna para.

dziewczyny co myslicie o tym łóżeczku? wersja orzechowa mi się podoba...
16 EL.ZESTAW EXCLUSIVE ŁÓŻECZKO Z WYPOSAŻENIEM (819830338) - Aukcje internetowe Allegro

ładne to wszystko, ale ak zaczełam - za rada naszych doswiadczonych mam wykreslac co jest zbedne to wyszlo nam, ze cały komplet do spania bedzie nas kosztowal ok 350zł. nie szalejemy z łozeczkiem tylko bedzie zwykle klasyczne. nie mamy miejsca na przyborniki, zasłonki (bo dzidzia bedzie z nami w jednym pokoju, a na pozniej juz mam takie z kubusiem puchatkiem), rozek chcialam, ale usztywniany, a jesli chodzi o posciel to sprzedaja na allegro sliczne, ale mimo wszstko wolałabym zobaczyc to na zywo i srawdzic czy naprawde sa w 100% bawełniane. rezygnuje z baldachimu, falbanek i bibelotów - po trosze z lenistwa, bo martwiłabym sie ze kilogramy kurzu na tym a mobilizacja pupy to roboty moze byc po urodzeniu ciezka. no i takim tokiem rozumowania znalezlismy sklepik w naszym miescie i tam wszystko kupimy.
( jak gdzies cos głupio gadam to mowcie, bo licze na doswiadzenie naszych forumowych mam:-) )

no macie racje dziewczyny że to chyba zbędne jest...ale ja bym chciała zeby było tak ładnie...
a tak w ogole to ja w ogole nie wiem co dokladnie miec dla dzidzi powinnam miec:-(
dziewczyny mam do Was ogromną naprawdę taką strasznie wielką wielgachną prośbe czy mogłaby ktoraś z Was zrobic taka liste co dokładnie trzeba miec dla dzidzi? jakie ubranka, kosmetyki ,dodatki, gadzety itp no wszystko co potrzebne dla mamy i dziecka, bo boje sie ze jak sie wybiore na zakupy to kupie jakies niepotrzebne rzeczy a czegos tam nie bede miec...matko przerasta mnie to poprostu..
Dagsila
poniewaz to Twoje pierwsze dziecko to pewnie tez nie masz kompletnie nic tak jak ja i musisz kupic wszystko ... ile mniej wiecej na to przeznaczasz? pytam tak przykładowo...

reklama
powiem Ci szczerze ze ja tez sobie wymarzyła pokoik ksiezniczki na samym poczatku, ale dziewczyny w wielu przypadkach maja racje i zdecydowalismy sie ze troszke bardziej poszalejemy przy robieniu docelowego pokoju dla dzidzi.

jak przewertujesz ten watek to jest taka lista. co trzeba kupic - sama ja wklejałam:-) i dziewczyny wiele rzeczy zweryfikowaly i sporo doradzily- moglabym CI to wysłac ale z tymi poprawkami bedziesz miala o wiele bardziej kompetentna liste.

jesli chodzi o pieniazki to momentami wydaje mi sie ze jestesmy wrecz skompi - jak czytam ile co kosztuje i ile kto planuje wydac - bo u nas to bedzie ok 3500 zł. wozek 1400, meble (lozko + komoda) ok 1000, no i reszta na zestaw startowy ( w tym wanienka, ubranka - sporo mam juz uzywanych i sporo obiecanych, pieluchy, kosmetyki, itd). trzeba jednak zaznaczyc ze to jest taki wstepny kosztorys, a co nam z tego wyjdzie to zobaczymy:-)

a TY juz robilas jakis rachunek:-)??

Do góry