reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maluszkowe i nasze zakupy

No i kupiłam jeszcze takie dziwne coś, niby kocyk a z jednego rogu ma zrobiony kaptur. Wykonany z pluszu, strasznie milusi, taki do przytulania. Myślałam, że wykorzystam po kąpieli, a tu przyszła koleżanka, ogląda i mówi, że jej brat dla dziecka to miał takie z ręcznika i tamto było po kąpieli, bo wodę wchłaniało a moje pluszowe to chyba tylko do owijania suchego bobasa:zawstydzona/y: Chyba muszę się jeszcze sporo nauczyć:-D
Nie martw sie, jeszcze mamy przeciez sporo czasu na nadrobienie wszelkich zaleglosci - moze bardziej doswiadczone kolezanki nam cos podpowiedza, bo ja msuze przyznac, ze jestem nieco przerazona tym wszystkim co mnie (nas) czeka :zawstydzona/y:

reklama
A ja dziś kupiłam śliczne pieluszki tetrowe, 3szt. za 2,99euro
W PL takich nie widziałam, bo są w kolorowe misie i różne takie cudeńka;-)
No i kupiłam jeszcze takie dziwne coś, niby kocyk a z jednego rogu ma zrobiony kaptur. Wykonany z pluszu, strasznie milusi, taki do przytulania. Myślałam, że wykorzystam po kąpieli, a tu przyszła koleżanka, ogląda i mówi, że jej brat dla dziecka to miał takie z ręcznika i tamto było po kąpieli, bo wodę wchłaniało a moje pluszowe to chyba tylko do owijania suchego bobasa:zawstydzona/y: Chyba muszę się jeszcze sporo nauczyć:-D

Do kąpania sa takie z ręcznika , kolezanka miała racje:tak: Ja mam takie 3 sztuki i używam do tej pory
wyglada to tak
BabyOno OKRYCIE KĄPIELOWE ręcznik z kapturem HIT (733239321) - Aukcje internetowe Allegro

U nas też mozna takie pieluszki już kupić , ja mam jeszcze kolorowe flanelowe , takie w misie , używam pod główkę do łóżeczka ( bo Szymek do tej pory bez poduszki), wózka itp
A zresztą co sie martwicie , zrobimy tu wam całą wyprawkową listę :tak::tak:

Więc do czego to moje?? Tylko o okrywania??
Były też ręcznikowe w sklepie, ale nie były takie milusie, więc kupiłam te pluszaki:-D

Aha, wózek Ani prosty, bardzo ładny, ja lubię takie zestawienia kolorystyczne.
Ten poprzedni nazwany "marketowym" zupełnie nie w moim guście - z resztą teraz niektóre wózki są tak kosmiczne, że szok!!
No, ale ile kobiet tyle gustów;-)
Najważniejsze moim zdaniem aby Bobas miał dużo miejsca i by było mu wygodnie:-)

Ostatnia edycja:
dziewczyny, założyłam nowy wątek, bo nie miałam gdzie "podpiąć" mojego pytania.
Nie wrzucę go przecież do badań, przebiegu ciąży czy zachcianek;-)
No i chyba mamy większy porządek jak każdy temat ma swój wątek, a nie jeden wielki mix o wszystkim i niczym..
Dziękuję za odpowiedź:-*
W między czasie znalazłam na innym forum informacje, więc wklejam - może innym również się przyda:
1miesiąc - 56
2-3 miesiące - 62
3-6 miesięcy - 68
6-8 miesięcy - 74
9-10 miesięcy - 80
11-12 miesięcy - 86
13-14 miesięcy - 92
15-18 miesięcy - 104
Miłego dnia i udanych zakupów dla Maluszków;-)

P.S. Czy któraś z Was też już coś kupiła czy tylko ja taka szybka jestem?:-) Zwyczajnie nie mogłam się oprzeć!!

Nie obraź się, ale te rozmiary to ktoś chyba wziął z sufitu.
Po pierwszym roku maluszki na szczęście już tak szybko nie rosną!

Do rozmiaru 80 wszystko się zgadza, ale potem powinno być inaczej:
12-18 miesięcy to ciuszki na 86,
2 lata to 92, a potem co roku więcej o 6 cm.
104 to rozmiar dla czterolatka!

Ciuszki na 56 często są za małe już na noworodka, więc nie warto kupować ich zbyt wiele. Maluszek, który przy urodzeniu waży powyżej 4 kilo zwykle się w nie nie zmieści.

Pozdrawiam przyszłe mamusie

Ostatnia edycja:
Były też ręcznikowe w sklepie, ale nie były takie milusie, więc kupiłam te pluszaki
:-)

Myslę że to taki otulaczek zamiast rozka np. i pewnie Ci się przyda , bo maluszki bardzo lubia byc ciasno zawiniete , czują się wtedy jak w brzuszku u mamy:tak:

Nie obraź się, ale te rozmiary to ktoś chyba wziął z sufitu.
Po pierwszym roku maluszki na szczęście już tak szybko nie rosną!

Do rozmiaru 80 wszystko się zgadza, ale potem powinno być inaczej:
12-18 miesięcy to ciuszki na 86,
2 lata to 92, a potem co roku więcej o 6 cm.
104 to rozmiar dla czterolatka!

Ciuszki na 56 często są za małe już na noworodka, więc nie warto kupować ich zbyt wiele. Maluszek, który przy urodzeniu waży powyżej 4 kilo zwykle się w nie nie zmieści.

He he mnie tez rozśmieszyły te rozmiary , ktoś sie dobrze zagalopował . Mój synek na szczęscie już tak super nie rośnie
Co do tej rozmiarówki to zalezy też wiele od firmy , przykładowo ciuszki z H&M są wielgaśne . Mój synek urodził się 57cm a przez 1.5 miesiąca były na niego dobre rzeczy z romiaru 50 czyli u nich to na 0-1 miesiąc . Do tej pory ma np. kilka rzeczy dobrych na 68 cm właśnie z tej firmy . Ważył 4100
Ja dużo kupuje w ciucholandach rzeczy angielskie , dobre jakosciowo , sliczne i super cenki . Bo niestety w naszych sklepach przy normalnych zarobkach idzie zbankrutować:-:)-(

jak chodzi o ubranka h&m to jestem zachwycona jakością i trwałością, jak mały raczkował to normalne tanie spodenki miesiąca nie wytrzymywały, z h&m wytrzymały mi 4 mce!

:)

Mój w niektórych spodenkach raczkował po dworku po kostce brukowej , no i z moich obserwacji mogę powiedziec ze jeszcze ciuszki tesco czyli cherooke sa super dobre , spodnie ma takie własnie od ganiania po dworku i ładnie się dopierają i nie sa jakieś podarte czy nawet mocno zmechacone . Bodziaki tez maja bardzo ładne i tanie ( 7 pak kosztuje 29 lub 39 zł ) czesto sa fajne promocje na ubranka . ostatnio kupiłam 2 body z długim za 11Zł i dwie pary spodni dresowych za 24 zł

Odnośnie rozmiarówki:
Dziewczyny, ktore maja juz dzieci pewnie juz nic nie zdziwi, ale reszta słuchac:
nie patrzcie na rozmiarówki!!! czesto jest tak, ze firmy maja swoje rozmiarowki! Ubranka z tego samego niby rozmiaru sa inne wielkoscia, zreszta kazde dziecko jest inne!! Ja na przykład rodziłam razem z moją kuzynką, na mojego synka najmniejsze spioszki byly za duze, wszystko musiałam mu podwijac, a ona na swoim zaczynała od 68!!! W tej chwili moj synek ma 2,5 roku i zarowno ma w szafie ubrania na 86 ktore sa niego jeszcze dobre, a niektire ma juz na 104 i sa odentyczne, wiec nie sugerurejcie sie naprawde rozmiarówkami! A najbardziej to zawsze mnie rozpierniczała rozmiarówka wg wieku - bez komentarza :-)

reklama
A ja dziś kupiłam śliczne pieluszki tetrowe, 3szt. za 2,99euro
W PL takich nie widziałam, bo są w kolorowe misie i różne takie cudeńka;-)

Są, są. Gdzie ś po 4,5 zł./szt.

A to moja brynia, wózio jest ze sztruksu i ma zloty stelaz , dość rzadko u nas spotykany .

A co to za "marka"?

Były też ręcznikowe w sklepie, ale nie były takie milusie, więc kupiłam te pluszaki:-D

ja myślę, że do otulania.
Ta jak pisała aniam maluszki uwielbiają owijanie.
Moj do tej pory, jak ma gorszy dzień i nie może zasnąć to owijam w kocyk cieniutki, albo w rożek, i choć całe nogi wystają, od razu się uspokaja i odpływa.

Fakt, że nie warto zbyt dużo, bo błyskawicznie maluchy rosną.
Ale ja np. musiałam dokupić na 56.
Mała urodziła się 56/3250g, więc długa i chuda i w tych na 62 po prostu mi się "topiła".

haha a ja mam ciuszki jeszcze po mnie :)
i to w perfekt stanie :D....
ale cos czuje ze tez dam sie poniesc i kupie sama wuchte bobasowych rzeczy :D!!!
poki co z N nie mamy siana na to :(

Ja też się czasem nie mogę opanować.
Chociaż ciuchy czekają u koleżanek z ich szkrabów.
Np. wczoraj w ciuchlandzie kupiłam maciupeńkie sztruksowe ogrodniczki z wiewiórką :tak:

Ja dużo kupuje w ciucholandach rzeczy angielskie , dobre jakosciowo , sliczne i super cenki . Bo niestety w naszych sklepach przy normalnych zarobkach idzie zbankrutować:-:)-(

Zgadzam się.
i zagraniczne są dużo lepszej jakości.
Cheeroke też jest ok.

Odnośnie rozmiarówki:
Dziewczyny, ktore maja juz dzieci pewnie juz nic nie zdziwi, ale reszta słuchac:
nie patrzcie na rozmiarówki!!! czesto jest tak, ze firmy maja swoje rozmiarowki! Ubranka z tego samego niby rozmiaru sa inne wielkoscia, zreszta kazde dziecko jest inne!! Ja na przykład rodziłam razem z moją kuzynką, na mojego synka najmniejsze spioszki byly za duze, wszystko musiałam mu podwijac, a ona na swoim zaczynała od 68!!! W tej chwili moj synek ma 2,5 roku i zarowno ma w szafie ubrania na 86 ktore sa niego jeszcze dobre, a niektire ma juz na 104 i sa odentyczne, wiec nie sugerurejcie sie naprawde rozmiarówkami! A najbardziej to zawsze mnie rozpierniczała rozmiarówka wg wieku - bez komentarza :-)

To tylko na początku jest problem, potem się po prostu dzieciakowi zakłada i patrzy czy dobre, czy musi poczekać, czy już odejść do lamusa :tak:

Do góry