reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Maluszkowe i nasze zakupy

Mam małą a może i dużą prośbę. Czy któraś z Was z własnego doświadczenia i nie tylko ;-) mogłaby w jednym poście ująć na co należy patrzeć przy wyborze np. wózka i fotelika ?

Jedyne co mi znajomi powiedzieli to ważne jest żeby koła były gumowe nie nadmuchiwane oraz żeby była na dole sprężyna a nie zatrzask do blokady wózka. Pamiętam jak ktoś jeszcze parę postów wcześniej pisał, żeby rączka była przekładana :zawstydzona/y: No i najważniejsze gondola czy spacerówka???? :szok: Co do fotelika to żeby pasował do auta no i oczywiście miał atest bezpieczeństwa :sorry: Chodzi mi o wyrażenie własnej opinii. Wiadomo dla jednych ważniejsze są jedne rzeczy dla innych drugie ale łatwiej będzie się mimo wszystko w temacie rozeznać.

reklama
Nie wiem jak ja wybiorę wózek bo jak już jakiś mi się spodoba to jest np. za ciężki jak jest lekki to kółka ma nie takie itd.:-( Obejrzałam ich już tyle i nic z tego nie wynika :no: Jedno co wiem to fotelik który z nim będzie ma być bardzo lekki , moja siostra dostała 2 foteliki i oby dwa są fatalne bo ciężkie jak włoży młodego do niego to waży chyba z 10 kilo , koszmar :szok:
Na szczęście łóżeczko już kupione takie jak chciałam ( wybór też nie był prosty :tak::-D) teraz tylko czeka na wstawienie bo w grudniu jeszcze przeprowadzka.
Wczoraj oglądałam kołyski bo zamarzyłam sobie ,że na dole będzie stała kołyska a na górze domu łóżeczko ;-) i tutaj problem jest mniejszy bo samą kołyskę muszę tylko dobrać do koloru mebli ale już pościel do niej.....Co ta ciąża ze mnie zrobiła na nic nie mogę się zdecydować:-:)-(

Mam małą a może i dużą prośbę. Czy któraś z Was z własnego doświadczenia i nie tylko ;-) mogłaby w jednym poście ująć na co należy patrzeć przy wyborze np. wózka i fotelika ?

Jedyne co mi znajomi powiedzieli to ważne jest żeby koła były gumowe nie nadmuchiwane oraz żeby była na dole sprężyna a nie zatrzask do blokady wózka. Pamiętam jak ktoś jeszcze parę postów wcześniej pisał, żeby rączka była przekładana :zawstydzona/y: No i najważniejsze gondola czy spacerówka???? :szok: Co do fotelika to żeby pasował do auta no i oczywiście miał atest bezpieczeństwa :sorry: Chodzi mi o wyrażenie własnej opinii. Wiadomo dla jednych ważniejsze są jedne rzeczy dla innych drugie ale łatwiej będzie się mimo wszystko w temacie rozeznać.

Moim zdaniem :
Waga - przede wszystkim jeśli chcesz mieć wózek 3w1 nie może ważyć 20kg :no:
Koła mogą być duże i z pianki wózek też będzie super śmigał a sporo odpanie z wagi . Nie wiem za ile szukasz wózka ale np. jane nomad lekki przykład wózka 3w1 doskonałego wózka .
Łatwość prowadzenia , dobrze jak ma skrętne koła lub całą oś z możliwością blokady
Przekładana raczka dla mnie nie była ważna synek wolal śmigac tyłem i patrzeć na świat a nie na mnie . Moze przodem do mnie jechał z 10 razy .
Duża gondola , chociaz nasze dzieci będą w niej śmigały latem więc bez kombinezonów
Jak chcesz sama spacerówkę zobacz wózki teutonia można kupić specjalny materac do spacerówki i taka osłonkę i robi się ze spacerówki płytka gondola - na lato dobra rzecz koleżanka miała ale dośc drogi sam wózek .
Musi się mieścić w aucie bez kombinowania i ściągania kuł bo to upierdliwe potem .
Duża spacerówka rozkładana na płasko .
Kosz na zakupy jeśli Ci potrzebny żeby coś pomieścił , jak nie będziesz robiła wózkiem to olej .
Możliwośc dokupienia śpiworka do spacerowego , parasolki itp.
Fotelik : waga , testy Adac , budka która zasłoni malucha np, w markecie .
Sprawdz jak z pasami w aucie czy można go wpiąć .
Jak wybierzesz wózek warto poszukac w necie opini o nim .. I pamietaj jedno , nie ma idealnego wózka i każdy ma jakieś wady .
Musisz zobaczyć czy wozek dla Ciebie dobrze się składa czy nie masz z tym problemu , czy łatwo wypiąć gondole wpiąć fotelik czy siedzisko spacerowe czy nie ma z tym problemów itp

Post Anim oddaje ideę zakupów wózka i fotelika. Nawet, jak kupujecie przez internet postarajcie sie znaleźć wózek/ fotelik na żywo i poogladajcie go z każdej strony

Dla mnie istnieje wózek idealny, ale jest to dopiero spacerówka, czyli maclaren :-) głębokich nie robią :-(

Wesoła24 ja bym sobie baldachim darowała. Tzn. to słodko w pokoju wygląda, ale dla mnie to siedlisko kurzu i bakterii... Wiem, że można prać, ale ja leniwa z natury jestem i by mi sie nie chciało :-D

No widzisz czego to się człowiek nie dowie :-)
Ale skoro mam już dwa wózki to nie będę inwestować... jakoś się z moim starym grzmotem przemęczę te kilka miesięcy :-) 6 stówek na podłodze nie leży, niestety :wściekła/y:

popieram co napisala aniam na temat wozkow i siedzonek, i wazne poczytac na necie opinie i testy, a najwazniejsze to zobaczyc na zywo, nie kupowac w ciemno!
aniam- a co do tych siedzonek maxicosi to takie cos znalazlam, Maxi-Cosi Car Seat Family nawet nie wiedzialam ze tak idzie, i wlasnie to kupie - czyli ten isofix co pasuje na obydwa siedzonka na malutki maxicosi i potem na siedzonko dla dziecka, dobry pomysl to jest, bo myslalam ze trzeba do kazdego siedzonka specjalny isofix kupowac, a tu jednak nie, spoko:-)
a co do wozkow to moj jest idealny!!:-) hihi stokke xplory, ale racja zawsze sie znajdzie jakies ale..ktore ktos doda, ile ludzi tyle gustow i dobrze tak
jesli o baldachimie mowa, to strasznie mi sie podoba, ale tez slyszalam ze dziecko moze dostac potem alergii, ale przeciez mozna kupic taki tylko dla ozdoby i dac tak na tyl lozeczka, no i czesciej wyprac

Moim zdaniem :
Waga - przede wszystkim jeśli chcesz mieć wózek 3w1 nie może ważyć 20kg :no:
Koła mogą być duże i z pianki wózek też będzie super śmigał a sporo odpanie z wagi . Nie wiem za ile szukasz wózka ale np. jane nomad lekki przykład wózka 3w1 doskonałego wózka .
Łatwość prowadzenia , dobrze jak ma skrętne koła lub całą oś z możliwością blokady
Przekładana raczka dla mnie nie była ważna synek wolal śmigac tyłem i patrzeć na świat a nie na mnie . Moze przodem do mnie jechał z 10 razy .
Duża gondola , chociaz nasze dzieci będą w niej śmigały latem więc bez kombinezonów
Jak chcesz sama spacerówkę zobacz wózki teutonia można kupić specjalny materac do spacerówki i taka osłonkę i robi się ze spacerówki płytka gondola - na lato dobra rzecz koleżanka miała ale dośc drogi sam wózek .
Musi się mieścić w aucie bez kombinowania i ściągania kuł bo to upierdliwe potem .
Duża spacerówka rozkładana na płasko .
Kosz na zakupy jeśli Ci potrzebny żeby coś pomieścił , jak nie będziesz robiła wózkiem to olej .
Możliwośc dokupienia śpiworka do spacerowego , parasolki itp.
Fotelik : waga , testy Adac , budka która zasłoni malucha np, w markecie .
Sprawdz jak z pasami w aucie czy można go wpiąć .
Jak wybierzesz wózek warto poszukac w necie opini o nim .. I pamietaj jedno , nie ma idealnego wózka i każdy ma jakieś wady .
Musisz zobaczyć czy wozek dla Ciebie dobrze się składa czy nie masz z tym problemu , czy łatwo wypiąć gondole wpiąć fotelik czy siedzisko spacerowe czy nie ma z tym problemów itp

Ślicznie dziękuję naprawdę dużo istotnych informacji tu wyczytałam :tak:

a wiecie co mnie zirytowało??
wczoraj pojechalismy poszukac łózeczka komody itd. no i przy okazji popytaliśmy o dostępne w sklepie wózki... no i tu zaskoczenie wózków kilkadziesiąt, z tym ze z 50 jednej firmy i kilka innych konkurencyjnych. pani od razu do nas podbiegła i zaczela mówic i tutaj własnie ta irytacja z kilkunastu cech wózków 99% opowieści o tym jak to mi bedzie wygodnie.... error..... ale to jest dla mnie wózek czy dla mojego dziecka??!!??wózek totalnie twardy, bez mozliwosci pokołysania bąbla, kiepska amortyzacja no ale ile kolorów.... z tymi kolorami to mnie rozwaliła, bo mówie, ze kolor to najmniej istotna dla mnie sprawa najmniej wazna i zawsze sie cos wybierze, a ta mi o tym ze mam serduszka na sztruksie, koleczka na czymśtam lub jednolity kolorek w gamie 37....
a chodzi o wózek tako jumper.... mi sie nie podoba, ale ja siebie postawiłam na drugim miejscu, najwazniejsze jest bezpieczeństwo i wygoda bąblownika:-)

reklama
Dziękuję za info, ale ja zwyczajnie nie chcę takiego zwyklastego wózka.
Nowoczesne mnie nie kręcą zupełnie, dlatego szukam klasycznego piękna:tak:
Ideałem byłby wózek Silver Cross:
http://www.bobowozki.com.pl/product_info.php?manufacturers_id=80&products_id=1467&<osCsid>
ale jeszcze nie oszalałam na tyle by dać 7800zł za wózek, w dodatku tylko głęboki, bez spacerówki:szok:
Złapaliśmy się z M. na tym, że zwracamy uwagę na wózki na ulicy:-) i jeszcze ani jeden nam do gustu nie przypadł:zawstydzona/y: a im bardziej kosmiczny tym bardziej my zniesmaczeni, choć często te kosmiczne za niezłe sumki przecież ludzie kupili..

Do góry