Aniam jesteś pewna, że środek tylnego siedzenia jest najbezpieczniejszy? Z tego co ja czytałam to właśnie tam jest najmniej bezpiecznie, bo jak fotelik się wypnie to dzieciak leci prosto przez przednią szybę.
Ja nie mogę wyłączyć poduszki z przodu w moim samochodzie :-(, więc mała musi z tyłu jeździć, ale planowałam ją posadzić za fotelem pasażera a nie po środku.
Wg większości artykułów tak własnie jest
24. Czy montowanie fotelika za kierowcą jest bezpieczne?
W Polsce dosyć popularny jest "mit" o rzekomej przewadze siedzenia za kierowcą nad siedzeniem za pasażerem. Podobno ma być ono bezpieczniejsze, gdyż kierowca w trakcie kolizji podświadomie kieruje samochodem tak, by ocalić siebie. To błędna teoria, która nie znajduje żadnego potwierdzenia w statystykach wypadków. Nawet jeśli miały miejsce pojedyncze przypadki tego typu zdarzeń, to stanowią one tylko wyjątki i nie można na ich podstawie wygłaszać niepotwierdzonych teorii. Niestety omawiany "mit" jest u nas rozpowszechniany nawet przez funkcjonariuszy Policji.
Jeśli nie możesz zamontować fotelika na środkowym siedzeniu tylnej kanapy (brak 3-punktowego pasa, wąskie siedzenie, niestabilny montaż) to zamontuj fotelik na tylnej kanapie za siedzeniem pasażera. Pozwala to na łatwy i bezpieczny dostęp do dziecka w foteliku, na przykład kiedy będziesz zmuszona(y) zaparkować samochód lub awaryjnie się zatrzymać na poboczu ruchliwej jezdni.
Jak wybrać fotelik samochodowy dla dziecka?
i tu masz na dole strony