reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maluszkowe i nasze zakupy

nie wiem - może się odchodzi, ale w szpitalu w którym będę rodzić koleżanki maleństwo które urodziło się miesiąc temu miło pępek w piochtaninie - więc wolę się zabezpieczyć - piochtaninę ciężko usunąć z ubrań - o ile w ogóle jest to możliwe

reklama
Co do laktatora, to ja własnych doświadczeń jeszcze nie mam. Najczęściej czytałam, że mamy wybierają jednak AVANT isis, więc i taki kupiłam ja. :tak: Tyle, że używany na allegro za 40zł- (wygląda całkiem ok) Wybrałam ręczny, bo nie mam pewności, że w ogóle będzie potrzebny ale wolę mieć niż na szybko przepłacać w sklepie jak okaże się nagle niezbędny ;-)
Co do Tomme Tipee -też super firma i napewno laktatory świetne :tak: Ja kupiłam też pare rzeczy z TT bo mie się podobają bardzo (min. smoczek uspokajający i butelkę- ale z Aventu też mam) :-D

W ogóle, tak jak pisałam na ogólnym, my już jesteśmy praktycznie po zakupach całęj wyprawki :-) Wystarczyły 4 wizyty w sklepach....i moje wielogodzinne buszowanie po necie wczesniej -dziś zamawiamy łóżeczko i pościel :-D
Wczoraj kupiliśmy wnienkę ze stelażem, kocyk, ręczniczki, pieluch tetr. i został jedynie przewijak do kupienia, bo nie byłą ładnego koloru :-p Tak naprawdę zostały tylko zakupy kosmetyków, pampersów i apteka, ale to prze samym finałem :-)

Lada moment kupujemy wózek:-D
No i będzie jednak X-LANDER XA 2010- ocean :-D tylko kupimy nowa spacerówkę i tak jak radziła bodajże Anim- gondolkę na allegro;-)

I tu mam pytanko do moich drogich ekspertek od x-landera- Czy nie orientujecie się, czy gondole z poprzednich lat będą pasować do 2010?????? :confused::confused::confused:

Ijeszcze jedno- Czy gondole muszą być jakieś specjalne XA do modelu"XA"? czy wiekszość gondoli poprostu x-landera pasuje do wszystkich x-landerów???:confused::confused::confused:

Wiem, że to pokrętnie napisane ale mam nadzieję że rozumiecie moją zawiłą filozofie?:-D:-D:-D Chodzi o to, że na allegro podają głównie na aukcji "gondola do x-landera" ale nie pisza ani roku ani modelu a nie chcialabym kupic czegos co nie dość ze i tak drogie to jeszcze nie będzie pasować :confused::confused::confused::confused:

Z góry dziękuję za pomoc!!! :tak:

:-D no i pudełka dokupić (też Avent), bo się w nich fajnie mrozi, a poza tym nieźle przechowuje się w nich zupki (jak się gotuje samemu, Kuba pluł słoiczkowym papu więc nie było wyjścia).
jakie pudelka? mozesz jakis link podac? sa tez od TT takie pudelka?? mleko matki mozna mrozic? :confused::-p

ja chyba skusze się na taki zestaw (jeden z długim jeden z krótkim rękawem) wezmę je do szpitala - w razie zachlapania ich piochtaniną od pępka nie będzie mi ich tak bardzo szkoda.

jaba16 Body Early Days 0-3 BAWEŁNA 100% 11wzorów (873008332) - Aukcje internetowe Allegro
oczywiscie nie wiem co to piochtanina...pierwsze slysze. a bodziaki sliczne, tylko wlasnie nie wiem czy kupowac bodziaki jeszcze czy nie? bo w sumie trzeba przez glowke zakladac i co do nich na dol sie zaklada??

Justa: tak wyglądają: AVENT POJEMNIKI VIA NA POKARM (12802) 10 SZT. - Apteka internetowa - Domzdrowia.pl są bardzo praktyczne. Czasem mozna kupic w pakiecie z laktatorem (u mnie tak było).

Mleko matki można mrozić :-) Tym sposobem, jak odciągniesz wiecej, możesz zrobić zapasik :-) W lodówce można je przechowywać 24 h, w zamrażarce (-18 stopni) do 6 miesięcy. Ale uwaga: nie wolno mieszać mleka rozmrożonego ze świeżym! Najlepiej mrozić w małych porcjach. Po rozmrożeniu zużyć w ciągu 9 h. Rozmrażać w kąpieli wodnej. Więcej tutaj: Komitet Upowszechniania Karmienia Piersią - Odciąganie pokarmu
Generalnie jest to fajna strona dla tych, które chcą karmić piersią (zaraz wkleję ją do poradników).

Ella1- ja zadzwoniłabym po prostu do producenta i zadała mu pytanie- to najpewniejsze źródło informacji (zawsze tak robię). I sprawdź laktator- czasem trzeba wymienić np. zaworek.

jakie pudelka? mozesz jakis link podac? sa tez od TT takie pudelka?? mleko matki mozna mrozic? :confused::-p

oczywiscie nie wiem co to piochtanina...pierwsze slysze. a bodziaki sliczne, tylko wlasnie nie wiem czy kupowac bodziaki jeszcze czy nie? bo w sumie trzeba przez glowke zakladac i co do nich na dol sie zaklada??

na dół np: śpioszki, rajstopki, spodenki

pewnie że można mrozić

piochtanina jest fioletowa i smaruje się nią pępek wszystko brudzi,
a spirytus nie :)
body są lepsze niż kaftaniki bo się na pleckach nie podwijają zakłada się przez główkę i do tego normalnie śpioszki lub takie fajne półśpioszki:
EWA * półśpiochy BEZUCISKOWE * 62 SITO (886078616) - Aukcje internetowe Allegro

a to te gaziki leko do pępka
GAZIKI LEKO 70%spirytus do pępuszka 2szt (50gr/sz (870549349) - Aukcje internetowe Allegro

reklama
też się zastanawiam nad kupnem laktatora - nie wiem czy mi będzie potrzebny a dzień dzisiejszy myślę, że będę karmiła piersią, ale różnie z tym może być
a tak przy okazji to w necie na jakiejś stronie typu "poradnik" natrafiłam na listę wyprawka dla niemowlaka
oto ona
Wyprawka dla noworodka

UBRANKA
- śpioszki 4–7 szt.
- body z krótkim rękawem 7–10 szt.
- body z długim rękawem 7–10 szt.
- kaftaniki 3–6 szt.
- pajacyki 5 szt.
- sweterki, polar 1–3 szt.
- czapeczki (2 cienkie, 1 grubsza, najlepiej ze ściągaczem, wiązana)
- skarpetki 5 par
- cienkie rękawiczki 2 pary
- śpiwór z kapturem (na chłodne miesiące)

HIGIENA- mydełko dla niemowląt (najlepiej z dozownikiem)
- krem przeciw odparzeniom
- oliwka
- chusteczki pielęgnacyjne
- paczka pieluch New born
- szczoteczka do włosów
- gumowa gruszka lub aspirator do noska
- małe nożyczki z okrągłymi końcówkami
- patyczki higieniczne
- wyjałowione gaziki oraz waciki
- pieluchy tetrowe 10 szt.
- ręczniki kąpielowe 2 szt.
- termometr do mierzenia temperatury wody
- wanienka
- przewijak
- podkłady do przewijania
- proszek do prania niemowlęcych ubranek
- spirytus do przemywania pępka
- sól fizjologiczna

SEN- łóżeczko
- materacyk
- ceratka pod prześcieradło
- pościel 2 komplety
- kołderka
- cienki kocyk 2 szt.
- grubszy kocyk
- rożek 2 szt.

SPACER- wózek
- śpiwór do wózka
- torba na akcesoria małego podróżnika
- osłona przeciwdeszczowa
- fotelik do przewożenia malucha autem

ŻYWIENIE
Do karmienia piersią:

- wkładki ochronne do biustonosza
- laktator
Do karmienia butelką:- butelka 125 ml 3 szt.
- butelka 250 ml 3 szt.
- smoczki pasujące do butelek
- szczoteczka do mycia
- podgrzewacz do butelek
- termoopakowanie do butelek
- laktator
- pojemniki na pokarm

dodałybyście coś, a może coś jest zbędne??

Do góry