reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maluszkowe i nasze zakupy

kittek - jak M. wstanie to go podpytam o to poddasze i panele słoneczne, bo u nas tez planuje montować korzystając z dofinansowanie właśnie i wiem, że jest w temacie, bo mi ostatnio o tym opowiadał, ale niewiele zapamiętałam:zawstydzona/y:, bo ja takich technicznych rzeczy nie znoszę, więc jednym uchem wpuszczam a drugim wypuszczam tym bardziej, że zazwyczaj mówi mi o tym jak ja pocztę ogarniam i na czym innym skupiona jestem. Wiem, że M. dokładnie pozna temat i wybierze najlepiej, a ja mu tylko później przytakuję i podziwiam, jaki on mądry;-):-D

Elvie Wy z tego co pamiętam szeregówkę kupiliście i można te panele zakładać? Też o tym myślałam, ale myślałam, że to tylko w domach wolnostojących.

reklama
Elvie to chyba wszycy znajomi, którzy mają domki z poddaszem musieliby mieć źle ocieplone dachy.

My mamy ponad 20cm wełny plus styropian i pewnie coś tam to daje,ale id tak dach się nagrzewa, ja głównie obstawiam okna, a przede wszystkim dachowe. 8 okien na poddaszu przepuszcza sporą ilość ciepła.
Klimatyzacji nie chcemy bo to niezdrowe i drogie.
Będziemy kombinować z panelami solarnymi, na tym przynajmniej jeszcze oszczędzimy.

ps. Nata te buciki ze smyka są jednak w rozmiarze 23 (wkładka ma 15cm) więc chyba jednak będą za małe na Julkę?

Ostatnia edycja:
Cholera wciela mi posta bo znowu z tableta korzystam.

Jeszcze raz. Kittek my mamy ten sam problem u nas i rzeczywiście trzeba zrobić termoizolacje poddasza.my najpierw jednak musimy docieplic dom.
co do paneli słonecznych to my mamy :tak: wiem ze z viessmanna ale nie wiem jaki model. No i grzejemy nimi wodę. Różnica w cenie prądu to 200 zł tylko nie wiem czy na miesiąc czy na dwa. Ale różnica fajna w stosunku do zimy

kittek - no jak masz 8 okien to masz "szklarnię" i z pewnością to wina okien (wcześniej pisałaś o 4). A rolety zaciągasz i nie pomaga?

Agnieszka - super oszczędność:tak:

Aga a czy te panele chociaż troszeczkę zmieniły sytuację?

Elvie my mamy na górze 4 okna dachowe, 2 bakonowe, 1 tarasowe i jedno normalne okno więc razem wychodzi 8. Fakt, mała szklarnia;-)

Teraz póki co nie narzekamy bo na dworze chłodno,ale przy upałach na dole jest fajnie, a u góry jest kosmos.

Wiesz co Kasiu my mamy tylko 2 panele a dach ogrooomny więc guzik to dało poza oszczędnościami prądu bo nie trzeba wody grzać ani prądem ani piecem :tak: może gdyby było ich wiecej to kto wie... A co do okien to ja mam 2 duze, 1 balkonie, 1 dachowe i 3 malutkie a i tak jest sajgon właśnie od poddasza... Pytanie jeszcze jak macie zrobiona izolację miedzy poddaszem a pietrem,

O zelazkach sie nie wypowiem, bo nie prasuje :-) to dzialka mojego meza :-) wiec jak dla mnie zelazko moze nawet fruwac i mnie nie wzruszy :-D no... chyba, ze bedzie prasowalo samodzielnie :-D

Wroce do tematu samoopalaczy i powiem tak, fajna sprawa, ale nie dla mnie, bo nietstey mimo dokladnego pilingu po 4 dniach robia mi sie plamy- chyba wynika to z tego, ze naskorek dosc szybko mi schodzi, a nowa warstaw jeszcze nie "przykryla" problemu :-(

Agnieszka gdybym miala isc na wesele, to uzylabym raczej rajstop w plynie niz samoopalacza. A do pelnych butow to jak dla mnie rajstopy, albo w upal ponczochy :tak: obowazkowe.

Aniez dzięki... tez tak myślałam o tych pończochach :tak: o samoopalaczu myślałam na ręce i dekold i ewentualnie lekko na twarzy ale po ostaniej pracy na podwórku jestem już dość ładnie i delikatnie opalona więc problem samoopalacza znikł :-D;-)
żelazko...ja mam jakiegoś philipsa i jestem zadowolona...
chyba, ze bedzie prasowalo samodzielnie
:-D o tak to by mnie też interesowało :-D

reklama
Do góry