reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maluszkowe i nasze zakupy

reklama
Muszę kupić żelazko, bo nasze jest beznadziejne i lekkie i się szybko wyziębia i w ogóle nerwy mam za każdym razem jak po nie sięgam. Możecie mi coś fajnego polecić?

Podbijam pytanie Elvie. Też planuję kupić jakieś porządne żelazko. Myślałam o tym, które się włacza tylko wtedy jak się je do ręki bierze. Macie jakieś opinie?

A teraz mam ogromną prośbę. Czy ktoraś z was słyszała o jakimkolwiek patencie na nagrzewające się poddasze.
Przy zeszłotygodniowych upałach myślałam,że padnę. W sypialni mieliśmy wieczorami ponad 30st.
Słyszałam o jakiś panelach na dach, nawet obiło mi się o uszy,że jakaś folia była w Lidlu do naklejenia na okno (ponoć odbijała promienie słoneczne)
Najfajniejsze by były chyba panele słoneczne bo łapałyby chyba słońce i może dach by się wtedy tak nie nagrzewał.
Kombinuję bo i my kiepsko śpimy w upały i Maja też się wtedy potrafi obudzić np o 3 w nocy i marudzi.

kittek, folia na oknach na niewiele sie zda, bo poddasze najbardziej nagrzewa sie przez dach a nie okna. Trzeba porzadna izolacje zrobic. Jesli macie forse na panele sloneczne, to nawet przez chwile bym sie nie zastanawiala, bo one rzeczywiscie wylapia czesc promieniowania, a poza tym oddaja energie. Nie wiem jednak, czy panele na dachu w polskich zimowych warunkach to dobry pomysl. Pewnie da sie jej jakos zabezpieczyc przed zalegajacym sniegiem

Zielona będziemy myśleć nad panelami,ale to raczej na następny rok. T ma podjechać do gminy i się dowiedzieć o dofinansowania.
Natomiast z tego co znalazłam na necie ( jutro wypróbuję) są takie maty na samochód i ludzie na necie pisali,że można je przerobić i mocować w czasie upałów na okna dachowe. Nie obchodzi mnie jak to będzie wyglądało bo to tylko 4 okna, ważne aby chociaż trochę pomogło.
Znalazłam też takie folie do przyklejania,ale tak sobie pomyślałam,że zimą to ciepełko, które wpada przez okna jest bardzo przyjemnie więc spróbujemy najpierw z tymi matami.
Jak będziemy zmieniać rolety w dachowych to wiem,że są już takie z folią od strony zewnętrznej.

Monia a wy coś będziecie kombinować bo pisałaś,że u was latem na poddaszu też temperatury jak z tropików?

elvie, my kupilismy niedawno takie:

Philips - Azur Ionic Żelazko parowe Ionic Deepsteam - GC4870/02 - Żelazka parowe - Żelazka - Gospodarstwo domowe

Zelazko bardzo dobrze prasuje, nie przecieka, nie kapie, z uzyciem pary za jednym razem prasuje 2 warstwy, prasuje w pionie, ladnie wyglada ;-). Prasowanie trwa o wiele krocej niz poprzednia rowenta, z tym ze jak dla mnie zelazko jest za ciezkie, do tego stopnia ze narobilam sobie odciskow na dloni pod dwoma palcami:tak:.

Jezeli moge ci cos radzic, to popatrz na rankingi, pojedz do sklepu, my do media marktu, gdzie kazde zelazko jest wystawione, mozna wszystkie poogladac i zobaczyc jak sie zelazko prowadzi.

Prasowanie usprawnilam sobie ostatnio w ten sposob, ze najpierw prasuje wszystko po kolei oczywiscie na lewej stronie i odkladam, z tym ze najpierw rzeczy Darii, bo te najbardziej lubie prasowac:biggrin2:, a dopiero jak skoncze prasowanie zaczynam wszystko skladac. Dzieki temu prasowanie idzie mi szybciej a dodatkowo zuzywam mysle mniej pradu ;-), wczesniej kazda rzecz skladalam bezposrednio po wyprasowaniu a zelazko grzalo.

Sprawdziłam najczęściej kupowane żelazka na allegro i wyszły mi takie:
ŻELAZKO PHILIPS GC 4410 AZUR STOPA STEAMGLIDE !!! (2346713667) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

a na drugim miejscu te Twoje MariD.
W poniedziałek jak młoda będzie w klubie to się z M. do pasażu przejdę i na żywo pooglądam.

kittek - jak M. wstanie to go podpytam o to poddasze i panele słoneczne, bo u nas tez planuje montować korzystając z dofinansowanie właśnie i wiem, że jest w temacie, bo mi ostatnio o tym opowiadał, ale niewiele zapamiętałam:zawstydzona/y:, bo ja takich technicznych rzeczy nie znoszę, więc jednym uchem wpuszczam a drugim wypuszczam tym bardziej, że zazwyczaj mówi mi o tym jak ja pocztę ogarniam i na czym innym skupiona jestem. Wiem, że M. dokładnie pozna temat i wybierze najlepiej, a ja mu tylko później przytakuję i podziwiam, jaki on mądry;-):-D

reklama
kittek - M. mówi, że macie kiepsko ocieplony dach i dlatego tak gorąco. Poleca klimatyzację przenośną, koszt ok. 1500-2000zł http://www.klimatop.pl/
albo taki klimatyzer ewaporazyjny (działa na zasadzie wentylatora z mokrym powietrzem) - koszt ok.400zł.
20cm ocieplenia (wełna i styropian) też Wam załatwi sprawę.

zielona - bez problemu te panele słoneczne można zabezpieczyć.

Ostatnia edycja:
Do góry