reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Maluszki u lekarza

witam
a my wczoraj zaliczylismy szpital bo mały kasłal smarkał i prężył sie starsznie, dostał jakies kropelki do noska na miejscu ale te kropelki wcisneła mu do noska strzykawka az mu wypłyneły buzią, koszmar i doustnie dostał tez ze stzrykawki jakis syropik słodziutki a takto przebadali i powiedzieli,że wszystko jest ok, dostalam tez na kolke jakies lekarstwo "infacol" które mam podawać przed każdym posiłkiem, nie wiem ale od wczoraj nie łapała go kolka i w nocy tez ladnie spał wstawał co 4 godziny na cyca i spał dalej, albo ten ""infacol" mu pomógł albo kminek ktory jem od wczoraj też

Dorinka no troche urósł ten Twój szkrab
hanuś u mnie szczepienie będzie dopiero w 6 tyg, pierwsze przeciwko grużlicy dostał w szpitalu razem z wit.K, a reszta pózniej no ale Anglia to wogóle inny kraj zawsze to powtarzam

reklama
ja witamine K malej podaje codziennie, i tak az do 3 miesiaca zycia, a pozniej jeszcze dojdzie witamina D
Tajchi nio w tych szpitalach to niezbyt delikatni sa, tak samo jest u nas, ale juz nic na to nie poradzisz, najgorsze ze malenstwo musi przez to wszystko przechodzi
U nas widze poprawe po tych kropelkach, mala juz sie tak bardzo nie prezy, puszcza baczki, tylko kupki ma jakies dziwne

Tajchi u nas tez takie wczesniej byly, ale teraz ta sa takie dziwne, rano np mala zrobila taka jakby miala biegunke, i te kupy nie sa juz takie zolciutkie, tylko ciemno zolte, pod brazawy nawet, nie wiem czy to przez to ze ten uklad pokarmowy taki niedojrzaly, zobaczymy, jak nie minie to znowu do lekarza pojedziemy

Hanus dziękuję za odpowiedź:-)
madzik daj znać co powiedzieli na te kupki, bo mi mała robiła takie właśnie musztardowe w żółtym kolorze przeważnie, czasem zielonkawe, ale to wtedy jak coś zielonego zjadłam i to było prawidłowe, a dzisiaj zrobiła właśnie taką jak piszesz: rzadką, ciemno żółtą pod brązową:confused:
Ja podaję wit K, B1, D i Cebion, a w tym tygodniu idziemy na szczepienie, ale skorzystamy ze szczepionki państwowej, są to w prawdzie trzy ukłócia, ale jakoś to przeżyjemy, a możma kupić takie plasterki Emla znieczulające.
W tamtym tygodniu robiliśmy badanie krwi na poziom bilirubiny i żelaza, małej pobierali krew z główki, nie przyjemne uczucie dla rodzica, a dzidzi niby nie boli, tylko unieruchomienie główki jest nieprzyjemne dla malucha i płacze, a właściwie to dobrze, jak płacze, bo krew spływa do próbówki. Bilirubina spadał do 3.75 (norma 1,20), a żelazo na szczęście w normie:-)
Tajchi a ten infakol podajesz przed każdym posiłkiem w ilości zawartej w pipetce?

gabi tak jedna pipetke infacolu a jakby nie skutkowała to dwie, ale na razie pomaga jedna więc nie aplikuje go dwoma i oczywiście przed kazdym karmieniem mu mam podawać

madzik no te nasze kupki sa jeszcze ładne żółciutkie i nawet nie śmierdzą na razie:-D

Szcepienie jak mały skończy 6 tygodni, czyli wypada przed Świętami. Wybrałam trzy klucia bo wydaje mi się że w jedym to troche za dużo tego wsystkiego jak na taki malutki organizm. Zresztą słyszałam od innych mam że dzieci szczepione ta skojarzona mają cięże dolegliwości po . Witaminy D3 codziennie jedna kropelka i witamina K co drugi dzień jeśli dokarmiam małego mieszanką i codziennie jeśli nie dokarmiam - tak do ukończenia 3 miesiąca życia.

Idecal kochana 3mam za Was kciuki, pewnie jest tak jak mówiła pani dr. że pobrali za malo krwi... musi byc dobrze!!!
My jutro jedziemy na szczepienie... jeszcze nie zdecydowałam czy podamy 3 w 1 czy standard... zdam się chyba na opinię pediatry...

MADZIK, GABI - a czy Wy przypadkiem nie dokarmiacie maluszkow butelkami? Po butelce moga byc kupki takie wlasnie jak piszecie :tak:

Co do wit. K - pewnie pamietacie ze bylam jeszcze w ciazy zdziwiona jak o tym uslyszalam, poniewaz Kubie nie kazali dawac :tak: Jak sie okazalo od zeszlego roku zmienily sie wytyczne - i teraz po porodzie daje sie mniej w zastrzyku i potem podaje sie jeszcze z tych kapsulek jesli karmi sie piersia My oczywiscie tez dajemy ;-)

A szczepionki....mamy jeszcze pare tygodni, ale mysle ze tak jak Kube bedziemy szczepic skojarzonymi. Biorac pod uwage wszystkie szczepienia to jest sporo mniej kłuc, a Kuba nie mial zadnych negatywnych objawow, dobrze reagowal na wszystkie :tak:

reklama
Nam pediatra doradziła szczepiokę 3 w 1. Płaci się za nią. Skoro doradziła to tą weźmiemy. Idziemy w czwartek.

Do góry