reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Maluszki u lekarza

Kiriam kochana więc u nas wygląda to tak:
śniadanko buła wieloziarnista i jakaś polędwiczka drobiowa, sałata zielona, raz na kilka dni jajko gotowane, szczypiorek, rzodkiewka, ogórek zielony-małe ilości tak to wygląda mniejwięcej...
obiad z zup rosołek drobiowy; pomidorowa; jadłam pieczarkową było ok; barszczyk ;-), a na drugie- ryż, ziemniaki makarony kuskus kluseczki, drób, szpinak marchewkę sałata zielona gotowałam kilka razy warzywa na patelnię i też było ok bez wzdęć i wysypki;-)
kolacja podobnie jak śniadanko czasami się skuszę na tosty..
a i dziś pani dr powiedziała że od 3 miesiąca będziemy testować przegotowane mleko w małych ilościach:blink:
głowa do góry nie jest tak żle
ostatnio wysypały młodego pomidory:dry: ale wazne jest wiedzieć co alergizuje- i jakoś przezyjemy:tak:
a z owoców ananas, banany, gruszki, winogrona;-)

reklama
dziewczyny nie wiem co mam o tym myslec:
Dzis rano maz pojechal z tym wynikiem bilirubiny (10.84)do pediatry (do przychodni -bo podczas ostatniej wizyty w domu powiedziala ze niekonieczna jest wizyta dziecka) i dzis powiedziala ze wszystko ok-nie ma co sie martwic jesli zażólkniecie schodzi. w ostatniej chwili wypisala recepte na czopki luminalum 15mg i kazala przepajac przegotowana woda.
Teraz wyczytalam w necie ze te czopki to podaje sie na uspokojenie i padaczke, przeciez Macius jest spokojniutki. Niewiem co o tym myslec i czy wogole je mu podawac

Hej, jetesmy po usg bioderek, wszystko ok i nie pieluchowac bo jesli sie robi to nieumiejetnie to można zaszkodzić a nie pomóc :baffled::baffled::baffled: zresztą nawet jakby kazał lekarz zakładac ta podwójną pieluchę to i tak bym tego nie robiła.
Dziewczyny co do żółtaczki to mojemu Sebastianowi długo spadała bilirubina. Wychodziliśmy ze szpitala z poziomem 5,4 , po patu dniach bylo 10,2 po kolejnych trzech 12,4 po nastepnych 10,1 a ostatni pomiar to 8,4 , nie przejmujcie sie tak bardzo szczególnie jeśli dziecko jest karmione piersią. Czasami jest tak mleko matki powoduje długie urzymywanie sie bilirubiny na wysokim poziomie. W niektórych przypadkach zaleca się podgrzewanie mleka matki i dopiero wtedy podawanie dziecku . Moja Julka też długo była żółta i pediatra powiedziała że to wina mojego pokarmu. Głowa do góry będzie dobrze :-)

Icedal skąd Ty masz takie dokładne wyniki tej bilirubiny??
A co do wizyty u ortopedy: czy jak pójdę do ortopedy w 6 tygodniu i dwa dni to będzie katastrofa jak się te dwa dni spóźnię? Nie ma wcześniejszych terminów u dobrych specjalistów :baffled:

Clue jeżdziłam z małym na pomiar do kliniki gdzie rodziłam a tam mają taki przyrząd który przykłada się do czoła dziecka i pokazuje jaki jest poziom bilirubiny, na szczeście nie trzeba bylo małego kłuć, chyba bym z nim płakała a przecież kilka razy musielismy zmierzyć wysokość. Gdyby bilirubina nie spadała w 2-3 tyg życia dziecka to kładą do inkubatorka na naświetlanie. Napewno nic sie nie stanie jak pojdziesz po skonczonych 6 tyg zycia na usg bioderek, ja gdybym nie znakazka wczesniejszego terminu to szla bym dopiero 12.01.2009 :confused:. Moja rada jest taka : połóż malucha na brzuszku i sprawdz czy faldki na nóżkach są równe, jeśli tak to czekaj spokojnie na termin wizyty i niczym sie nie martw. Układaj dzizie na brzuchu jak nie spi ( spać na brzuszku oczywiście też moze) z nóżkami rozłożonymi jak żabka, iech spi na pleckach z szeroko rozłozonymi nóżkami , wszystko będzie dobrze ,zobaczysz. A jak jesteś zwolenniczką szerokiego pieluchowania to zawsze możesz profilaktycznie pieluchować = tylko jak się na to zdecydujesz to często wietrz pupę dziecka bo może byc problem z odparzeniami:tak:

Ostatnia edycja:
My juz po wizycie u lekarza, mala dostala nowe leki, zawiesine na recepte, proszek troisty, i herbatke plantex, miejmy nadzieje ze to pomoze

z tym witaminami to ja już nic nie wiem... Nam zlecono tylko witaminę K (w takich małych śmiesznych kapsułkach) od 15 doby życia a od 3 miesiąca życia wit. D3 i nic więcej... no nie wiem nie wiem

A my dzisiaj znowu u lekarza:-(, już się przyzwyczajam bo to 3 dzień pod rząd :dry:.
Wczoraj na USG naszczescie wszystko dobrze. A dzisiaj pojechaliśmy z katakiem i kaszelkiem :crazy::-:)-:)-(. Staś niestety zaraził sie od Mikusia :-(
W sumie dostaliśmy na eurwspal kropelki do noska, sól fizjologiczną i pulmex baby do smarowania. Lekarz mówi że z 6 dni będize dobrze i to mnie podrzymuje przed załamaniem :baffled:. Mikusiowi nie przechodzi katar ale kaszel jakby lżejszy (ALE I tak duży).
Natalieb ja też tylko K i D i nic więcej.
Hanuś - a po co masz podwójnie pieluchować skoro jest ok?
Clue - dwa dni żadnej różnicy nie zrobi :)
Niki - Dzięki słońce! Ja dzisiaj kupiłam jeszcze mleko sojowe może sobie zrobię budyń, albo zjem z platkami !!!! :))

Witam!
My też po wizycie u lekarza - szczepienie.. Mały zdrowy, waży 5300 :) Oczywiście przy zastrzyku lament, ale już jest ok. Oby żadnej gorączki poszczepiennej nie było.
A co do pieluchowania, to nadal nie pieluch***ę... Heh - jakoś o tym zapominam...

reklama
My też jesteśmy po wizycie.
Badanie ogólne ok, dziecko rośnie , jąderka dobre. Ale ma skazę białkową. Mam nie jeśc mleka i jego przetworów. Ale nie powiedziała mi żebym brała jakieś dodatkowe witaminy z wapniem:baffled:. Wam lekarze to zalecali? To jest na receptę czy mozna samemu kupić? Kiriam chyba Tyo tym pisałaś. U Was też jest alergia na mleko? Niki a ty coś bierzesz?

Byliśmy też na szczepionce. Kupiliśmy skojarzoną Infaurix hexa. Taką zaleciła nam pediatra.

Potem pojechaliśmy na usg bioderek. Są bdb - typ Ia. Pytaliśmy kiedy kontrola następna. Dr powiedziała ze mozna jak dziecko skończy 3 miesiące dla pewności , ale nie jest to konieczne.

Do góry