reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

maluch w podróży

reklama
enka to nie pozostaje nic innego jak życzyć udanych wakacji. Kciukasy zaciśnięte by obyło sie bez problemów i by mała dobrze zniosła lot. A po powrocie koniecznie pochwal się wrażeniami i opalenizną :-)

heheh opalenizną to może nie bo ja nie przepadam za plazowaniem . Dzieki za kciukasy bo jeśłi chodzi o lot a jest to charter to same czarne wizje mam :(

dzień dobry :-D
melduję się po powrocie. w skrócie co było
cel odrózy: dahab
dni : 14
czas lotu 3,5 H
transport: charter Lotus

i tak na lotnisku w wawie miłe zakoczenie ze strony obsługi , stoimi grzecznie w ogonku by otrzymac bilet ect a tu pan z obsługi nas woła by podejść bez kolejki :-D
w samolocie wrrr ponieważ to charter to miejsca masakryczie mało, mimo iż pan z obsługi starał się jak najleprze mijsca załatwić to niestety załoga Lotusa nie popisała się. Mają dziwna praktykę, dwa rzędzy pierwsze czyli 6 miejsc dla nich zarezerwowane, tak więc ściśnięta z dzieckiem siedziałam w 2 rzedzie z moim M
pomijając fakt że po wpuszczeniu do samolotu czekaliśmy wszyscy jeszcze 3 h na pozwolenie odlotu :wściekła/y: to lot charterem max 4h jest do zniesienia. mała zmianę ciśnienia zniosła wzorowo , wogóle nie zauważyła tego. Cały lot przespała :-)

na miejscu
polecam podróze z dzieckiem do krajów arabskich - tam KOCHAJA dzieci , mała była uwielbiana , rozpieszczana noszona przez wyszystkich . Nie nalezy obawiać sie że np kelner czy ktokolwiek z obsługi czy obcy mężczyzna arabski(kobiety bardzo powściągliwe ) zacznie zabawiac nasze dziecko, będzie chciał je na ręce wziąć , wycmoka je ect (nie ma w tym żadnego podtekstu to inna kultura ) tam jest normą to że facet uwielbia dzieci i chce z nimi bawić się :tak: zaczepi porozmawia itp zupełnie inaczej niz w europie

jesli chodzi o to co potrzebne
pampersy niema sensu brac tam są i to takie same jak u nas ,
jedzonko- jeśłi maluch na cycku nie brać , kaszki , słoiczki są ale na maksa wszytsko słodkie - tam lubią to co słodkie i już
warto wziąć ibufren lub coś innego w czopkach na temperaturę, mala ostatniego dnia dostała temp - zaczyna ząbkować
jeśli maluch atopikowy wziąć krem odpowiedni,
ponieważ był tam upał 37-40 stopni nie sparowałam malej oliwka, jedynie krem z fktorem 50
niestety mimo iż latała tylko w pampersie bez niczego to potówek nabawila się , ale juz zginely więc nie ma sprawy
acha komary , warto nabyć coś na komary. W tamtejszych aptekach można dostać wszytsko , aptekarze mówią po angielsku

woda oczywiście TYLKO butelkowana
nie wypowiem sie o jedzonku dla dzieci typu owoce ect bo mala byla tylko na cycku

co się przydało:
pieluszki tertowe i flanelowe do przykrycia
termometr elektr (jak dostala tempery)
sól fizjologiczna do przemywania oczek (piach kurz)

co mozna kupić na miejscu:
pampersy
chusteczki nawizające
słoiczki
kaszki
mleko
srodki na komary i po ugryzieniu

warto na miejscu na wszelki wypadek dla spokojnosci dowiedziec sie gdzie jest pediatra/lekarz - zazwyczaj w każdej miejscowości turystycznej jest takowy

po za tym wyyyyyluuuzooować się

acha , nie mialam wózka tylko chustę do noszenia i to POLECAM. masę mam przybyłych tam nosiło tak właśnie dzieci, wózki ze względu na gabaryty, na masakryczny stan a w zasadzie brak chodnków zupełnie nieprzydatne

powrót:
na lotnisku znów poproszono byśmy bez kolejki odprawili się :-D
w samolocie masakra ponownie, tym razem na 3 osoby z załogi aż 9 miejsc zarezerwowanych:wściekła/y:
dlatego linii Lotus nie polecam wrrr

podsumowując
teraz to świetny czas na podróże z dzieckiem, w samolocie śpi, jedzenie cyc a jesli mleko to można wziąć z polski

osobiście już nie mogę doczekać się kolejnego wypadu :-)

Enka w wiekszosci lini lotniczych sa dwa pierwsze rzedy zarezerwowane nie tylko dla obsugi jak rowniez dla ludzi ktorzy wykupili lot z pierwszenstwem wejscia na poklad. Zawsze i wszedzie spotkalam sie z tym ,ze rodzice z wozkami i malymi dziecmi maja pierwszenswtwo wejscia na poklad.Co i tak mija sie z rzeczywistoscia,bo jak zostawiasz wozek kolo samolotu i dalej idziesz na poklad to i tak jestes srodkowa. W jednej z lini bodajze WIzzair rzedy nieparzyste sa dla dzieci,ponoc bezpieczniej.

Swietnie,ze wycieczka sie udala. I jak pieknie nam opisalas wszystko, no super :)

princi, masz rację we wszytskich rejsowych lotach tak jest, natomiast w chrterach róznie, często też pierwsze rzędy dla mam z dziećmi są ale te linie Lotus miały dość odmienny stosunek do tego wrrrr

enka75, pozazdrościc :)
tez bardzo lubie Egipt, byle do dobrego hotelu pojechac :)
wózek moze bardziej przydałby sie w Sharm El Sheikh, tam jest sporo deptaków, chodniki i ogólnie normalne miasto wiec spacery jak najbardziej wskazane
Dahab z tego co słyszałem to raj dla nurków
opis podrózy super! wiecej takich :D

reklama
tak dahab to "nurkownia" i w tym celu tam pojechaliśmy, ja i M nurkujemy dlatego ad hotelu to hmm bywałam tam rano i wieczorem hotel raczej turystyczny bez animacji dla dzieci ect ale chyba i tam są hotele w wyższej klasie.
tak czy inaczej przyłączam się - Mamuśki i Tatuskowie opisujcie podróże te małe i duże gdzie co i jak :)

Do góry