reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mali odkrywcy ...

Ja tez jestem w szoku jak sie Czrus i Madzia rozwineli z gadaniem, gratki :tak:
Olla-brawa dla Amelki!
U nas jeszcze nie ma zdan tylko pojedyncze slowa, choc ostatnio Ala probuje zlozyc dwa wyrazy np. "mama buci" pokazujac na mojego kamasza. Poza tym nie wiem skad jej sie wzielo ale zamiast otworz mowi "open", na kuzyna Piotrusia mowi "popus" albo "zyzyn" :-) Ale tak wlasciwie to chcialam sie pochwalic czyms zupelniej z innej beczki-moja corcia spiewa, wlasciwie przez caly dzien cos nuci ale ostatnio jak sie przysluchalam co tam mruczy to skumalam ze powtarza walca "nad pieknym modrym dunajem" kojarzycie taki bardzo znany motyw. Moj P jej to spiewal codziennie jak byla niemowlaczkiem i teraz ja slucham a ona to mruczy, bylam w szoku! Czysto, rytmicznie, niesamowita pamiec. Poza tym spiewa jeszcze "lubudubu, lubudubu niech zyje nam prezes naszego klubu" z "Misia" hehe, spodobal jej sie ten motyw.No i jeszcze zna taka amerykanska piosenke "twinkle, twinkle little star". Normalnie pekam z dumy, taka mam laleczke w domciu :-)

reklama
Aniajw no nieźle Ci się Nati rozgadała
Szopka ale masz zdolnego synka
Izka nie dziwię się, że pękasz z dumy, też byłabym dumna
Olla brawa dla Amelki

Moja Wiki trochę mówi i lubi powtarzać, ale to dopiero od jakiegoś miesiąca. Lubi sobie skracać słowa, np: bałwan to bam, gruszka to gogo, ciuchcia to cichci, Kinga to gaga itp.

Izka-szok za taki maluszek tak sobie zapamietal i nuci.Gratulacje dla zdolniachy.Podziwiam Alusie jak Madzie naszą forumową gadule.A twinkle twinkle spiewam Amelce do snu 20 razy codziennie:-DTo jej ulubiona kolysanka.Jeszcze na dodatek pod choinke dostala dobranocki i na ostatniej stronie wlacza sie pozytywka z twinkle .Jak uslyszy ze spiewam to od razu zasuwa po ksiazke:-D

Gadulstwa zazdraszczam wszystkim:-) U nas mama i tata od kilku miesiecy i przez ten czas doszly odglosy kaczki(kfa kfa) pieska(yf yf) i kotka(mijaaaaaaa) z dokladnie takim samym jazgotem jak opisala Olla.Reszta po wietnamsku.

Najgorsze jest to ze ja doskonale wiem ze ona jest kumata,jest swietnym obserwatorem tylko leniuszek i tyle:sorry:

A ja muszę się pochwalić, bo wczoraj tak mnie wzruszyło, że aż łzy mi się pokazały.:blink:Madzia do mnie podeszła, przytuliła się, spojrzała na mnie i powiedziała "kocha".:-)

Jeszcze coś tam nowego powiedziała, ale mi umkło ze względu na to "kocha".:-D U nas jest właściwie tak, że są słowa, które Magda mówi już ciągle i stara się łączyć w "zdania" - np. Mama pić daj, albo Babuś oć, a do tego mówi się Jej żeby coś powiedziała i ona to powtarza - często bardzo ładnie i wyraźnie.

Elmaluszku pieknie mowi Amelka:)Nasze sie dopiero zaczynaja rozkrecac,teraz z kazdym dniem dojdzie cos nowego:tak:U nas ulubiona piosenka sa ''ida ida misie'':-)ale Mela nie spiewa jeszcze dlatego musze napisac :Izka!!!!!!!:szok::szok::szok:Alusia jest the best:tak::-)Taki bobek maly i juz piosenki nuci.Cudnie:-)
Dzagudku no az mi sie lezka w oku zakrecila,warto zyc dla takich wlasnie chwil:tak::tak::tak:

Aaa!Zapomnialam sie pochwalic:zawstydzona/y::-pWczoraj na spacerku Amelka widzac psa ,entuzjastycznie gestykulujac, wolala ''psi psi'':-)

Ostatnia edycja:
Dzagud-ale rewelacja!!!! cudownie, az sie lezka w oku kreci :-) Moja Alusia jeszcze nie umie tego slowa ale zato podchodzi do mnie wlasciwie caly dzien, lapie mnie za twarz i daje buziaka.
Elmaluszek, Olla-moja siostrzenica mowila dopiero w wieku 3 lat a dzis buzka sie jej nie zamyka, po prostu nawija i nawija, non stop. A i pytanko-oswajacie dziewczynki z angielskim? Maja jakis kontakt z innym dziecmi anglojezycznymi? Ja wlasnie chce do przedszkola dac mloda i sie boje ze przestanie mowic w obu jezykach (jesli te wszystkie mu, ba mozna nazwac mowa :-D )

Wreszcie sobie przypomniałam to o czym zapomniałam wzruszona "kocha".:-D Nie wiem skąd się to Madzi wzięło, ale coś kojarzę że była taka reklama samochodów i Magda chodzi i woła: "dwa, si, śtery, osiem, ziesieś, siukam".:-D A, no i na moje okulary woła "kai".

I jeszcze mi się przypomniało - uwielbia reklamę "Kubusia", której ja nie znoszę - tę z tą rozdartą ciocią. A Magda chodzi i mówi "Kuuubuusiu, ocia siśła". A kiedyś dodała sama z siebie "buzi daj".

Ostatnia edycja:
Dzagud no super rozgadana Madzia. A z tym "kocha" to sama sie wzruszyłam.:-)

Mojej Nati to raczej nowe słowa przybywają, w zdania tylko czasem łączy i raczej dwuwyrazowe. Wczoraj bardzo ładnie i czysto powtarzała Kasia, Gosia, Madzia, Jadzia, Asia, Ania, Adam, Bysiek (Zbyszek), Michaś (to ch lekko słyszalne). Także zasób słów pokaźny:blink: i codziennie coraz wyraźniej mówi.

reklama
p035.gif

Tia, my się klasycznie chowamy ze swoimi umiejętnościami...
Chociaz musze przyznac ze mój mały nic nie mówi za to wszystko rozumie:-p
Dzisiaj np. opowiedział mi jak nabił sobie guza. Szykowałam go do spania i wchodzi mąz i mówi ze sie przewrócił w łożeczku i nabił guza.
Na co ja do Krzysia ."taaak? nabiłes sobie guza?"
A moje dziecko "yyyy" i pokazuje na szczebelek, a potem "yyyy" i pokazuje na główke po prawej stronie. Nawet pokazał na mojej głowie gdzie sie uderzył .
I po co słowa skoro i tak sie dogadujemy :-D

Do góry