reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Małe ssaki - czyli wszystko o karmieniu piersią lub butelką:)

U nas:
6-8 - cyc
12 - cyc
15 - obiadek
17 - deserek
19:30 - cyc
2 - cyc, niestety odkąd była akcja z zębami dziecię budzi mi się na jedzenie w nocy albo po prostu urosła i potrzebuje więcej

Pati - ja podaję codziennie, ale mam też parę słoiczków samych warzyw i podaję co jakiś czas siamo warzywko :)
Mi pediatra powiedział do 1 łyżki. A w jakim czasie to samemu będę wiedzieć, jedne po 1-1,5 m-cu inne później, grunt by przygotować jelita i wprowadzać stopniowo.

Cycowe mamy, bo tyle razy już to miałam napisać i zawsze mi ućkło. Czy jak karmicie i dzieciaki zassą to czujecie jak mleko w kanalikach płynie? :p

reklama
u nas to wygląda tak:
6-7 - cyc
10-11 kaszka lub cyc
13-14 obiadek - mięso co drugi dzień czasami z żółtkiem lub tylko warzywami i przymierzam się do rybki - słoiczek 180ml - popija wodą
16-17 - dereser cały słoiczek 125ml - popija wodą/czasami cyckiem
20-21 - butla MM z kaszką manną - dzisiaj pierwszy raz zrobiłąm na gęsto i podałam takim smoczkiem canpola z krzyżykiem - wypiła tego 130ml
2-3 cyc

zastatawiam się czy tak jak u niektórych z was - podac ok 24 jeszcze butlę i może pośpi do 5-6 rano.. ale wcześniej to nie zadziałało, ale wtedy miała katarek i się budziła co chwilę.

tez nie wiem jak z tym glutenem ma być, ja po 6 miesiacu spróbuję ugotować mannę błyskawiczną w porcji wody tak, żeby konsystencja była płynna i dodam odpowiednią ilość MM i to będzie butla na noc.

Ostatnia edycja:
Dziewczyny!
My dopiero zaczynamy (2-gi tydzień) poznawać inne smaki niż mamine mleczko i mam straszny mętlik w głowie, jak to zrobić żeby było dobrze. Do tej pory wyglądało to tak, że między "obiadkiem" a "podwieczorkiem" tj. między 14-15 a 17-18 Alperek dostawał najpierw przez tydzień marcheweczkę (1-go dnia 5 g, 2-go 10 g, 3-go 20 g, 4-go 30 g, 5-go 40 g, 6-go 50 g), później jabuszko (już odważniej 1-go dnia 10 g, 2-go 20 g, 3-go 40 g, 4-go pół słoiczka, 5-go pół słoiczka), dziś próbowaliśmy brokułów, ale póki co są zdecydowanie BEEEE :-D. Nie wiem jak to zrobić, żeby to nasze próbowanie przybrało formę stałych posiłków. Doradźcie.

inka - ja aż tak nie stopniowałam ,podałam jednego dnia pół słoiczka, następnego dnia drugie pół a nastęonego juz cały prawie i tak zostało. Po prostu wprowadz do menu obiad i deserek po całym słoiczku. daj popić zawsze. Twój ma już na pewno brzuszek przystosowany.

idę robić MM i dma małej bo się trochę kręci, ciekawe ile pośpi.

Hopsasanka u nas jest tak:
ok 6 cyc
ok 9 cyc
ok 12 obiadek 180ml zupki z mięskiem, do tego do popicia albo herbatka albo woda z odrobiną soku który zrobiła Jasiowi moja mama:) (Jaś wypija 100ml)
ok 15:30 deserek, słoiczek 125ml albo tarte jabłko do tego do popicia też herbatka albo woda z sokiem i też wypijamy całe 100ml:)
ok 18 cyc
ok 21 cyc
w dzień tak ok 14 jak mały się obudzi to też jak chcę mu się pić to wypija 100ml herbatki albo wody z sokiem
Inkaaa My też pierw zaczynaliśmy od pół słoiczka obiadku albo deserku i mały popijał to mlekiem no i po paru dniach zjadał już całą porcje:)
Pati ja robię zupki tak raz na tydzień i w każdym tygodniu dodaje troszkę więcej kaszy mannej:) no ale też jak narazie robię to bardziej na oko:)
Lilijanno ja czuję jak mleko płynie:) a teraz mi się jeszcze przypomniało co do odgrzewania mrożonych zupek, to ja jednak taką rozmrożoną zupkę zagotowuje, bo ostatnio jak tylko podgrzałam to nie miała jednolitej konsystencji tylko takie grudki, a jak zagotowałam to było ok:)

Ostatnia edycja:
Cycowe mamy, bo tyle razy już to miałam napisać i zawsze mi ućkło. Czy jak karmicie i dzieciaki zassą to czujecie jak mleko w kanalikach płynie? :p

Po kilku sekundach czuje mrowienie i napływ mleka,no i czuje jak płynie.
A mojej nic nie smakuje,wprowadzamy juz dlugo,a nadal zjada parę łyżeczek obiadku...ani słoikowe,ani moje....Jedyne co to wcina kaszkę(choć ostatnio tez wybrzydza).Ciągle ,by piła cycusia jedynie...cóż,trza cierpliwosci.

Dzięki dziewczyny za Wasze schematy żywieniowe, mam nadzieję, że u nas powolutku się wszystko w tym temacie rozkręci i ustabilizuje. Póki co poznajemy nowe smaki i jedzenie łyżeczką - idzie całkiem nieźle :-) Jak narazie to ziemniak z dynią, zupka jarzynowa i kaszka jabłkowa są beee :no:

A mam jeszcze pytanie dotyczące dopajania. Czy soczki robicie same, kupujecie zwykłe sklepowe i rozcienczacie czy może jakieś specjalne dla dzieci? Bo u mnie takich nie ma typowo dla maluszków i się zastanawiam jakie mogę podać?

Lilijanno ja jak karmiłam, zawsze czułam jak mi napływa mleczko.

Ja soczku jeszcze zadnego nie podałam tylko herbatki!

Co do zupek to jak najbardzej miesko juz codziennie dzieciaczki powinny jesc, ja urozmaicam: królik, indyk , kurczak, ryba, spaghetti (było raz smakowało baaardzo) i staram sie aby ok 150 ml zjadł do tego codziennie daje gluten ok. 2 łyzeczek ugotowanej manny!

Skoro większość z Was jest już tak doświadczona w temacie jedzonka to na pewno nam pomożecie :D
Mam pytanie, szczególnie do dziewczyn, które podają kaszkę na swoim mleku - jakich kaszek używacie?
Próbowałam w sklepie znaleźć kaszkę dla dzieci z glutenem, a tu same bezglutenowe, w jakiej formie (oprócz zwykłej kaszy manny) podajecie dzieciom gluten - też chciałabym go mieszać ze swoim mleczkiem.

reklama
Jeśli chodzi o soczek, to podaję odrobinę soku dla niemowląt rozcieńczonego wodą. Niewielkie ilości, bo Marcin nie chce pić z butelki a niekapek słuzy do zabawy;-) na razie lecimy na cycu:-)
Od jutra znowu wprowadzamy marchewkę, może teraz nie "zatka":-)
A gluten podaję w postaci kaszy mannej ugotowanej na wodzie :-)przed wieczornym cycaniem:tak:

Do góry