reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Małe ssaki - czyli wszystko o karmieniu piersią lub butelką:)

reklama
Ja podaję kaszkę mleczno-ryżową z Nestle albo z Bobovity smakową po 4 m-cu. Przeważnie tak ok 18-19 wieczorem bo później jest jeszcze mleczko. Mój maly zjada ok 5 łyżek stołowych kaszki i dolewam wody na oko, żeby nie bylo zbyt gęste. Soczki rzadko podaje, raczej herbatki ze względu na to że warzywa i owoce je w deserkach i obiadkach. O glutenie narazie czytam ale juzz mam zamia wprowadzac tak jak pisze na wszelkiwego rodzaju informatorach żywiebiowych. Jest kaszka manna z nestle ale w sklepie jeszcze takiej nie spotkalam, musze na allegro poszukać.

Ja dodaję pod koniec gotowania zupki kaszkę manną błyskawiczną i gotuję jeszcze parę minut. Dodaję pół łyżeczki na 100ml czyli na oko na moje 4 słoiczki (zwykle tyle mi wychodzi) daje ok. 4 łyżeczki.

Bombusia - dzięki.

A ja wczoraj spędziłam czas w kuchni gotując obiadki dla Ady i tak na króliku ugotowałam lekką bazę z marchewki, selera, pietruszki, pora + gluten oraz w osobnych garnkach:
- brokuł
- kalafior
- zieloną fasolkę szparagową
- makaron
- ziemniaki
- ryż brązowy
I łączyłam z bazą :tak: Wyszły nam różne obiadki. 3 do lodówki, reszta zamrożona ;-) Spokój na 10 dni conajmniej :-p
Lilijanna byłam dziś u lekarza. Powiedział, żeby nie podawać makaronu, bo zawiera jajka, chyba że taki bez jajów;-) Jajka wprowadza się później, stopniowo... I powiedział, żeby mięso gotować osobno i dawać bez wywaru...

Cosya - a ja znam wersję, że specjalnie gotuje się na mięsku i to mięsku z kośćmi. Uzasadnił dlaczego?

Lilijanna nie wiem, nie pytałam już, bo to pytanie zadałam już wychodząc, ale teraz spojrzałam i we wszystkich schematach żywienia w necie i w tych przesłanych z gratisowym jedzonkiem do domu jest napisane "mięso bez wywaru".

Lilijanno, Cosya ja robię tak gotuję chwilkę mięsko takie w całości z kostakmi osobno, a jak juz trochę jest takie podgotowane to wtedy wrzucam je do warzywek i razem z nimi jeszcze gotuję:)

reklama
A ja slyszalam, zeby na poczatku miesko gotowac oddzielnie i je laczyc z warzywami, ale bez wywaru. Dopiero po 2 miesiacach mozna juz normalnie gotowac zupki na wywarze z miesa. Ale dlaczego tak to juz nie powiem. :/

A my dzis po pierwszej marchewce. :) Alez sie wzdrygal. :D

Do góry