reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Małe ssaki - czyli wszystko o karmieniu piersią lub butelką:)

W hippie jest tak że na 190 ml wody 5 miarek mleka, i wychodzi 210 ml i na dobę malec powinien zjeść 5 butelek tak jest w 3-4 miesiącu. Ile waży zobaczymy w poniedziałek bo idziemy na wizyte ale na moje oko około 7 kg pewnie...a w 7 tygodniu ważył 4980 g i było prawidłowo. I mój Bartuś je te 5 butelek ale óżne ilości od 100 do 190 ml, zależy jak jest głody i je co 3-4 godziny i w miedzy czasie dziennie wypija 120 ml herbatki koperkowej hippa. Pediatra mówi że wszystko oki i że trzymamy się tego mleka bo to jedna z najsmaczniejszych mlek na rynku. Malca nie przekarmiam bo je tyle ile powinno jeść dziecko w jego wieku :) I jest tak że ta ostania 5 butelka po kąpieli o 19:30 starcza mu na całą noc i następną je o 8 rano jak sie obudzi. Ja od początku karmie małego tym mlekiem i nie mam ani nie miałam z karmieniem żadnych problemów.

reklama
różyczk@ ja mam ten sam problem dlatego postanowiłam na noc zagęszczac kleikiem, nie bój się że za wczesnie,skoro dziecko tego potrzebuje, a przecież w nocy musi żoładeczek odpocząć. Mój maluch jada w dzień co 3 godz 170ml, w nocy co 4-5h czyli za często. Wczoraj u lekarza nie usłyszeliśmy że przekarmiam,lekarka przepisała tylko mleko i papa. Ja daje Bebilon Pepti, sa niewielkie ulewania ale nie widzę w tym dużego problemu. A nie chcę zmieniać mu mleczka bo już się przyzwyczaił, jak będziemy przechodzić na następne to pomyślę jakie wybrać.

rozyczko - smialo mozesz dodac kleik do mleczka wieczornego. to powinno takze pomoc z ulewaniem. nasz ulewal i dostalismy od lekarza zageszczacz Nestle, ale po tym brzuszek z kolei bolal malego. teraz kupilismy kaszke z prosa Hippa i dodajemy do wieczornego mleczka. tez nie uwazam abys przekarmiala, skoro jest glodny? to powinien dostac. moze sprobujesz dawac wode lub herbatke? moze to go oszuka na troche?
Olivierek je co 4 h - 170 ml.

urszulka202 moze faktycznie spróbuje z tym kleikiem na noc moze to go na troche zapcha:) a mleczko musielismy zmienic bo Olek nie przyswajał go dobrze- potrafił ulac po 2h od posiłku jeszcze nie strawionym mlekiem teraz na bebiku jest juz ok riba_1 próbuje go w nocy oszukiwac własnie woda lub herbatka to mi wtedy wstaje co godzine lub dwie:( bez sensu.... dzisiaj w nocy wygladało to u nas tak zjadł mleczko o godz 19 po kapieli i obudził sie o 23 i 1 to dostał picie, potem obudził sie o 3 i 6 rano i dostał juz mleczko, teraz zjadł o 10 i poszedł zadowolony spac.

agusia26_26 troche to znaczy ile? :) hehehe.... bo walczymy juz z tym od szczepienia czyli prawie dwa tyg i ten sam scenariusz powtarza sie co noc.... ja chodze niewyspana i zła:/ i dochodze do wniosku ze moje dziecko poprostu potrzebuje butli w nocy i koniec;/ dzis spróbuje dac mu mleczko z zageszczaczem.

różyczk@ ja wczoraj próbowałam podać mleczko z kleikiem ale z tego smoczka nie chciało lecieć dlatego dziś zakupilismy smoczek do kaszki i zobaczymy jak będzie. Ja w dzień próbuje oszukać woda labo herbatka ale dziala to ok 30 min i to z wielkim trudem a później placz i trzeba w koncu mleko zrobić.

Heja, ja znowu z problemami. Dziękuję Wam za wcześniejsze odpowiedzi. Teraz natomiast mam takie pytania:
1. Jaki rozmiar smoczków używacie (my 2 z Aventu i mam wrażenie że to już za małe dziurki)?
2. Czy kiedykolwiek zmieniałyście mleko na inne? U nas po NAN1Pro ciagle coś nie tak, albo ulewa, albo zielona kupa, sama nie wiem. Myślę o zmianie mleka, ale nie wiem jak to się wprowadza, czy po jednej butli czy na raz rezygnujemy z mleka i podajemy inne? Oczywiście skonsultuje to z lekarzem, ale chciałam Was zapytać jak to w praktyce wygląda.
3. Dziś znowu zielona kupa była. Mały robi około 1-2 dziennie i nie każda jest taka, zazwyczaj są normalne, a dzisiaj była mega zielona, miejscem aż taka ciemnozielona. Kurka wodna od czego to zalezy skoro nie jada nic innego tylko to samo mleko cały czas. Ja już głupieję, niby taka mądra jestem, a taka głupia.

W odpowiedzi na Wasze posty to Wam powiem, ze u mnie też lekkie uwstecznienie ze spaniem, budzi się w nocy po kilka razy, jakby miał miesiąc. Ale myślę, że to kwestia skoku. Rosną nam dzieciaczki i potrzebują kalorii, a wiadomo, że w nocy najlepiej się rośnie. Ja osobiście nie stosuję żadnych specjalnych zabiegów, budzi się to daję jeść, nie oszukuje wodą, nie zagęszczam bo wydaje mi się że takie postępowanie jeszcze bardziej może mi małego rozregulować, a tak kilka dni się pomęczę i wszystko wróci do normy, np dziś obudził się tylko raz o 3.30 a potem aż o 7.30. Obyśmy byli na dobrej drodze do przesypiania nocy. Nie martwcie się, trzeba to przetrwać wg mnie.

reklama
weroniczko ja co prawda jeszcze cycam Alanka, ale ja bym mu zmieniła mleko na zupełnie inne nie NAN, ale całkowicie nie częsciowo. Mój tez je jeden posiłek w nocy i nic nie bede kombinowała.

Do góry