reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Małe ssaki - czyli wszystko o karmieniu piersią lub butelką:)

Ja tez czasami korzystam z butli w nocy z odciagniętym pokarmem, bo nie wyrabiam ze snem, poprostu jest szybko i sprawnie, a i tatus moze wyręczyć,choc na wieczór bez cyca sie nie obejdzie, jak juz sienasz synek powydziera na wszystkich to potem sapie przy cycu i spi:) heh

reklama
Alaa - trzymam kciuki. Pewno problem siedzi w tym ze on jak ssie przez te nakladki to moze nie pobudza piersi tak jak trzeba...ale z tego co piszesz wyglada ze mleko jest. No i jak sciagasz to ty pobudzasz sama. Duzo prawdy jest tez w tym ze karmienie jest w glowie. Ja sie ostatnio tak nadenerwowalam ze z cyckow malo co lecialo. Trzeba miec duzo samozaparcia i wiary w siebie. Mam nadzieje ze maluszek przybiera jednak na wadze. Ja polecam jednak te cieple oklady przed karmieniem (lub sciaganiem) - wzbudza wyplyw mleka. I delikatny masaz. Potem po 10 minutach powinno ladnie wyplywac. Dobrze ze przynajmniej z bolem sie pozegnalas. Pamietaj wierzymy w Ciebie ze dasz rade i zawsze bedziemy wspierac!!! Ja mam multum schiz o mleko, ze za malo, ze mala czasem wisi, ze mi sie herbatka skonczyla a tu nie ma i co teraz, a to wszystko GLOWA tylko.

Alaa Navijka ma racje.My w ciebie wierzymy,że dasz rade.

A u nas ,az głupio pisać,nocki super,mała śpi po 4-5 godzin,pieknie zjada i dalej w kimacza.

Ostatnia edycja:
Alaa- Nie stresuj sie, z tego co piszesz to mleczka masz pod dostatkiem;)

Cayra- Nie wiem co Ci poradzic, mam nadzeje, ze juz znalazlas rozwiazanie;)

Bombusia- Widze, ze mamy ten sam system, czekam z upagnieniem na piatek wtedy to tata daje przez weekend butelke z odciagnietym mleczkiem;)

Ehtele- Czy te pepki w wielkosci korka;) juz nam tak zostana?

Ciesze sie bardzo, ze Wasze malenstwa tak dobrze spia.U nas jest coraz gorzej, juz 2 miesiace meczymy sie z kolka(odplaczu malemu napuchl pepek, powstal taki dziwny balonik).Dostalismy super lekarstwo , Debrida.2 dni jak w bajce, maly przesypial wkoncu 4-5h dziennie ,ale spowodowalo ono zaparcia.Nocne krzyki wrocily, maly jest tak zmeczony, ze nad ranem nie ma juz sily plakac tylko kwili:(:( W domu Armagedon, obiadow brak a mama przemienila sie w Trola, na nic nie mam czasu:( W poniedzialek wizyta u osteopaty, mam nadzieje, ze cos pomoze bo wysiadam.

Milego dnia mamusie

Ostatnia edycja:
Alaa tak trzymaj:) Dobre podejście!!!

martitka-26 słońce współczuję problemów...kochanie ja nie wiem czy dałabym radę..wczoraj po raz pierwszy zapłakał tak bez powodu...bo zasnąć nie potrafił trwało to może z 5 min. ale i tak czułam się rozżalona...i trochę zrozpaczona, ale zasnął i spokoj był... Trzymam za Was kciuki..

kochana co do korków to masakra:p

pj martitko straszne to co piszesz...współczuję Ci bardzo i małemu, że się tak męczy. Oby ta wizyta pomogła.

Pytanie do mam butelkowych- ja póki co podaję Lulkowi 90 ml ale widzę, że powoli zaczyna mu być za mało- kiedy zwiększyć dawkę do 120 ml? Myślę, żeby robić to stopniowo- np zacząć z tą ilością raz dziennie na noc.

Fiu, zdaje sie ze juz moze pic 120ml spokojnie na tym etapie (przynajmniej tak mi mowily polozne jak pytalam ile mam sciagnac, bo Sara 1 dzien lezala na neonatologii i nie moglam Jej karmic piersią, a miala wtedy nawet niecale 3 tygodnie)

ja mam z kolei inny problem, bo Sara w nocy je pieknie z cyca, sama sie budzi co 3h mniej wiecej, a w dzien czesto ma tak, ze poje 10 minut i zaczyna plakac. co prawda je strasznie łapczywie, wiec moze Jej sie po prostu nie miesci wiecej, mimo ze chce. musze Ją do gory podniesc, poprzytulac, dopiero je dalej. po kolejnych 5-10 minutach znow zaczyna plakac (a pokarmu mam b. duzo, wiec to nie o to chodzi). zauwazylam tez, ze czasem z tych piersi to samo leci jak z fontanny, trudno potem zatamowac jak Ona zassie i wypusci, wiec moze po prostu sie krztusi, co? eh.. ciężka sprawa z tymi dziecmi :p

Ostatnia edycja:
Rozalka - nasza corcia tez pieknie spi....problem ze nie w tych godzinach ktore nam sie podobaja :p
Martitko - wspolczuje akcji z brzuszkiem. A z tym pepuszkiem to nie przepuklina pepkowa - konsultowalas z jakims lekarzem??? Wlasnie jak sie dzieciaczki napinaja i napinaja to wypychaja pepuch i jak za bardzo popchaja to sie robi takie zgrubienie, najpier wielkosci groszku a potem wieksze i wieksze.
Ehtele - kochana, zobaczysz ze on sie jeszcze nie jeden raz bedzie darl i nie bedzie wiadomo o co. Wtedy to sie serce kraje....No chyba ze Olek jest super pogodnym dzieckiem, czego oczywiscie zycze z calego serca.

reklama
pj martitko straszne to co piszesz...współczuję Ci bardzo i małemu, że się tak męczy. Oby ta wizyta pomogła.

Pytanie do mam butelkowych- ja póki co podaję Lulkowi 90 ml ale widzę, że powoli zaczyna mu być za mało- kiedy zwiększyć dawkę do 120 ml? Myślę, żeby robić to stopniowo- np zacząć z tą ilością raz dziennie na noc.

mój w szpitalu z butli pił od 120 - 160 ml - mojego, albo jak nie starczyło mojego to sztucznego mleka...Więc spokojnie zwiększaj dawkę...jesli dziecko chce niech je - wtedy dłużej Ci pośpi...

Kasiu181 konieczne jest aby ściągnięte mleko było z każdego ściągania do innego pojemnika. W szpitalu powiedziano mi, że pokarm przechowywany w lodówce 24h, więc jeśli ściągasz cały dzień do jednej butli to część mleka może być przeterminowana...

navijko
martinka pisała o naszych pępkach rozciągniętych po brzuszku ciążowym:) Nie o pępuszku malucha.

Ostatnia edycja:

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry