reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Małe ssaki - czyli wszystko o karmieniu piersią lub butelką:)

dziewczyny mam pytanie : czy Wasze Dzieciątka te co są dokarmiane sztucznym mleczkiem, bądz karmione tylko sztusznym robia kupkę codziennie ? Bo mój Maluszek ma problemy z kupcia...ile musi sie biedaczek nameczyc...wczesniej robil kupe prawie w kazdego pampersa, a ostatnio jest tylko jedna wielka...

reklama
a Nasza Sara czasem je i płacze jednoczesnie odpychając cyca, jakby chciala a nie mogla (mleko leci, nosek odetkany). myslicie, ze to kwestia malej pojemnosci zolądka? musze pogadac o tym z polozna jutro, bo w szpitalu to twierdzily ze to kwestia tej infekcji, ale przeciez juz jej nie ma. co prawda jest coraz lepiej, ale mimo wszystko dziwna troche ta ambiwalencja.
a co do karmienia piersią, nie spodziewalam sie ze przy tym tyle stresu na poczatku, ze to trzeba poczekac az Dzidzia nauczy sie ssac a samemu nauczyc sie przystawiac :p takze ten przedluzony pobyt w szpitalu na coś sie zdal (choc moglby nie byc az tak przedluzony, no ale widac tak musialo byc), polozne noworodkowo-laktacyjne byly niezastąpione :))
zanetko, z tego co sie dowiedzialam katem ucha w szpitalu od poloznych i dziewczyn ktorych przewinelo sie mnostwo podczas mojego dluuuugiego pobytu, to niestety normalne przy modyfikowanym mleku.

Ostatnia edycja:
Rozalka, Kasia2506 -plis napiszcie cos wiecej o tym uczuleniu na bialko....czego nie jesc i jakie sa objawy u dziecka??? Do mojej wizyty u pediatry jeszcze tydzien (taka dupiata sluzba zdrowia) Malej na razie sie poprawia i nie wiem czy to po kropelkach na wzdecia czy dlatego ze ja wszystko co mleczne odstawilam....

Navijka-u nas były kolki, mała nie mogła zrobić kupki, była cały czas marudna i niespokojna, po miesiącu pojawiło się wielkie uczulenie na twarzy (az skóra schodziła):no: Trzeba unikać wszelkich przetworów mlecznych, łącznie z masłem... Niestety często alergia na białko łączy się z alergią na inne produkty-pomidory, seler, orzechy, kakao... Jednym słowem-dieta masakra:dry: Ale wytrwałam w niej pół roku:tak:

Zanetko u nas mleko sztuczne stanowi mysle ok90%dziennego mleczka a cycus tylko dodatek bo niestety nie mam pokarmu ale kupki sa caly czas bardzo czeste czasami nawet ze 3 razy po jednym karmieniu ale bywa to zazwyczaj jak kilka godzin nie zrobi.Czasami tez sie prezy ale czestotliwosc raczej sie nie zmienia!!!
Z tego jednak co sie orientuje to po sztucznym mleku tak jest,ze kupki sa raz dziennie...

Rozalka, Kasia2506 -plis napiszcie cos wiecej o tym uczuleniu na bialko....czego nie jesc i jakie sa objawy u dziecka??? Do mojej wizyty u pediatry jeszcze tydzien (taka dupiata sluzba zdrowia) Malej na razie sie poprawia i nie wiem czy to po kropelkach na wzdecia czy dlatego ze ja wszystko co mleczne odstawilam....

Kochana u nas sie zaczeło od bólów brzuszka(gdzieś około 3 tygodnia) wysypki na buzi i kupach ze sluzem(jakby w nim białko jaja było).
Nam wtedy pediatra kazała najpierw odstawic jaja kurze(bo one czesciej sa winne niz bialko mleka),a jak sie nie porawiało to samo mleko.To prawda,że nietolerancja na mleko łączy sie tez z innymi alergiami( tak jak Kasia pisała).
Aha i u nas była wielka ciemieniucha na brwiach,czole i główce.
Odstaw kropelki na pare dni,a zobaczysz jak mała zareaguje.

no i trzeba pamiętać o wapnie w suplementach dla siebie,by sie nie "odwapnic" z braku nabiału.

Ostatnia edycja:
Zanetko moj maly jest karmiony mlekiem modyfikowanym :( i z kupka sa wlasnie problemy jedna dziennie i to po wielkich mekach to ponoc normalne przy takim mleku jak karmilam cycem to kupka byla praktycznie non stop co zmienilam pampersa to on dawaj strzelal nowego kupalka a teraz masakra :(((((

A ja się pochwalę :) U nas kolejny dzień bez kapturków :) Tak mnie kusi żeby je wywalić bo wcześniej kilka razy zdarzyło się tak, że mały strasznie ryczał, bo nie mógł zassać mojego kiepskiego sutka :/ i w tym momencie wymiękałam i leciałam po kapturki :/ Dzisiaj pięknie łapał. Kilka razy trwało to dłużej ale dawał radę :) Jakie to wygodne karmić prosto z cyca! :)

a kupy to nam lecą jedna za drugą. Kolek brak :) Tylko bączki często się zdarzają :p

reklama
Andzia1987 - zostaw sobie te kapturki i sobie z nich kpij ;-)

A my dzisiaj drugie karmienie, ech moje dziecko mnie do jednego przyzwyczaiło albo, że śpi całą noc, a dzisiaj tak mnie urządziła ;-) Mało tego teraz sobie siedzi w foteliku i w najlepsze jest wyspana :szok: No, ale z obserwacji widzę, że obudziła Ją kupa i nie mogła sobie piernąć, bo jedzie teraz równo, a kilka minut temu robiłyśmy skłony nóżkami :tak:

Do góry