reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Małe ssaki - czyli wszystko o karmieniu piersią lub butelką:)

Dziewczyny pytanko: Jak odciagacie pokarm???Po karmieni to co zostanie czy jakos miedzy karmieniami???No i jak z tego uzbierqc odpowiednia ilosc i jaka to ilosc???Chcialbym tez od czasu do czasu miec jakas rezerwe jakbysmy wyszli gdzies na dluzej lub zeby M sprobowal w nocy zapodac.

Navijko z tym sciaganiem to raczej nie powinnas kombinowac pomiedzy karmieniami , zeby nie bylo pozniej tak ze 1)na karmienie nie masz mleka 2) ciagle bedziesz miala pelne piersi.
Ja osobiscie sciagam po karmienu lub jak mam b.pelne to przed zeby pozniej maly ciagnal a nie dlawil sie mleczkiem
Zamrazam rowniez po minimum 180 ml.- to jest jak na teraz 2 porcje po 90 lyb na pozniej jedna porcja- no nie od razu cala, ale przy 2 woreczkach mam 2 porcje.
Pozatym ktoras z Was pisala jak dlugo mozna zamrazac- mam troche do tego inne odnosne- no ale widocznie polski sanepid ma inne zasady.
Tutaj co do mleczka gleboko mrozonego
tj. -10 stopnie mozna przechowywac od 6-12 miesiecy.
A tak wogole - to ja jak mleczarnie maly jest b. dobrym ssakiem wiec mlaka mamy co nie miara- i narazie nie trzymam diety- a jemy szczegolnie to nie przeszkadza- fajnie:))) byle tak dalej bo z moja coreczka to mialam problemy kolkowe - hmmmm i nie do konca uwazam ze problemy kolkowe to problemy tego co my zjemy- bo kolezanka karmial 2 dziecie tylko sztucznym i tez musiala przejsc kolki nawet przy chlopcu wieksze niz ja przy dziewczynce:/

reklama
u mnie mały nie spał od 17:00 do 1:00 - też jęczał, mnie o północy na kiblu tak przeczyściło, że myślałam, że mi tyłek odpadnie... a nic nie jadłam takiego... masakra. dzisiaj wcinam naturalne jogurty-dla spokoju

Ok AgaS czyli odciagac po karmieniu....tyle ze mala ssie 1 cyca i z tego jednego potem zejdzie mi gora 20-30 ml a drugiego nie ruszam niech sie napelnia dalej dla malej....No i nie wiem jakim sposobem dojsc do tych 180 ml??? Zbierac caly dzien i do lodowki???Nie stanie sie nic takiemu mleku??

navijka, fiuufiuu straszne takie stękania, prawda? Czuję się po pierwsze bezradna, bo nie mam pomysłu jak pomóc. Po drugie winna, że się czegoś nawtykałam, co zaszkodziło. Po trzecie masakrycznie zmęczona marzę o ŚNIE.
Ech...
Dziś od rana już wywaliłam 3 kubki herbatek laktacyjnych - niech te kopry i melisy przedostaną się do mleka i pomogą Szkrabowi...
A On oczywiście od 2h śpi w najlepsze na balkonie (werandujemy).

navijka, fiuufiuu straszne takie stękania, prawda? Czuję się po pierwsze bezradna, bo nie mam pomysłu jak pomóc. Po drugie winna, że się czegoś nawtykałam, co zaszkodziło. Po trzecie masakrycznie zmęczona marzę o ŚNIE.
Ech...
Dziś od rana już wywaliłam 3 kubki herbatek laktacyjnych - niech te kopry i melisy przedostaną się do mleka i pomogą Szkrabowi...
A On oczywiście od 2h śpi w najlepsze na balkonie (werandujemy).

Kochana mój synek też stękał co wieczór, ale od 2 wieczorów jest spokój, BlackOpal poleciła mi wspaniałe leki (zresztą mówiła również o nich moja dr) są to LACIDOBABY probiotyk , podaje jedną saszetkę na dobe w mleczku i 2 lek to ESPUTICON podaje 3 x po 4 kropelki równiez do mleka, CUUUUDO u nas działa, mały nie wyje mi wieczorami!!!!!!!!!! spi ładnie w nocy!!!!!!!
A herbatek nie pij za dużo, bo własnie może być odwrotny skutek, będzie za dużo gazów:((((

Ok robimy test - czyli herbatka precz...a z tymi kropelkami to ciezko widze, nie wiem czy u mnie to jest a recepte czy nie a wizyta dopiero 02.09 qrwa dobrze ze nie 02.10....no i ty Bombusiu w odciagnietym mleczku to dajesz...hmmm a ja walcze z odciaganiem wlasnie. Poszukam moze jest jakis odpowiednik tu w aptekach...
A wogole jestem sama I dzien z mala...zle mi bez M..jakos bezpieczniej sie czulam.

Kochana mój synek też stękał co wieczór, ale od 2 wieczorów jest spokój, BlackOpal poleciła mi wspaniałe leki (zresztą mówiła również o nich moja dr) są to LACIDOBABY probiotyk , podaje jedną saszetkę na dobe w mleczku i 2 lek to ESPUTICON podaje 3 x po 4 kropelki równiez do mleka, CUUUUDO u nas działa, mały nie wyje mi wieczorami!!!!!!!!!! spi ładnie w nocy!!!!!!!
A herbatek nie pij za dużo, bo własnie może być odwrotny skutek, będzie za dużo gazów:((((

Bombusiu dzięki wielkie. Czytałam o tych lekach i jedno mnie martwi - nie pisze, że można stosować u niemowląt. Boję się trochę...

Ok robimy test - czyli herbatka precz...a z tymi kropelkami to ciezko widze, nie wiem czy u mnie to jest a recepte czy nie a wizyta dopiero 02.09 qrwa dobrze ze nie 02.10....no i ty Bombusiu w odciagnietym mleczku to dajesz...hmmm a ja walcze z odciaganiem wlasnie. Poszukam moze jest jakis odpowiednik tu w aptekach...
A wogole jestem sama I dzien z mala...zle mi bez M..jakos bezpieczniej sie czulam.
navijo tak z odciagnietym mlekiem daje i naprawde widze różnice w synku!!!!!!
Ja też chowam mlenio do lodówki zbieram sobie jak czuje ze musze odciągnąć, potem mozesz zamrozić! Tylko pisz daty, aby wiedziec które podac:)

Bombusiu dzięki wielkie. Czytałam o tych lekach i jedno mnie martwi - nie pisze, że można stosować u niemowląt. Boję się trochę...

magdawu jak sie boisz to poradz sie swojego lekarza, mój mi sam zapisał ten Esputicon na kartce i powiedziała, ze juz moge podawac, tylko to drugie kupiłam jak napisała Black, ale to są probiotyki i nie trzeba sie tego bać!!!!!
No mój jest o niebo spokojnieszy po tym i kupy są łądne:))))))))
Ponadto dużo na innych forach piszą mamy o tym leku i podają, bo oczywiście też poczytałam!

magdawu jak sie boisz to poradz sie swojego lekarza, mój mi sam zapisał ten Esputicon na kartce i powiedziała, ze juz moge podawac, tylko to drugie kupiłam jak napisała Black, ale to są probiotyki i nie trzeba sie tego bać!!!!!
No mój jest o niebo spokojnieszy po tym i kupy są łądne:))))))))
Ponadto dużo na innych forach piszą mamy o tym leku i podają, bo oczywiście też poczytałam!
No racja.
synkowi zapodawałam Dicoflor jak był taki malutki(to samo co lacidobaby)
Esputicon na gazy też mieliśmy.Musze zakupic małej,bo cos mi wieczorami steka.Dałabym jej po połudmiu,by gazy sie rozeszły.

reklama
Ok AgaS czyli odciagac po karmieniu....tyle ze mala ssie 1 cyca i z tego jednego potem zejdzie mi gora 20-30 ml a drugiego nie ruszam niech sie napelnia dalej dla malej....No i nie wiem jakim sposobem dojsc do tych 180 ml??? Zbierac caly dzien i do lodowki???Nie stanie sie nic takiemu mleku??
navijka wedlug tego co mnie tutaj ucza- aaaa i jakamam lekture przy sciagarkach- bo dostalam tam ksiazke- jak to robic to smialo mozesz zbierac pookarm przez 24 godz. Tylko nie lacz ich razem zanim nie dojda do tej samej temperatury.
Ja mam pelne obie piersi i czesto jesli sa juz jak kamien- maly nawet z jednej nie potreafi wyssac , wiec wtedy sciagam ale nie wiecej niz 120 tzn. maglabym wiecej - jednak nie chce zeby piersi tez produkoaly mi mleka w nadmiarze- ja coreczke karmilam do roczku i z zamrazalnika jak pamietam nic nie wykorzystalam.

Do góry