reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Małe ssaki - czyli wszystko o karmieniu piersią lub butelką:)

właśnie mam ten sam problem- tzn dokarmiam małego raz dziennie mlekiem modyfikowanym. Pije z piersi po 2h, a potem skrzeczy i chce jeszcze. Nie śpi, bo jest głodny, chyba, że zaśnie ze zmęczenia....i śpi godzinkę- dla mnie jasne jest, że się nie najada zastanawiam się jak długo tak będzie...dlatego dokarmiam go NAN-em i po nim potrafi z 3h spać... trochę czuję się bezsilna, że tak jest i czy kiedykolwiek będę miała tyle mleka, że mały się naje...

A opróznia co najmniej jedna piers do końca?bo czasem dziecko spija tylko to mleko pierwsze z obu piersi i pozornie jest najedzone.
No i czasem powodem jest długie ssanie piersi przez dziecko,przysypianie przy niej,wtedy dziecko więcej spala kalorii przy piciu niz dostaje,szczególnie,że teraz tak ciepło.i wtedy szybciej jest głodne,bo przy piciu z butli tak sie nie nameczy i nie spali tylu kalorii.

a kupki u nas po kazdym karmieniu prawie.

reklama
Na początku maluszki zwykle robią kupki w prawie każdego pampersa, ale to przez pierwsze dni. Większość dzieci po ok tygodniu, dwóch już zaczyna robić jedną większą kupę i ewentualnie kleksy tylko zostawia w pieluchach ;)
Ważny jest głównie kolor kupy i konsystencja (nie za twarda).

Przystawiac non stop jak najbardziej ale i tak samo kontrolowac wage bo jak juz pisalam ja przystawialam caly czas,dzien i noc na cycu spanie po pare minut i od nowa a rezultat byl taki,ze dziecko znowu stracilo na wadze i juz lekarka ostra przeciwniczka dokarmiania zalecila dokarmianie po kazdym podaniu piersi wiec nie ma reguly i z calym szacunkiem nie kazda kobieta ma wystarczajaca ilosc pokarmu.
Fiufiu jesli chodzi o kupki u nas non stop bylo ale juz to sie normuje pamietaj,ze dokarmiasz malego jak pisalas a po mleku sztucznym kupka moze byc nie tak czesto!!!:-)

fiuufiuu pij morze h2o niegazowanej. I spokojnie, ja też dokarmiałam, najpierw po każdym karmieniu, potem 2 butelki na dzień, aż wreszcie od 10 dni Mały jest tylko na piersi. Twój organizm tez musi "zaskoczyć" co i jak. Oby nie zaskoczył, jak mój i żebyś za parę dni nie walczyła z nawałem... :happy:
Co do kupek, to mam wrażenie, że to zależy mocno od naszej diety. W szpitalu Mały walił bez bólu za każdym karmieniem. W domu, jak zaczęłam rozszerzać delikatnie dietę zaczęły się stękania i godzinne walki. Przestraszyłam się, na 1 dzień przeszłam na kleik to i Małemu przeszło. Teraz kupcia często, ale nie za każdym karmieniem.
A w ogóle to mam jednego cyca wielkości kabaczka, a drugiego wielkości jabłka. O dziwo Karol najada się z każdego z osobna, nie robi żadnej róznicy :szok:. Mi natomiast robi to różnicę, bo ten większy jest jak niewybuch, mam ciągłe wrażenie, że eksploduje... Więc podaję systemem: duży/duży/mały/duży/duży.
To się wyzwierzałam :-D

Wiem, że można wyporzyczyć wagę z przychodni. My mamy od urodzenia Marcinka i codzinnie jest ważony.

A co do kupek to u nas jest tak jak napisała Black. Czyli mały robi tak 1-2 większe kupy dziennie, i czasem kleksy. Kupy są ciągle takie same czyli dość rzadkie, żółtke z grudkami.

Martitka-26 – w szpitalu w pierwszych dniach powiedzieli mi, że dziecko pije ok. 30 ml, czyli apetyt szybko im rośnie :-p

Misslena – Ada jak budzi się po 6h spania to je tak łapczywie, że szok, patrzę czy mi się zaraz nie zakrztusi, to wtedy beka że hej, jak je częściej to zdecydowanie spokojniej i mogę zapomnieć, że mi beknie od razu,:dry: czasem po 30 minutach się przypomina, jak brzuszek zaczyna pobolewać. Zdecydowanie musi być teraz mleczko pyszniejsze po prostu :tak:

Jenny83 – no jak waga spada to logiczne, że coś jest nie tak. :tak: No to moja Ada pewnie z 4kg już ma, czyli 600 ml powinna wychłeptać – nieźle :sorry2:

Fiufiu – moja mama zawsze miała hektolitry w cycach, a ja po miesiącu i tak potrzebowałam butlę, taki żarłok byłam, więc może Twoje Maleństwo potrzebuje tez ciut ponad normę. ;-) U mnie kupa w każdej pielusze tzn. 2-3 większe i spore kleksy, ale my jesteśmy wyłącznie na cycu, a to chyba też ma znaczenie :dry:

Alaa – dzisiaj chyba taki jakiś dzień, bo gdzie nie zajrzę na forum to ktoś ma dzisiaj przeboje z częstym jedzeniem i nie spaniem albo drzemaniem. Moja Ada teraz padła od 7 rano, za to przy cycu siedziała prawie non stop i sobie drzemała, a ja z Nią, bo co tu innego robić :-p No i juz słyszę jak miauczy w łóżeczku, oby się nie obudziła jeszcze przez 2h :zawstydzona/y:

Lilijanna na pewno jest więcej tego mleczka po herbatkach, ale nie wiem czy treściwsze. W każdym razie jak postoi trochę w lodówce to można śmietanę zebrać ;)

Ja nie mogę na brak mleka narzekać. Mały cyca co 2-3 h z dwóch cycków, średnio po 15 minut z jednego. Jak porządnie się uzbiera to aż sika na wszystkie strony z cyca. Gabryś zzasami jest marudny albo zaspany, więc albo w niedługim czasie jest znowu cycek albo dokarmiamy go butlą z wcześniej odciągniętym mlekiem.

Jak odciągam pokarm to tak bez problemu i większego wysiłku mam 80 - 90 ml. Mam aventa isis ręcznego. Mały z butli ściąga dokładnie taką porcję, czasami zostanie 10 - 15 ml.

Jedyne co mnie wkurza to cieknący pokarm nocą. Mały dostaje ostatniego cyca około północy i jeszcze 40 - 50 ml z butli. O 4:00 muszę odciągać pokarm bo mi leci ciurkiem. Mały cycka nie dostaje bo nie chce potem spać w swoim łóżeczku, zresztą cycanie trwa dłużej w nocy i jest mniej efektywne, wiec tata bierze synia, podgrzewa 90 ml i jest spokój do 7, 8 rano.

a jak u Was wygląda sprawa z kupkami? Bo mój mały robi jedną dziennie i nie wiem czy to nie za mało- dużo siusia więc wydala z siebie niepotrzebne rzeczy ale ta kupka trochę mnie martwi... gdzieś czytałam, że niby maluch na piersi może kupkać nawet raz na 2-3 dni- niemniej obawy są...
Mój robi około 5 kup na dobe, bo w nocy tez czasem strzela:)......konsysytencja cały czas taka sama dośc luźne, nie rzadke i żółte!

Na początku maluszki zwykle robią kupki w prawie każdego pampersa, ale to przez pierwsze dni. Większość dzieci po ok tygodniu, dwóch już zaczyna robić jedną większą kupę i ewentualnie kleksy tylko zostawia w pieluchach ;)
Ważny jest głównie kolor kupy i konsystencja (nie za twarda).
No własnie chyba od dzisiaj idą kleksiki, bo były już dwa takie małe, nooo aby ubrudzić pampersa (czystego) he he:)

Andzia no mnie też zalewa w nocy mleko, spałam 2 nocki w staniku i wkładkach, ale nie mogę dłuzej!!!! swędzą mnie, nie dochodzi powietrze i ochydnie sie z tym czułam.......z tym cieknącym zresztą tez:(((((((

Ostatnia edycja:
u nas tez mniej kupek moze ze 3 konkret tak to kleksy a na piersi tylko
i kolor juz nie żółty tylko leekkko brazowy

i tez dzien na cycu teraz odsypia..bo umeczona strasznie
nocka do bani z reszta tez

reklama
co do kup to u nas zdarzają się ok 4 - 5 solidnych kup, żółte, rzadkie i z takimi grudkami. Poza tym jak pielucha jest zasikana to kleksy też są spotykane. właśnie jestem świeżo po wymianie zasikanego pampersa z kleksem ;)

Do góry