welonka25 to ja Ci podrzucę przebis na błyskawiczniaka. Jestem antytalent do ciast, a to jest proste, trzeba tylko pilnować przepisu, robi się błysk:
4 jaja
1 szklanka cukru
0,5 szklanki oleju
1,5 szklanki mąki luksusowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
zapach
owoce lub kakao, bakalie itp.
Zmiksować całe jaja z cukrem, dodać olej i miksować, a na koniec mąkę z proszkiem. Dodać zapach (ja nie zawsze dodaje). I teraz w zalezności od inwencji twórczej. Albo można zrobić z owocami, albo kakaowe, albo mieszane biało-kakaowe.
- wariant I owocowe: Blachę smarujemy tłuszczem i wylewamy na nią ciasto. kładziemy na wierzch owoce (nie za ciężkie kawałki, bo pospada).
- wariant II kakaowe: wsypujemy kakao, mieszamy (miksujemy) (możemy dorzucić bakali). Blachę smarujemy tłuszczem i wylewamy na nią ciasto.
- wariant III mieszany: Blachę smarujemy tłuszczem i wylewamy na nią połowę ciasta. Do 2 połowy dosypujemy kakao i mieszamy (miksujemy). Wylewamy na jasne cisto i np patyczkiem od szaszłyków mieszamy delikatnie ze sobą ciasta.
- wariant IV z przyprawą do pierników: wsypujemy kakao, dodajemy przyprawę do pierników i mieszamy (miksujemy). Blachę smarujemy tłuszczem i wylewamy na nią ciasto.
piecze się ok. 1 h w 180 stopniach.
Mam nadzieję, że w miarę jasno to napisałam. Dłużej się pisze niż robi
.