reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majówki w kuchni... czyli co serwujemy...

trzeba ugotować mleko skondensowane w puszcze (słodzone) i będzie karmel ;-):happy2:

Ja robiłam to ciasto co podała Żania, tylko sama gotowałam budyń (nie gotowy :-p) a wierzch posypywałam startą czekoladą :tak:
Ciasto jest strasznie słodkie :happy2::-) ale dobre :cool:
 
reklama
Kurcze dziewczyny jak ja Wam zazdroszczę, że potraficie gotować i piec rożne pyszności i smakołyki :tak:
Ja niestety nie mam wyobraźni w kuchni a tak bardzo chciałabym się nauczyć :wściekła/y: chyba nie wychodzilabym z kuchni :-)
 
Ja uwielbiam robic ciasta, ale ostatnio jakos mam na to czas
z gotowaniem to jest tak ze od czasu do czasu cos tam ugotuje ale poniewaz mieszkamy z moja mama wiec to ona robi wiekszosc rzeczy w kuchni albo moj maz ktory uwielbia gotowac
 
dla mnie mega kopalnią przepisów jest www.gotowanie.wlk..pl/przepisy i Przepisy kulinarne - Przepisy - Ciasta, desery, sałatki

ostatnio robiłam drożżówkę ze śliwkami i kruszonką - wyszła pyyycha, wszystkich ścieło z nóg jak widzieli z zniknęła zanim wystaygła ... (foto w garnku synusia jakbyście chciały zobaczyć...)
polecam te stronki sama często z nich korzystam...
teraz chwilowo nie pichce bo mam remont kuchni - to lecę z młodym na spacer wypróbować NOWĄ brykę...
Ja w sobotę przed południem korzystając z tej drugiej stronki zrobiłam kuleczki Rafaello (trzeba wejść na desery i są tam chyba drugie). Rewelacja. Zrobiłam je z migdałem w środku i już więcej oryginalnych nie kupię:-D. Zawsze je uwielbiałam ale są dość drogie, żeby się nimi objeść:-(. A teraz już mogę:-p:-)
 
a ja wam zazdroszczę ze macie czas, zeby coś ugotować
jak coś robie to albo w parowarze (bo nie muszę pilnować...tylko wrzucam wszystko), albo są to sałatki a'la obiad (z ryzem lub makaronem, miesem warzywami, ryba...zawsze cos zmieniam) albo to samo w wersji 'na ciepło' zapieczone serem:cool:



Pisałyście ze lubicie kalafior (brokuły)...proponuje w trochę innej wersji z sosem grzybowo-fetowym;-):

zupa grzybowa z torebki (albo kostka grzybowa, albo wywar grzybowy) przygotować w wersji esencjonalnej, do tego wrzucacie ser feta...ma sie rozpuscić. Potem trochę smietany (jogurtu) dla zlagodzenia smaku...i doprawić.

Ugotowane brokuły zalać sosem i mozna troszkę opiec w piekarniku

na tej bazie mozna tez zrobic zapiekanke...dodając piers z kurczaka (oczywiscie wczesniej obsmarzona np w sosie sojowym) albo plus makaron( tez wczesniej ugotowany)
 
welonka25 to ja Ci podrzucę przebis na błyskawiczniaka. Jestem antytalent do ciast, a to jest proste, trzeba tylko pilnować przepisu, robi się błysk:
4 jaja
1 szklanka cukru
0,5 szklanki oleju
1,5 szklanki mąki luksusowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
zapach
owoce lub kakao, bakalie itp.

Zmiksować całe jaja z cukrem, dodać olej i miksować, a na koniec mąkę z proszkiem. Dodać zapach (ja nie zawsze dodaje). I teraz w zalezności od inwencji twórczej. Albo można zrobić z owocami, albo kakaowe, albo mieszane biało-kakaowe.
- wariant I owocowe: Blachę smarujemy tłuszczem i wylewamy na nią ciasto. kładziemy na wierzch owoce (nie za ciężkie kawałki, bo pospada).
- wariant II kakaowe: wsypujemy kakao, mieszamy (miksujemy) (możemy dorzucić bakali). Blachę smarujemy tłuszczem i wylewamy na nią ciasto.
- wariant III mieszany: Blachę smarujemy tłuszczem i wylewamy na nią połowę ciasta. Do 2 połowy dosypujemy kakao i mieszamy (miksujemy). Wylewamy na jasne cisto i np patyczkiem od szaszłyków mieszamy delikatnie ze sobą ciasta.
- wariant IV z przyprawą do pierników: wsypujemy kakao, dodajemy przyprawę do pierników i mieszamy (miksujemy). Blachę smarujemy tłuszczem i wylewamy na nią ciasto.
piecze się ok. 1 h w 180 stopniach.

Mam nadzieję, że w miarę jasno to napisałam. Dłużej się pisze niż robi :-p.
 
nie napisałam, że mleko trzeba gotować co najmniej 2 godziny :tak:

Żaniu - chodziło mi o to, że masę budyniową robię sama z mąki krupczatki i nie używam budyniu śmietankowego ;-)
 
reklama
Do góry