reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majówki 2014

reklama
Cześć dziewczyny!
Podczytuje Was od dwóch dni i zdecydowałam się do Was dołączyć:-)

Jestem całkiem zielona w tych forumowych sprawach, wiec liczę na Waszą pomoc.
Mam nadzieję, ze przyjmiecie mnie i będę mogła się razem cieszyć z tego pięknego "brzuszkowego" okresu:-)
Mam na imię Paulina, i mam termin według om na 23.05.2013:-)
Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamuśki :-)

Gratuluje udanej wizyty :)
Mialam taki dobry humor i sasiadka z parteru tak mnie podk....wila ze az mnie brzuch zaczol bolec. A wszystko przez to ze moj maz podjechal pod klatke zeby ziemniaki z zaprawe wyladowac zeby nie dzwigac a ona z morda ze trawe gnieciemy i ze na policje zadzwoni .no masakra:angry: A malo tego jeszcze do nas z morda ze my sobie mieszkanie na wspolnym strychu robimy no masakra owszem uzywamy go ale do trzymania materialow budowlanych typu plytki bo mamy male mieszkanie i sie nie miescimy no ale po to on chyba jest?? Sorki ale musialam sie wygadac.
Dziekujemy za gratulacje;)

czemu to takie małe od czego zależy ja czarne wizje mam:-(

Perelka:

Jako wartość referencyjną dla poszczególnych wymiarów, przy określaniu prawidłowości rozwoju płodu, podaje się zwykle średnią czy medianę wymiaru dla danego dnia, a w drugim i trzecim trymestrze dla tygodnia ciąży. Nie należy traktować tych pojedynczych wartości jako wyznacznika zdrowia naszego dziecka. Należy pamiętać, że średnie, statystyczne dziecko nie istnieje, a każde rozwija się w swoim tempie. Dlatego oprócz średnich podaje się często wartości skrajnych centyli. W naszych artykułach o przebiegu kolejnych tygodni ciąży podane zostały szacowane wartości dla piątego i dziewięćdziesiątego piątego centyla.
Piąty centyl to taka wartość, że jedynie pięć procent dzieci posiada daną cechę na poziomie niższym od niego. Podobnie dziewięćdziesiąty piąty centyl to wartość, od której większymi wymiarami może pochwalić się pięć procent największych dzieci.

Próbując samodzielnie oceniać rozwój dziecka, należy zwracać uwagę przede wszystkim na jego harmonijność, tj. dobrze, jeśli wszystkie wymiary znajdują się w pobliżu tego samego centyla czy średniej. Ponadto należy pamiętać, że niscy rodzice raczej będą cieszyć się mniejszym noworodkiem, a wysocy większym. Te indywidualne różnice będą się uwidaczniać coraz bardziej wraz z postępem ciąży i wzrostem maluchów. Na koniec warto mieć na uwadze, że tabele centylowe powstawały na bazie pewnej obserwowanej populacji z przeszłości, która może nie odpowiadać dzisiejszym realiom.

A tutaj masz info nt tygodnia, w którym jesteś:
11 tydzień ciąży | parenting.pl

Także sama widzisz, że nie ma się czym martwić :)

Lotos81 - no właśnie się zastanawiam dlaczego gin nie kazał mi brać nospy... tylko duphaston czy jak to się pisze... z tego co w necie wyczytałam, to wszystkie dziewczyny które miały napięcia brały nospe, luteina i magnez... a ja nic... sama nie wiem co o tym myśleć...

perełka to idź wcześniej. wizyta jest kontrolna, ale jeśli coś niepokoi w miedzy czasie to można, a nawet trzeba iść.

szkoła nie przejmuj się sąsiadką, kij jej w oko;-)

Kasiek no-spę i magnez możesz spokojnie profilaktycznie brać. zwłaszcza jeśli poczujesz twardnienie brzucha. Ja biore magnez 2 razy dziennie, a no-spę jak mnie brzuch boli

znowu jeden pod drugim, wybaczcie, beznadziejnie to sie ustawia, powinien po prostu "podłączyć się" pod ostatni mój, jesli nikt się nie dopisał

reklama
Do góry