reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majówki 2014

Anitka a moze chcesz przepis na ciasto jakie ja sobie robie? Mnie po nim cukry nie wychodzą a jak wychodza to tak do 130.
Mnie teraz po pizzy, napoju z mango i m&m's wyszlo 108. Nie ogarniam tego, bo jeszcze kilka dni temu dosłownie nic nie moglam jesc, bo mialam tak wysokie cukry i diabetolog chcial mi przepisać insuline. Nie dostalam jej tylko dlatego, ze dziecko wage mialo prawidlowa a ja schudlam o jakies 2kg.

reklama
iza_marta coś jest dziwnego z tymi cukrami bo mój tato (ma cukrzycę typu II) jak sobie wciągnie coś słodkiego to ma cukier ok a po zwykłym posiłku przekracza normy :confused: Śmiejemy się, że musi przejść na dietę słodyczową ;-):-D

Martyyyyna a to dobre :D. To nie wiem co gorsze, bo w sumie ze slodyczami mozna zgrzeszyc raz na czas, ale jak po normalnym jedzeniu ma np. czesto to beznadziejnie :(. Ja tylko sie martwie, zeby moje dziecko nie mialo cukrzycy na stałe i zeby urodzila sie zdrowa.

izus a co to za ciasto? Poproszę o przepis :) Zjadlam obiad ledwo minela godzina, półtorej a ja glodna jestem. A najbardziej chce mi sie slodkiego, czekolady ... batonika 3 bit ;) albo mojego ulubionego Bajecznego mniam, mniam...albo Pierrota ...na sama mysl o slodkosciach Mlody podskakuje w brzusiu jak szalony ;)

Anitka jak masz ochotę na cos slodkiego to zjedz pol batonika albo 1/3, bo potem jest Jeszcze gorzej, bo je sie wszystko co wpadnie w rece i to w duzej ilosci. Ja np pije kakao to z wiatrakiem mala filizaneczke.

Przepis na ciasto:

2-3 paczki herbatnikow pettit bery (nie wiem jak sie nazywaja dokladnie)
Maslo
Smietanka 30% najlepiej MU 250ml
5 serkow Turek naturalnych
Cukier waniliowy
Olejek/aromat waniliowy
Odribinka cytryny

Ciastka kruszysz jak najdrobniej i wsypujesz do tortownicy. Dodajesz maslo i mieszasz reka az do jednolitej masy tak, ze mozesz uklepac z tego spod na ciasto. Niestety robie to na oko. Potem w misce ubijasz smietanke tak, aby mozna bylo miske odwrocic i nie spadla. Nastepnie wrzucasz kolejno serki i miksujesz. Jak juz bedzie jednolita masa to dodajesz odrobinkę soku z cytryny, aromatu waniliowego i jako, ze jest to ciacho dla nas z cukrzyca to daje tylko max. torebke cukru waniliowego. Potem wstawiasz do lodowki i czekasz az troche stezeje. To ciacho zawsze bedzie mialo kremowa a nie stala konsystencje, wiec sie nie zdziw. Jesli chcesz stala to dodaj odrobiny zelatyny. Można tez kupic barwniki spozywcze i zrobic teczowe ciasto :). Zrobilam takie dla kolezanki na urodziny :D.

Moze byc 28 ;) mam nadzieje, ze bedzie Ci smakowac :D jem to ciacho codziennie po kawaleczku :) no i mam nadzieje, ze cukry beda po nim dobre :D

izus Ty to jestes jakas "uprzywilijowana" przy tej cukrzycy i Twoje dogadzanie sobie nie ma duzego wpływu na cukry. Ah....zazdraszczam, ale to juz wiesz ;)

Iza_Marta do tego jeszcze kukurydza idzie bo zapomnialam...a moglabym urodzić ale chyba nici na razie
CzekamyNaIgorka wspolczucia kochaba :*

reklama
Anitka u mnie jest jakas masakra, bo raz jest tak a raz tak i ja nerwicy dostaje, bo nigdy nie wiem jak bedzie. Lekarze tez nie wiedza co robic, bo po tych moich wynikach duzo informacji nie maja. Mowia, ze gdyby byla jakas regularnosc to jeszcze by wiedzieli. Zobaczymy jak to bedzie jak mala sie urodzi. Martwie sie caly czas czy ta cukrzyca faktycznie nie ma na nia wplywu. Wiesz wracajac jeszcze do lekarzy, itd. To ja nie bylam zadowolona z opieki jaka mialam przez Poradnie i gdybym do niej chodzila na bank mialabym insuline wdrozona, bo jak tylko sie ich sluchalam to mialam straszne problemy. Wkurzylam sie i doszlam do wniosku, ze bede sluchac swojej intuicji i tak sa normalne rzeczy, ktore jem i te ktore wiem, ze nie moge. Np. wszystkie ciemne chleby, ale nie to probody tylko normalne strasznie podwyzszaja mi cukier. Wiem tez ile czego moge zjesc i z czym laczyc. Np. makarony z salatka z salaty jak jest np surowka to na bank mam cukry. Tylko czasami mam wlasnie tak, ze nic nie moge jesc, bo cukry niewiadomo skad sa strasznie wysokie. Po czym to samo mija...dziwne! Kolezanka mowila, ze ona tak miala i jej dziecko na trzustke uciskalo.

Diabliczka ja to sie staram cos "ruszyc" moja mala do wyjscia, ale ona nie ma zamiaru. Nawet po przytulaskach nie mam zadnych skurczy a daje niezle popalic mezowi ;). Wiem, ze jeszcze mam czas do terminu, ale chcialabym do nastepnej wizyty juz urodzic, bo nie chce indukcji czy wywolywania. Zreszta bardzo chce juz urodzic, ale bylabym wdzieczna gdyby ktos zrobil to za mnie :D. Najlepiej maz, zeby sobie nie myslal, ze ciaza i porod to taki lajcik :p.

Do góry