brownagula - eh, przykro że Twój nie jest po Twojej stronie ;/
Właśnie, muszę przytachac sokowirówę i też będę tłukła marchewkowe soczki, bo teraz pijam pomarańczowe wyciskane wyciskarką i są super, ale jednak warzywka to warzywka
.
Tak naprawdę każda z nas powinna dietę niskocukrową stosować i to nie tylko w ciąży. Ludzie ogólnie za dużo teraz cukru jedzą. I najgorsze jest to że cukier nie jest tylko w słodyczach, ale naprawdę duża ilość jest w jogurtach, w napojach, a soki sklepowe w sumie dla mnie nie mają żadnej wartości... po takim domowym soku jestem "najedzona" na dwie godziny, a ten ze sklepu to nawet pragnienia nie gasi, dla mnie zdecydowanie lepsza jest woda ;/.
Teraz ogółem się "suplementuję" kakao i siemieniem lnianym. Kakao jak wiecie wszystkie jest bardzo zdrowe, ale niestety nie w połączeniu z cukrem czy mlekiem (zabijają jego właściwości). Polecam taki przepis - 2 czubate łyżki kakao wrzucamy do kubka, do tego dla chcących łyżeczka miodu i zalewamy ciepłą lub zimną wodą. Z ciepłą w sumie jest smaczniejsze i chyba lepsze na zimę
. I w ten sposób staram się między innymi uzupełnić magnez
. Dodatkowo biorę 2 łyżki ziarna siemienia lnianego do młynka do kawy i sobie mielę, a potem dolewam wody i wypijam (dla mnie to najłatwiejsza forma żeby tego aż tyle zjeść, ale można dokładać do surówek itd, byle nie gotować/smażyć). W ten sposób dostarczam sobie omega 3, ale też ma dużo innych bardzo pozytywnych składników
. No i polecam jeżeli ktokolwiek ma problem z żołądkiem, działa i na zatwardzenia, i na biegunki i inne problemy
. No i jak kogoś to nie przekonuje, to świetnie działa na skórę, włosy i paznokcie. A w dodatku kwasy tłuszczowe omega 3 to pożywka dla mózgu! A teraz mamy mózgi dwa
P. Ale zrobiłam reklamę
.
Moje starania co do ograniczenia slodyczy trochę nie wychodzą, ponieważ mój ciągle mnie namawia na jakieś ciacha ;/. Cóz... muszę w końcu krew zbadać i w ogóle cukier, i zobaczyć czy wszystko w porządku na pewno...