reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majóweczki 2020

Matko i córko. Ja tak myślałam, że będę z pierwsza córka prasować i odpuściłam gdy mała zaczęła raczkować. Nie znoszę prasować i nie będę teraz też tego robić
.🤣🤣🤣 A na początek kupię tylko proszek dla dzieci, jak się skończy to przejdę na wspólne pranie. Moja córka mając 3 miesiące miała pranę ubrania już w naszym proszku i nic się nie działo :)

reklama
Też muszę w takim razie wypróbować proszki i płyny przeznaczone dla dziec. Mi te zapachy nie przeszkadzają. No i niestety u mnie problemy skórne są, u męża nie koniecznie. Zobacyzmy po kim będzie :)

A jak u was dziewczyny z miejscem na przewijanie i rzeczy dziecka? Pytam bo to moje pierwsze dziecko, upragnione i wywalczone :) mieszkamy z mężem w kawalerce, potem jezscze 2 miesiące po porodzie do lipca też, potem się przeprowadzamy na chwilę do rodziców, w Święta Bożego Narodzenia może uda się już przeprowadzić do naszego Małego DOmku <3 :) Ale muszę jakoś przetrwać. Miejsca w mieszkaniu jest mało i zastanawiam się czy może jakąś komode kupić z IKEA? i tam położyć przewijak i wszystkie rzeczy Malutkiej?
Łóżeczka na razie nie będzie, tylko dostawka do łóżka. Podobno starcza do 3 miesiąca :) więc akurat.
Ma początek i tak jak piszesz na chwilę dużo ci nie potrzeba my w sypialni zrobilismy kącik normalne łóżeczko na nim sztywny przewijak i taka wąska szafkę kupilam z półkami byla to szafka lazienkowa 😁 teraz zrobię podobnie pewnie zeby przez pierwsze pół roku mala byla z nami pod ręką , a później transport do pokoju brata

Na dole zdjecie jak to mialam zrobione ponad 3 lata temu i super mi się sprawdzalo, wszystko mialam pod ręką do roku malego pozniej urzadzilam mu jego pokoik

Załączniki

• 20200225_122129.jpg
    20200225_122129.jpg
    1,5 MB · Wyświetleń: 114
Ja prałam w dziecięcych płynach do roku. Pozniej z naszymi, ale płukałam w Lenor sensitive. Nie było problemów. I tez prasowałam i prasuje za każdym razem, ale uważam, ze to według własnego uznania. Bo to na pewno czasochłonne, a często gęsto jest się wypompowanym. Ważne, ze są czyste [emoji28]

Hejka :D
Kurcze mam wrażenie że tylko chwilę tu nie zaglądałam a tu tyyyleee postów :D
Brzuch mi w końcu podrósł, mała Magdalena marzy już 1,6kg (a miesiąc temu na wizycie miała około 560g także szook) :D trochę brzuch przeszkadza, nie mogę normalnie siedzieć (normalnie czyli z kolanami pod brodą haha) albo garbić się bo mi się robi pas fałdy między piersiami a brzuchem :p leżenie na boku spoko ale weź się przewróć na drugą stronę to dopiero wysiłek. Szybciej się męczę, mam humory i wkurza mnie to, że mam już wycieki z piersi :p szczególnie w nocy jak nie mam stanika i wkładek (łolaboga :p )
Czym smarujecie brzucha? Ja robię sobie mix, witamina a i e,baza kosmetyczna z witaminami, taki gotowy preparat z rossmana zapobiegający rozstępom i do tego jeszcze olejek z pestek moreli (chyba). taki mix nakładam i brzuch nie swędzi.

Ja ubranek na 56 mam mało, większość szłam w 62.
U mnie miał mąż prasować ale mało pogniecione te ubranka i zrezygnowaliśmy. Jak mi coś odbije to będzie stał i prasował [emoji2957]
Ufff, jak dobrze dziewczyny, że nie tylko ja mam założenie, że nie będą prasować ):D nie cierpię prasować ! A myslała, że z ubrankami dziecięcymi to konieczność. Ufff, ale mi ulżyło. :)
Podpowiedxcie tylko w czym prać?
A jak robicie z ubrankami ? Lepiej mieć więcej 62 i tylko ze dwa zestawy 56? Bo nie wiem czy dokupywać coś ;/ Jak ja się rodziłam to miałam 59 cm, a zapowiada się raczej, że Malutka też urodzi się szczupła ale dluższa :D Ja przymierzam się teraz do zakupu wózka. Akurat kasa jest odłożona to szukam, ale ja kupuje używany. Szukam też łóżeczka dostawnego (tylko nie wiem czy tam trzeba też nowy materacyk? )
Tyle pytań a tak mało odpowiedzi :D
Okazało się też, że jestem zapisana w przychodni w której nie przyjmują dzieci i nie ma położnej. Więc nie wiem co mam teraz zrobić. Znaleźć jakąś przychodnie, w której będę chciała po porodzie zapisać Malutką i tak podejść i zapytać o położną? Słyszałam, że jak nie idzie się na Sszkołe Rodzenia to można skorzystać z pytań do położnej i umówić z nią spotkanie. Prawda to ? :D

Uf łazienka pomalowana, kafelki umyte , w szafkach tez picus glancus...
Co do ubranek to ja mam duzo 56 , z młodym w ciąży mi nagadali ze 56 nie potrzebne i 62 kupowlam, waga przewidywana miala być 3500 , a mały mial 47 cm i 2980 więc mąż jeździł po mieście i do szpitala mi przywiózł 50 rozmiar , a 56 juz sama kupowalam prosto po wyjscu ze szpitala takze teraz może 50 nie bede kupowac bo drugie dziecko z reguły ciut wieksze się rodzi, ale 56 mam na poczatek. 62 tylko kilka sztuk tego co po synku uniwersalne bylo i wiadomo, ze prezenty tez ubraniowe beda wiec bez szaleństw.

No u mnie akurat drugie było większe. Córka 3500 i 53, a syn 4000 i 56 (Obydwoje dwa tygodnie przed terminem [emoji28]). Trzecie aż się boje pomyśleć [emoji23] i ciuszki mieliśmy na 62.

A jak ogarnąć położna przed porodem?
Zapytaj w innej przychodni nie musisz być nawet zapisana do tej przychodni. Jak masz gdzieś w pobliżu przychodnie inna. A skąd jesteś? Nawet możesz po dzwonić po przychodniach i jak będzie jakaś to napewno Cię zapisza lub dadzą do niej nr abyś mogła się zapisać.

Dzisiaj zakupiłam nosidelko do samochodu i do wózka z drugiej ręki prawie jak nowe i polowa ceny maxi cosi cabrio fix received_171187024332647.jpegreceived_614371009138853.jpeg
Teraz tylko wozek chyba najdroższa rzecz. Chciałam używany ale w mojej okolicy takie modelu nie ma. A z daleka nie będę kupować bo bym chciała obejrzeć najpierw w jakim stanie. Tak więc czekam mnie zakup nowego.

Co do materaca do lozeczka Oczywscie moim zdaniem nowy.

reklama
A ja mam pytanie takie jeśli nie chodzę do szkoły rodzenia ani nie jestem zapisana do żadnej położnej porodu nie planuje w swoim miejscu zamieszkania to skąd położna będzie wiedziała żeby przychodzić do mnie ???🤔 Może głupie pytanie ale jestem zielona bo to moja pierwsza ciąża

Do góry