reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majóweczki 2020

Matko i córko. Ja tak myślałam, że będę z pierwsza córka prasować i odpuściłam gdy mała zaczęła raczkować. Nie znoszę prasować i nie będę teraz też tego robić
.🤣🤣🤣 A na początek kupię tylko proszek dla dzieci, jak się skończy to przejdę na wspólne pranie. Moja córka mając 3 miesiące miała pranę ubrania już w naszym proszku i nic się nie działo :)

reklama
Też muszę w takim razie wypróbować proszki i płyny przeznaczone dla dziec. Mi te zapachy nie przeszkadzają. No i niestety u mnie problemy skórne są, u męża nie koniecznie. Zobacyzmy po kim będzie :)

A jak u was dziewczyny z miejscem na przewijanie i rzeczy dziecka? Pytam bo to moje pierwsze dziecko, upragnione i wywalczone :) mieszkamy z mężem w kawalerce, potem jezscze 2 miesiące po porodzie do lipca też, potem się przeprowadzamy na chwilę do rodziców, w Święta Bożego Narodzenia może uda się już przeprowadzić do naszego Małego DOmku <3 :) Ale muszę jakoś przetrwać. Miejsca w mieszkaniu jest mało i zastanawiam się czy może jakąś komode kupić z IKEA? i tam położyć przewijak i wszystkie rzeczy Malutkiej?
Łóżeczka na razie nie będzie, tylko dostawka do łóżka. Podobno starcza do 3 miesiąca :) więc akurat.
Ma początek i tak jak piszesz na chwilę dużo ci nie potrzeba my w sypialni zrobilismy kącik normalne łóżeczko na nim sztywny przewijak i taka wąska szafkę kupilam z półkami byla to szafka lazienkowa 😁 teraz zrobię podobnie pewnie zeby przez pierwsze pół roku mala byla z nami pod ręką , a później transport do pokoju brata

Na dole zdjecie jak to mialam zrobione ponad 3 lata temu i super mi się sprawdzalo, wszystko mialam pod ręką do roku malego pozniej urzadzilam mu jego pokoik

Załączniki

• 20200225_122129.jpg
    20200225_122129.jpg
    1,5 MB · Wyświetleń: 111
Ja prałam w dziecięcych płynach do roku. Pozniej z naszymi, ale płukałam w Lenor sensitive. Nie było problemów. I tez prasowałam i prasuje za każdym razem, ale uważam, ze to według własnego uznania. Bo to na pewno czasochłonne, a często gęsto jest się wypompowanym. Ważne, ze są czyste [emoji28]

Hejka :D
Kurcze mam wrażenie że tylko chwilę tu nie zaglądałam a tu tyyyleee postów :D
Brzuch mi w końcu podrósł, mała Magdalena marzy już 1,6kg (a miesiąc temu na wizycie miała około 560g także szook) :D trochę brzuch przeszkadza, nie mogę normalnie siedzieć (normalnie czyli z kolanami pod brodą haha) albo garbić się bo mi się robi pas fałdy między piersiami a brzuchem :p leżenie na boku spoko ale weź się przewróć na drugą stronę to dopiero wysiłek. Szybciej się męczę, mam humory i wkurza mnie to, że mam już wycieki z piersi :p szczególnie w nocy jak nie mam stanika i wkładek (łolaboga :p )
Czym smarujecie brzucha? Ja robię sobie mix, witamina a i e,baza kosmetyczna z witaminami, taki gotowy preparat z rossmana zapobiegający rozstępom i do tego jeszcze olejek z pestek moreli (chyba). taki mix nakładam i brzuch nie swędzi.

Ja ubranek na 56 mam mało, większość szłam w 62.
U mnie miał mąż prasować ale mało pogniecione te ubranka i zrezygnowaliśmy. Jak mi coś odbije to będzie stał i prasował [emoji2957]
Ufff, jak dobrze dziewczyny, że nie tylko ja mam założenie, że nie będą prasować ):D nie cierpię prasować ! A myslała, że z ubrankami dziecięcymi to konieczność. Ufff, ale mi ulżyło. :)
Podpowiedxcie tylko w czym prać?
A jak robicie z ubrankami ? Lepiej mieć więcej 62 i tylko ze dwa zestawy 56? Bo nie wiem czy dokupywać coś ;/ Jak ja się rodziłam to miałam 59 cm, a zapowiada się raczej, że Malutka też urodzi się szczupła ale dluższa :D Ja przymierzam się teraz do zakupu wózka. Akurat kasa jest odłożona to szukam, ale ja kupuje używany. Szukam też łóżeczka dostawnego (tylko nie wiem czy tam trzeba też nowy materacyk? )
Tyle pytań a tak mało odpowiedzi :D
Okazało się też, że jestem zapisana w przychodni w której nie przyjmują dzieci i nie ma położnej. Więc nie wiem co mam teraz zrobić. Znaleźć jakąś przychodnie, w której będę chciała po porodzie zapisać Malutką i tak podejść i zapytać o położną? Słyszałam, że jak nie idzie się na Sszkołe Rodzenia to można skorzystać z pytań do położnej i umówić z nią spotkanie. Prawda to ? :D

Uf łazienka pomalowana, kafelki umyte , w szafkach tez picus glancus...
Co do ubranek to ja mam duzo 56 , z młodym w ciąży mi nagadali ze 56 nie potrzebne i 62 kupowlam, waga przewidywana miala być 3500 , a mały mial 47 cm i 2980 więc mąż jeździł po mieście i do szpitala mi przywiózł 50 rozmiar , a 56 juz sama kupowalam prosto po wyjscu ze szpitala takze teraz może 50 nie bede kupowac bo drugie dziecko z reguły ciut wieksze się rodzi, ale 56 mam na poczatek. 62 tylko kilka sztuk tego co po synku uniwersalne bylo i wiadomo, ze prezenty tez ubraniowe beda wiec bez szaleństw.

No u mnie akurat drugie było większe. Córka 3500 i 53, a syn 4000 i 56 (Obydwoje dwa tygodnie przed terminem [emoji28]). Trzecie aż się boje pomyśleć [emoji23] i ciuszki mieliśmy na 62.

A jak ogarnąć położna przed porodem?
Zapytaj w innej przychodni nie musisz być nawet zapisana do tej przychodni. Jak masz gdzieś w pobliżu przychodnie inna. A skąd jesteś? Nawet możesz po dzwonić po przychodniach i jak będzie jakaś to napewno Cię zapisza lub dadzą do niej nr abyś mogła się zapisać.

Dzisiaj zakupiłam nosidelko do samochodu i do wózka z drugiej ręki prawie jak nowe i polowa ceny maxi cosi cabrio fix received_171187024332647.jpegreceived_614371009138853.jpeg
Teraz tylko wozek chyba najdroższa rzecz. Chciałam używany ale w mojej okolicy takie modelu nie ma. A z daleka nie będę kupować bo bym chciała obejrzeć najpierw w jakim stanie. Tak więc czekam mnie zakup nowego.

Co do materaca do lozeczka Oczywscie moim zdaniem nowy.

reklama
A ja mam pytanie takie jeśli nie chodzę do szkoły rodzenia ani nie jestem zapisana do żadnej położnej porodu nie planuje w swoim miejscu zamieszkania to skąd położna będzie wiedziała żeby przychodzić do mnie ???🤔 Może głupie pytanie ale jestem zielona bo to moja pierwsza ciąża

Do góry