reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majóweczki 2020

W pierwszej kolejności podpytać o opinie o położnej w swojej okolicy i swoich znajomych (która ma dobre opinie, gdzie przyjmuje). Podejść i sie zapisać. Ja w czwartek idę do swojej na pierwszą wizytę w tej ciąży [emoji6]
No wlasnie z Katowic jestem ale w okolicy nie ma przychodni dobrej. Jutro będę dzwonić do jednej przychodni która jest troche dalej. ;) znajmomych nie mam z tych okolic noestety :/
@Karolina1988* po urodzeniu dziecka musisz dziecko zarejestrowac w przychodni. Zaniesc dokumenty ze szpitala i karte dzoecka. Wtedy z teh przychodni bedzoe do ciebiezaglądała polozna ;) ale ja chcę to wczesbiej załatwić i sie spotkac :)

Wlasniw mam możliwość isc na dbi otwarte do szpitala gdzie chce rodzić. Tyle ze Maz nie moze w ten dzien i tak smutno samej isc. Bo pewnie sporo par bedzie...na wszystkie USG jeżdżę sama wiec liczylam że chociaż tutaj razem pojdzoemh ale noestety znowu cos nam wypadło....

reklama
No wlasnie z Katowic jestem ale w okolicy nie ma przychodni dobrej. Jutro będę dzwonić do jednej przychodni która jest troche dalej. ;) znajmomych nie mam z tych okolic noestety :/
@Karolina1988* po urodzeniu dziecka musisz dziecko zarejestrowac w przychodni. Zaniesc dokumenty ze szpitala i karte dzoecka. Wtedy z teh przychodni bedzoe do ciebiezaglądała polozna ;) ale ja chcę to wczesbiej załatwić i sie spotkac :)

Wlasniw mam możliwość isc na dbi otwarte do szpitala gdzie chce rodzić. Tyle ze Maz nie moze w ten dzien i tak smutno samej isc. Bo pewnie sporo par bedzie...na wszystkie USG jeżdżę sama wiec liczylam że chociaż tutaj razem pojdzoemh ale noestety znowu cos nam wypadło....
Dziękuję za odpowiedź 🙂 ale to odrazu po urodzeniu trzeba iść ?

Ja tam bylam z przyjaciółką na dniach otwartych w szpitalu i w sumie różnie to wyglądało na pewno nie byłam jedyna samotna panią takze śmiało;)

A ja mam pytanie takie jeśli nie chodzę do szkoły rodzenia ani nie jestem zapisana do żadnej położnej porodu nie planuje w swoim miejscu zamieszkania to skąd położna będzie wiedziała żeby przychodzić do mnie ???[emoji848] Może głupie pytanie ale jestem zielona bo to moja pierwsza ciąża
Jak zapisujesz dziecko do przychodni po porodzie mozesz wyrazić chęć, by odwiedzila cie ich położna środowiskowa. Ale mozesz też już będąc w ciąży zapisać/umówić z wybraną (w innej przychodni/prywatnie) położną i to ona będzie cię odwiedzać po porodzie.
Druga opcja lepsza, bo sama wybierasz, a nie przesyłają babsztyla, który czepia sie o smugi na oknach i to, że np. w domu macie zwierzaka (oj sa takie prukwy).
Szkoła rodzenia była dla mnie fajna ze względu jedynie na zwiedzanie oddziału i podanie informacji dotyczacych co trzeba zalatwić po porodzie i o co mozna sie starać

Jak zapisujesz dziecko do przychodni po porodzie mozesz wyrazić chęć, by odwiedzila cie ich położna środowiskowa. Ale mozesz też już będąc w ciąży zapisać/umówić z wybraną (w innej przychodni/prywatnie) położną i to ona będzie cię odwiedzać po porodzie.
Druga opcja lepsza, bo sama wybierasz, a nie przesyłają babsztyla, który czepia sie o smugi na oknach i to, że np. w domu macie zwierzaka (oj sa takie prukwy).
Szkoła rodzenia była dla mnie fajna ze względu jedynie na zwiedzanie oddziału i podanie informacji dotyczacych co trzeba zalatwić po porodzie i o co mozna sie starać
Czyli np mogę iść do przychodni gdzie jestem zapisana już teraz i zapisać się do konkretnej pani lub iść do innej przychodni i tam się zapisać? I wtedy będzie przychodziła dana osoba ?

Jeśli chodzi o prasowanie - pewnie tylko pierwsze ciuszki, nienawidzę prasować 😅

Któraś pytała o proszki - kupiliśmy mr. Ziggi hipoalergiczny plus mamy płyn do płukania sensitive. Pewnie będę puszczać na dwa - trzy płukania.

Muszę się przejść do przychodni niedaleko mnie, bo moja poprzednia przychodnia jest 10km ode mnie. Od 8 lat nie korzystam z POZ na NFZ ;) wszystko albo prywatnie albo z pakietu medycznego.

Jak się czujecie? Mi ta pogoda ostatnio odbiera siły, a tu pakować się trzeba, przeglądać rzeczy, wywieźć do rodziców na przechowanie...
Za miesiąc przeprowadzamy się na kawalerke, pewnie dopiero w przyszłym roku do swojego domku (póki co ciągle trwa budowa)...

reklama
Czyli np mogę iść do przychodni gdzie jestem zapisana już teraz i zapisać się do konkretnej pani lub iść do innej przychodni i tam się zapisać? I wtedy będzie przychodziła dana osoba ?
Tak. Możecie sie też umówić na wizyty przed porodem tzw. Patronażową już teraz i ona będzie odpowiadala na twoje pytania, wątpliwości, badała tętno płodu, pytała o samopoczucie. Podpowiadala i radzila co do opieki nad dzieckiem itp.

Do góry