Dobrze, że chociaż tak możnaPóźniej lepiej jest spać na lewym
reklama
Anipul
Fanka BB :)
Ach... wyczytałam, że jakiś tam ucisk wówczas jest... ale myślę, że tak jak dziewczyny pisaly- moze się to pojawić w 3 trymestrze a u nas jeszcze nieJa też poczułam się ostatnio staro. Do tamtej pory cieszyłam się, że dziecko urodzę przed 30. Lekko mi się łożysko odkleiło ostatnimi czasy, lekarka kazała być dobrej myśli i dodała, że czasem u młodszych kobiet też to się zdarza
Ja bardzo często. Nie słyszałam, że jest nie wskazane. A dlaczego? Na plecach nie można, na brzuchu też nie- jak żyć?
QueenMargo
Zaangażowana w BB
Po prawej stronie biegnie żyła główna dolna - w 3 trymestrze przy spaniu na prawym boku macica uciska żyłę utrudniając odpływ krwi z kończyn dolnych i napływ krwi do serca. Oprócz obrzęków powoduje to znaczne pogorszenie krążenia. Po lewej stronie jest aorta - ciśnienie w niej jest tak wysokie, że nawet ucisk macicy nie powoduje zaburzeń przepływu i, tym samym, niekorzystnych objawówJa też poczułam się ostatnio staro. Do tamtej pory cieszyłam się, że dziecko urodzę przed 30. Lekko mi się łożysko odkleiło ostatnimi czasy, lekarka kazała być dobrej myśli i dodała, że czasem u młodszych kobiet też to się zdarza
Ja bardzo często. Nie słyszałam, że jest nie wskazane. A dlaczego? Na plecach nie można, na brzuchu też nie- jak żyć?
Dlatego podczas reanimacji kobiet w zaawansowanej ciąży podkłada się coś pod prawy bok - inaczej masaż serca byłby nieskuteczny.
AniaSkrzat1
Ja na prawym boku nawet 5 min. nie mogę leżeć bo zaraz mnie zgaga dopadaPo prawej stronie biegnie żyła główna dolna - w 3 trymestrze przy spaniu na prawym boku macica uciska żyłę utrudniając odpływ krwi z kończyn dolnych i napływ krwi do serca. Oprócz obrzęków powoduje to znaczne pogorszenie krążenia. Po lewej stronie jest aorta - ciśnienie w niej jest tak wysokie, że nawet ucisk macicy nie powoduje zaburzeń przepływu i, tym samym, niekorzystnych objawów
Dlatego podczas reanimacji kobiet w zaawansowanej ciąży podkłada się coś pod prawy bok - inaczej masaż serca byłby nieskuteczny.
eM-eS-Zet
Ja całą pierwszą ciążę tylko na plecach...teraz zresztą powtorka z rozrywkiDziewczyny, czy często spicie na plecach?
To moja ulubiona pozycja do spania a czytałam, że w ciazy niekoniecznie jest odpowiednia...
wielkopolanka
Ja też. Muszę się zacząć przestawiaćJa całą pierwszą ciążę tylko na plecach...teraz zresztą powtorka z rozrywki
Pszczoła2020
Moja ulubiona pozycja do spania jest na brzuchu. Jak żyć?Dziewczyny, czy często spicie na plecach?
To moja ulubiona pozycja do spania a czytałam, że w ciazy niekoniecznie jest odpowiednia...
Jaska.JDM
Ja na lewej stronie.Dziewczyny, czy często spicie na plecach?
Też udzielam się tu i tu na forum.
Aurelka1994
Dzień dobry. My jeszcze leżymy z dziewczynami, trzeba wstać i jakieś śniadanie ogarnąć [emoji2960]
reklama
Kffiatek
Mnie jest nawet wygodniej spać na prawym boku bo dzieci mniej cisną- jedno jest po lewej stronie a drugie pośrodkuAch... wyczytałam, że jakiś tam ucisk wówczas jest... ale myślę, że tak jak dziewczyny pisaly- moze się to pojawić w 3 trymestrze a u nas jeszcze nie
Podziel się: