Klaudia12348
Zaangażowana w BB
- Dołączył(a)
- 2 Wrzesień 2019
- Postów
- 119
Jasne podam ci tutaj jeśli będziesz chciała to skorzystaj ja mam ten przepis od babciMasz jakiś fajny przepis? Ja robię ciasta ale nigdy jabłecznik - zawsze zostawiałam go mojej mamie a właśnie nie raz miałabym ochotę sama go upiec
Składniki na ciasto :
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pół szklanki cukru podru
Pół kostki masła miękkiego
3 żółtka
1 łyżka stołowa śmietany
Wszystko laczysz ze sobą w misce bądź na blacie kuchennym ucierajac rękoma żeby wszystkie składniki się ze sobą połączyły później formujesz to w kólke i wkładasz do woreczka i na 30 min do lodówki
Jabłka 2 kg obierasz i kroisz na małe kawałki wkładasz do garnka wsypujesz 100g cukru i 2 łyżki stołowe cynamonu wstawiasz na ogień i na małych płomieniach je gotujesz na pół miękko
Blachę obojętnie jakiej wielkość i smarujesz masłem i obsypujesz maka
Ciasto rozkladasz na blachę ja zazwyczaj rozkładam je palcami żeby miało ciasto grubość 2 cm po rozłożeniu ciasta dziurawisz je widelcem wykladasz jabłka ostudzone na ciasto i wkładasz do piekarnika na 50 min 180c w tym czasie ubijasz białko z żółtek co ci zostało na pianę dodajesz pół szklanki cukru do piany i dalej ubijasz aż cukier się nie rozpuści cała masę po upieczeniu ciasta wyłożyć na ciasto równomiernie i włożyć spowrotem do piekarnika na 20 min