reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majóweczki 2020

On ma napisany wyraz i pod spodem przepisuje z błędem. Podpiera się przy pisaniu i czytaniu. Zjada literki. Jak czyta to popełnia sporo błędów i przekręca wyrazy.
Np ostatnio było napisane statek w porcie A on.."statek w prącie" :D

Haha, ”statek w prącie”!
Jak ma problem z pisaniem może mieć też
dysgrafię i dysortografię. A słuch i wzrok miał badany? Czasem w młodszych klasach wystarczą okulary, bo okazuje się, że dziecko zwyczajnie np. nie dowidziało. Lub ma mikro uszkodzenie słuchu i pisze fonetycznie, zamienia głoski.
Ja bym umówiła się na rozmowę z wychowawcą jak ona to widzi. Jeśli będzie się upierać przy swoim a ty mimo to czujesz, że coś się dzieje, znajdź dziecięcego psychologa prywatnie i skonsultuj sprawę z nim.
Przyczyn może być wiele (może mieć zwyczajnie taki okres teraz), ale jeśli to coś poważniejszego to lepiej działać szybciej, bo z tego typu kłopotów się nie wyrasta a czasem tylko się pogłębiają.

reklama
Oj ja także znam...piękne, unikatowe. Ja wyczailam ta Marke na insta[emoji4]
Też uwielbiam te laysy, ale w Niemczech ich nie spotkałam i przyjeżdżają ze mną z Polski. Niestety już ich nie ma. Zresztą teraz nie mam na nic ochoty, bo rano pierwszą rzeczą były wymioty.

Bardzo współczuję powodu do stresu. Trzymam kciuki żeby wszystko się wyjaśniło i żebyś pozbyła się tej wysypki do prenatalnego.

Przyjaciółka mi pokazała newbie i mam zakaz wchodzenia tam, bo majątek przepuszcze. Kwiatki w sukienkach córki uwielbiam

Ja jestem też zwolenniczką Montessori [emoji1] Moja mała ma do dyspozycji całe mieszkanie, nie jest na nią „dmuchane i chuchane” co przyprawia babcie o zawał niejednokrotnie Ale może i przez to ma zaraz 1,5 roku, a umie przynieść pampersa i chusteczki do zmiany kupki (jak ma ją i chce się przebrać), wyrzucić do śmieci potem pieluchę, przyniesie buty i kurtkę, prawie sama ubierze niektóre rzeczy, jak coś rozleje idzie po szmatkę i wytrze. Jak wstanie to biega po mieszkaniu (bawi się), a ja mogę jeszcze chwile poleżeć.. [emoji846] W domu nie mamy świecących i grających zabawek - większość drewnianych, motorycznych. I jestem mega z takiego obrotu spraw zadowolona bo nie mam w 100% absorbującego mojego czasu dziecka [emoji846] Tylko dziecko które potrafi się samo zająć kiedy trzeba [emoji7]

Co do grupy zamkniętej - lista została już wysłana, dlatego dopiero po utworzeniu wątku będzie już można prosić o dostęp.

Widzę, że mamy podobne podejście do dzieci i nasze maluchy są praktycznie na identycznym poziomie.

Haha, ”statek w prącie”!
Jak ma problem z pisaniem może mieć też
dysgrafię i dysortografię. A słuch i wzrok miał badany? Czasem w młodszych klasach wystarczą okulary, bo okazuje się, że dziecko zwyczajnie np. nie dowidziało. Lub ma mikro uszkodzenie słuchu i pisze fonetycznie, zamienia głoski.
Ja bym umówiła się na rozmowę z wychowawcą jak ona to widzi. Jeśli będzie się upierać przy swoim a ty mimo to czujesz, że coś się dzieje, znajdź dziecięcego psychologa prywatnie i skonsultuj sprawę z nim.
Przyczyn może być wiele (może mieć zwyczajnie taki okres teraz), ale jeśli to coś poważniejszego to lepiej działać szybciej, bo z tego typu kłopotów się nie wyrasta a czasem tylko się pogłębiają.

Miał badany wzrok i słuch i jest ok.
Dziękuję za wszystkie porady. Dam znać co powiedziała Pani na spotkaniu. :)

@Jaska.JDM w czw spotkanie z wychowawcą. zobaczymy co powie....

@Zelka88 ale to prywatnie ?

@pauli_ne to kappahl :)

Ale opinie niech Ci napisze. Do tego pediatra powiedz o swoich spostrzeżeniach. Dostaniesz skierowanie do specjalistow.
I do poradni idz spokojnie. Mój jako 5latek pierwszy raz był.

Podziel się przepisem, bo mi zawsze złe ciasto wychodzi i strasznie zajezdza drozdżami.

Ja używałam przepisu z strony ofeninim "pizza polska po włosku" wychodzą albo dwie na tej czarnej blaszcze a czasem jedna zalezy jak ugniotę i ile położy pod przykryciem.

reklama
Do góry