reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majóweczki 2020

On ma napisany wyraz i pod spodem przepisuje z błędem. Podpiera się przy pisaniu i czytaniu. Zjada literki. Jak czyta to popełnia sporo błędów i przekręca wyrazy.
Np ostatnio było napisane statek w porcie A on.."statek w prącie" :D

Haha, ”statek w prącie”!
Jak ma problem z pisaniem może mieć też
dysgrafię i dysortografię. A słuch i wzrok miał badany? Czasem w młodszych klasach wystarczą okulary, bo okazuje się, że dziecko zwyczajnie np. nie dowidziało. Lub ma mikro uszkodzenie słuchu i pisze fonetycznie, zamienia głoski.
Ja bym umówiła się na rozmowę z wychowawcą jak ona to widzi. Jeśli będzie się upierać przy swoim a ty mimo to czujesz, że coś się dzieje, znajdź dziecięcego psychologa prywatnie i skonsultuj sprawę z nim.
Przyczyn może być wiele (może mieć zwyczajnie taki okres teraz), ale jeśli to coś poważniejszego to lepiej działać szybciej, bo z tego typu kłopotów się nie wyrasta a czasem tylko się pogłębiają.

reklama
Oj ja także znam...piękne, unikatowe. Ja wyczailam ta Marke na insta[emoji4]
Też uwielbiam te laysy, ale w Niemczech ich nie spotkałam i przyjeżdżają ze mną z Polski. Niestety już ich nie ma. Zresztą teraz nie mam na nic ochoty, bo rano pierwszą rzeczą były wymioty.

Bardzo współczuję powodu do stresu. Trzymam kciuki żeby wszystko się wyjaśniło i żebyś pozbyła się tej wysypki do prenatalnego.

Przyjaciółka mi pokazała newbie i mam zakaz wchodzenia tam, bo majątek przepuszcze. Kwiatki w sukienkach córki uwielbiam

Ja jestem też zwolenniczką Montessori [emoji1] Moja mała ma do dyspozycji całe mieszkanie, nie jest na nią „dmuchane i chuchane” co przyprawia babcie o zawał niejednokrotnie Ale może i przez to ma zaraz 1,5 roku, a umie przynieść pampersa i chusteczki do zmiany kupki (jak ma ją i chce się przebrać), wyrzucić do śmieci potem pieluchę, przyniesie buty i kurtkę, prawie sama ubierze niektóre rzeczy, jak coś rozleje idzie po szmatkę i wytrze. Jak wstanie to biega po mieszkaniu (bawi się), a ja mogę jeszcze chwile poleżeć.. [emoji846] W domu nie mamy świecących i grających zabawek - większość drewnianych, motorycznych. I jestem mega z takiego obrotu spraw zadowolona bo nie mam w 100% absorbującego mojego czasu dziecka [emoji846] Tylko dziecko które potrafi się samo zająć kiedy trzeba [emoji7]

Co do grupy zamkniętej - lista została już wysłana, dlatego dopiero po utworzeniu wątku będzie już można prosić o dostęp.

Widzę, że mamy podobne podejście do dzieci i nasze maluchy są praktycznie na identycznym poziomie.

Haha, ”statek w prącie”!
Jak ma problem z pisaniem może mieć też
dysgrafię i dysortografię. A słuch i wzrok miał badany? Czasem w młodszych klasach wystarczą okulary, bo okazuje się, że dziecko zwyczajnie np. nie dowidziało. Lub ma mikro uszkodzenie słuchu i pisze fonetycznie, zamienia głoski.
Ja bym umówiła się na rozmowę z wychowawcą jak ona to widzi. Jeśli będzie się upierać przy swoim a ty mimo to czujesz, że coś się dzieje, znajdź dziecięcego psychologa prywatnie i skonsultuj sprawę z nim.
Przyczyn może być wiele (może mieć zwyczajnie taki okres teraz), ale jeśli to coś poważniejszego to lepiej działać szybciej, bo z tego typu kłopotów się nie wyrasta a czasem tylko się pogłębiają.

Miał badany wzrok i słuch i jest ok.
Dziękuję za wszystkie porady. Dam znać co powiedziała Pani na spotkaniu. :)

@Jaska.JDM w czw spotkanie z wychowawcą. zobaczymy co powie....

@Zelka88 ale to prywatnie ?

@pauli_ne to kappahl :)

Ale opinie niech Ci napisze. Do tego pediatra powiedz o swoich spostrzeżeniach. Dostaniesz skierowanie do specjalistow.
I do poradni idz spokojnie. Mój jako 5latek pierwszy raz był.

Podziel się przepisem, bo mi zawsze złe ciasto wychodzi i strasznie zajezdza drozdżami.

Ja używałam przepisu z strony ofeninim "pizza polska po włosku" wychodzą albo dwie na tej czarnej blaszcze a czasem jedna zalezy jak ugniotę i ile położy pod przykryciem.

reklama
Do góry